Sjeverodoneck gotovo u okruženju; Amnesty: U Harkivu se dogodio ratni zločin

RAT U UKRAJINI

Nastavljaju se borbe na istoku Ukrajine. Teške bitke vode se za Sjeverodoneck u kojem Rusi kontroliraju veći dio grada, a ukrajinska vojska priznala je da su njihove snage protjerane iz središta grada. Ruske su snage raznijele još jedan važan most kod Sjeverodonecka. Taj je grad je tako ostao na samo jednom od tri mosta - i jedinom gradskom izlazu za civile. Rusi su napali i termoelektranu u Donecku. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovno poziva Zapad da Ukrajini pošalje - moderno naoružanje.

 

Elizejska palača: Ne postoje čvrsti planovi za posjet Macrona Kijevu

12:43

- Predsjednik je rekao da bi posjetio Ukrajinu u prikladnom trenutku. Više opcija se razmatra, ali za sada ništa nije fiksno određeno, kažu u Elizejskoj palači, a prenosi CNN

Za razliku od Emmanuela Macrona, brojni dužnosnici zemalja EU-a posjetili su Ukrajinu nakon početka ruske invazije 24. veljače.

 

Bašurin: Ukrajinci u Sjeverodonecku mogu se predati ili umrijeti

12:37

Ukrajinske snage u Sjeverodonecku, gdje se već tjednima vode žestoke bitke, istjerane su iz centra grada. Rusi pod kontrolom imaju većinu grada koji je praktično opkoljen.

- Imaju dvije opcije. Predati se ili umrijeti, rekao je Eduard Bašurin, čelni čovjek snaga tzv. Donjecke Narodne Republike, a prenose RIA Novosti. 

 

Amnesty: Ratni zločin u Harkivu

12:36

Amnesty International optužio je Rusiju za ratne zločine tijekom napada na drugi po veličini ukrajinski grad, Harkiv.

U izvješću na četrdeset stranica, navodi se da su ruske snage koristile naoružanje koje je zabranjeno, a što je dovelo do civilnih žrtava.

- Učestalo bombardiranje stambenih dijelova Harkiva dovelo je do ranjavanja i ubojstva stotina civila, a što se karakterizira kao ratni zločin. 

 

Ukrajina: Naše snage potisnute iz Sjeverodonecka

11:46

- Uz topničku podršku, neprijatelj je izvršio napad na Sjeverodoneck i postigao djelomičan uspjeh te potisnuo naše jedinice iz centra grada. Neprijateljstva se nastavljaju, objavilo je glavno zapovjedništvo ukrajinske vojske na Facebooku.

 

Scholz: Njemačka što prije treba steći energetsku neovisnost o Rusiji

11:43

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da bi ta zemlja trebala što brže i sigurnije steći neovisnost od Rusije u području opskrbe energijom, a također je podupro istočne njemačke regije u prevladavanju posljedica sankcija uvedenih Rusiji.

 

Analitičar Ogorec: Sjeverodonecku prijeti sudbina Mariupolja

10:10

- Za sada je očigledno da je Sjeverodoneck izgubljen za Ukrajince, doživjet će sudbinu Mariupolja. Tvornica Azot vjerojatno će imati istu sudbinu kakvu je imao Azovstalj u Mariupolju. To je pitanje dana ili možda tjedna, ističe u gostovanju u Studiju 4 Marinko Ogorec, vanjskopolitički analitičar s Veleučilišta Velika Gorica.

Analizirao je i trenutne odnose snaga na bojištu, a osvrnuo se i na Vladimira Putina te situaciju s nejedinstvom u Europskoj uniji. 

 

Padaju isporuke plina kroz Sjeverni tok

10:07

Za ponedjeljak je rezervirano 4,7 milijuna kubika na sat odnosno nešto više od 113 milijuna kubika dnevno, dok je jučer obujam isporuka kroz taj plinovod iznosio 145 milijuna kubičnih metara.

Za usporedbu, razina u svibnju bila je gotovo 34 viša - oko 170 milijuna kubičnih metara dnevno.

 

Dužnosnik DNR-a: Ne napadamo Azot, ali Ukrajinci će se morati predati

07:31

- Nema planova za juriš na Azot. Tvornica je u blokadi, a ukrajinske snage bit će prisiljene na predaju, rekao je o situaciji na terenu neimenovani dužnosnik tzv. Donecke Narodne Republike.

Pregovori o predaju, navodi ruski Interfax, za sada nisu donijeli dogovor, a Rusi odbacuju mogućnost osiguravanja koridora za izlazak iz Azota i priključenje ostatku ukrajinskih snaga.

 

Zelenski: Borbe za svaki metar u Sjeverodonecku

07:26

- Ključni cilj okupatora nije se promijenio. Napadaju Sjeverodoneck, tamo traju borbe za svaki metar. Napadaju Lisičansk, Bahmut, Slovjansk itd, poručio je u obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, dodajući da Rusija na teren šalje rezerviste i da bi do kraja lipnja broj mrtvih pripadnika ruskih snaga mogao preći i 40 tisuća.

- U niti jednom drugom ratu desetljećima nisu izgubili toliko puno, dodaje. 

 

Stoltenberg u Švedskoj

07:13

 

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg sastaje se sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson nakon posjeta Finskoj.

Podsjetimo, obje zemlje zatražile su prijem u Savez zbog ruske agresije na Ukrajinu.

 

Azot još nije pao, tamo se skriva više od 800 civila

06:11

Izoliran i opkoljen, industrijski kemijski kompleks Azot, posljednje uporište ukrajinske vojske u Sjeverodonecku - još nije pao.

U njegovim podzemnim skloništima skrivaju se ukrajinski branitelji i civili, njih oko 800.

Pod ruskom je paljbom već tjednima i Lisičansk. Bjesne borbe u mnogim gradovima u Donbasu.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/najavljuje-se-zavrsni-napad-rusa-na-sjeverodoneck-grad-je-gotovo-u-okruzenju-7925592

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.