Čelnici Njemačke, Francuske, Italije i Rumunjske obišli Irpinj

Čelnici Njemačke, Francuske, Italije i Rumunjske obišli Irpinj

Ukrajina nije odgovorila na ruski ultimatum za predaju Sjeverodonecka, gdje se i dalje vode najjače borbe. Ruska vojska nadzire veći dio toga grada u kojemu su tisuće ljudi bez struje i nužnih potrepština, a ukrajinska strana kaže kako je više od pet stotina civila u tvornici kemikalija Azot, zajedno s ukrajinskim vojnicima. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poziva zapad da hitno pošalje proturaketno oružje te upozorava da ruske ambicije neće stati na Ukrajini, nego sežu od Sofije do Varšave i Baltika. Čelnici Francuske, Njemačke, Italije i Rumunjske obišli su ruševine zgrada u ukrajinskom gradu Irpinju kako bi iskazali podršku za koju se Kijev nada da će se pretvoriti u konkretne poteze.

Zelenski razgovarao s Macronom, Draghijem, Sholzom i Iohannisom

14:11

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je u Kijievu s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, talijanskim premijerom Mariom Draghijem, njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom. Čelnici Francuske, Njemačke, Italije i Rumunjske iskazali su potporu Zelenskom nakon čega će, nada se Zelenski, Ukrajina dobiti još oružja i odlučnije mjere kako bi joj se pomoglo u ratu protiv Rusije.

Sastali su se pošto su europski čelnici obišli ruševine zgrada u obližnjem Irpinu, poprištu teških borbi na početku rata. Scholz je ocijenio da je riječ o nezamislivoj okrutnosti i bezumnom nasilju.

- Ovo je herojski grad... obilježen stigmom barbarizma, rekao je Macron.

Kijev optužuje Francusku, Njemačku i u manjoj mjeri Italiju da sporo šalju oružje Ukrajini i da su vlastiti prosperitet stavili ispred ukrajinske slobode i sigurnosti. Macron je s tim u vezi naglasio da šalju oružje i financijsku pomoć.

- Francuska i Europa stoje uz Ukrajinu i njezine stanovnike od početka, rekao je.

Zelenski nije bio s njima u Irpinu.

 

Bivši ruski predsjednik Medvedev narugao se posjetu europskih čelnika Kijevu

13:43

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev narugao se posjetu nekolicine europskih čelnika Kijevu, nazvavši ih beskorisnima u tvitu koji ismijava nacionalne stereotipe.

- Europski ljubitelji žaba, kobasica i špageta vole posjećivati Kijev, napisao je na engleskom, aludirajući na francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, njemačkog kancelara Olafa Scholza i talijanskog premijera Marija Draghija.

Medvedev je bio predsjednik Rusije od 2008. do 2012. godine, a sada je trenutno zamjenik predsjednika Nacionalnog sigurnosnog vijeća. Od početka ruske invazije na svome Twitteru ismijava izjave europskih političara. Posjet čelnika "nema nikakvu korist", napisao je.

 

Obišli ruševine grada Irpina

13:12

Čelnici Francuske, Njemačke, Italije i Rumunjske obišli su ruševine zgrada u ukrajinskom gradu Irpinu kako bi pokazali podršku za koju se Kijev nada da će se pretvoriti u konkretne poteze. Irpin, grad koji je prije ruske invazije imao 62 tisuće stanovnika, bio je jedan od žarišta borbe s ruskim snagama prije no što su se povukle sa sjevera Ukrajine da bi se usredotočile na napad na istoku.

Ukrajinski dužnosnik objašnjavao je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, njemačkom kancelaru Olafu Scholzu, talijanskom premijeru Mariju Draghiju i rumunjskom predsjedniku Klausu Iohannisu što se događalo u tom razrušenom gradu. Ukrajina tvrdi da je Rusija u Irpinu izvršila masovne ratne zločine, što Moskva odbacuje.

Četvero čelnika bilo je u odijelima i činilo se da nemaju nikakvu zaštitnu opremu, a bili su okruženi naoružanim vojnicima. Nakon što je vidio natpis na zidu 'Make Europe, not war' (Stvarajte Europu, ne rat), Macron je rekao kako je veoma dirljivo to vidjeti i da je to prava poruka.

Prije no što je izašao iz vlaka u Kijevu, nakon cjelonoćnog putovanja vlakom iz poljskog Przemysla, Macron je rekao da je to važan trenutak.

- Ukrajincima šaljemo poruku jedinstva, podrške, razgovora o sadašnjosti i budućnosti, jer će naredni tjedni, kao što znamo, biti veoma teški, kazao je Macron. 

 

Obitelji dvojice američkih dobrovoljaca kažu da su nestali na istoku Ukrajine

11:02

Dvojica američkih državljana koji su otputovali u Ukrajinu kako bi se borili kao dobrovoljci protiv ruskih snaga već se tjedan dana vode kao nestali i postoji bojazan da su možda zarobljeni, rekli su jučer članovi njihovih obitelji. 

Alexander Drueke (39) i Andy Huynh (27) iz američke savezne države Alabame su zadnji put kontaktirali svoje obitelji 8. lipnja i nisu se vratili s misije u Harkivskoj oblasti na istoku Ukrajine. Izvještaji da su ih zarobili ruski vojnici nisu potvrđeni, rekle su obitelji i glasnogovornik američkog State Departmenta.

- Ono što znamo službeno u ovom trenutku od State Departmenta jest da su Andy i Alex nestali, rekla je Andyjeva zaručnica Joy Black telefonom. Nemamo potvrdu ni za što više od toga. Što duže traje potrage, to više očito počinjemo razmatrati druge mogućnosti, dodala je.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova je rekla da SAD nije kontaktirao Rusiju glede izvještaja o američkim borcima. 

- Nemam tu informaciju, provjeravam svakog dana i danas ću provjeriti. Javno objavljujemo informacije o sudbinama pritvorenih plaćenika ili onih kojima se sudi, citirala je Zaharovu novinska agencija RIA.

Rusko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

 

Scholz, Macron i Draghi u Kijevu

10:16

Njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron i talijanski premijer Mario Draghi jutros su stigli su u Kijev, u svoj prvi posjet nakon početka ruske invazije. Trojica čelnika će tamo razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem o daljnjoj podršci Ukrajini i njezinoj želji da postane članica Europske unije.

Lideri tri najveće ekonomije Europske unije dosad su najvažnija europska delegacija koja je stigla u Ukrajinu od početka rata. Zračni promet iznad Ukrajine je zbog sukoba blokiran, pa su trojica čelnika u Kijev stigli iz Poljske vlakom s devet vagona. Krenuli su za Kijev iz poljskog grada Przemysla nedugo nakon ponoći. Putovanje preko noći planirano je danima, no iz sigurnosnih razloga nije službeno potvrđeno do samog dolaska u Kijev. 

 

Njemački, francuski i talijanski čelnici očekuju se u Kijevu

09:26

Vođe triju najvećih država Europske unije, Njemačke, Francuske i Italije, u četvrtak bi trebali biti u Kijevu kako bi iskazali svoju podršku za Ukrajinu, koja nastoji izdržati ruski napad, piše u četvrtak Reuters.

Posjet njemačkog kancelara Olafa Scholza, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i talijanskog premijera Marija Draghija organiziran je tijekom protekla tri tjedna, pri čemu sva trojica nastoje suzbiti kritike unutar Ukrajine zbog njihovog odgovora na rat.

Očekivani posjet, koji nije bio najavljen zbog sigurnosnih razloga, dogodit će se dan prije nego što bi Europska komisija trebala izdati preporuku glede statusa Ukrajine kao kandidatkinje za EU, što je nešto prema čemu su najveće europske države bile suzdržane.

Macron je govoreći u srijedu u Rumunjskoj rekao da je vrijeme da Europa ohrabri Ukrajinu kada su u pitanju njene europske ambicije.

 

Gazprom u dva dana Njemačkoj smanjio opskrbu plinom za 60 posto

06:51

Ruska plinska tvrtka Gazprom počela je jutros smanjivati količinu plina koju Njemačkoj isporučuje putem plinovoda Sjeverni tok 1 na dnevni maksimum od 67 milijuna kubika metara. Smanjenje u opskrbi plinom došlo je nakon najave te tvrtke da će reducirati maksimalne količine dostavljenog plina sa 167 milijuna kubika dnevno na od 100 milijuna kubika.

Najnovijim smanjenjem, tvrtka je Njemačkoj u dva dana smanjila količinu plina za oko 60 posto, a Sjeverni tok 1 je glavni plinovod kojim se u tu zemlju doprema ruski plin. Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck optužio je Rusiju za pokušaj stvaranja nelagode i potez kojim se povećavaju cijene plina, ali je dodao kako Njemačka i dalje može dobaviti alternativne zalihe plina alternativnim putem, iako po većoj cijeni. Njemačke skladišta plina su trenutno na 56 posto popunjenosti. 

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ruske-snage-nadziru-veliki-dio-sjeverodonecka-7982560

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.