Žestoke borbe za industrijski grad Sjeverodoneck, na istoku Ukrajine

Žestoke borbe za industrijski grad Sjeverodoneck, na istoku Ukrajine

Nastavlja se ruska ofenziva na istoku Ukrajine. Rusija u Donbas šalje sve više vojnika, a ključne su bitke za Sjeverodoneck u kojem se vode ulične borbe. Zapadni analitičari slažu se da su ruske snage, nakon kratkog zastoja, ponovno u naletu te svakodnevno pojačavaju granatiranje. Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je da je jučer američki sud dopustio zapljenu dvaju zrakoplova koja su u vlasništvu ruskog oligarha Romana Abramoviča. Kao razlog navode kršenje zabrane izvoza te američke sankcije prema Rusiji.

Tijela dijela ukrajinskih branitelja Mariupolja predana Kijevu

11:44

Kijevu su predana tijela nekih ukrajinskih boraca koji su poginuli braneći grad Mariupolj od ruskih snaga u čeličani Azovstalj, priopćile su obitelji ukrajinske pukovnije Azov.

Ukrajinske snage koje su branile Mariupolj tjednima su se skrivale u čeličani Azovstaj dok su ruske snage pokušavale zauzeti lučki grad. Ukrajinski vojnici predali su se u svibnju i privele su ih ruske snage.

Nema puno informacija o sudbini oko 2000 branitelja Azovstalja. Kijev traže razmjenu zarobljenika, ali dio ruskih zastupnika želi da se nekim ukrajinskim vojnicima sudi.

Nije odmah bilo jasno koliko je tijela stiglo u Kijev u ovoj prvoj predaji. Izgleda da su predani u sklopu razmjene 160 tijela između Rusije i Ukrajine koju je prošli tjedan najavilo ukrajinsko ministarstvo za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija.

 

Šiljeg: Nova ruska taktika - što više snaga na manjim područjima

10:45

Rusi su promijenili taktiku, imaju golemu topničku snagu te znaju mali prostor neprekidno gađati po četiri do pet sati. To uzrokuje goleme gubitke branitelja, ali i civila, te utječe na moral. Željko Šiljeg, umirovljeni general-pukovnik, sudionik Domovinskog rata kaže da su Rusi u prvoj fazi promašili i strategiju i taktiku - htjeli su brzim prodorima zauzeti što više teritorija, što više velikih gradova, no pretrpjeli su velike gubitke.

 

Borbe na istoku Ukrajine "u punom zamahu" - luhanski guverner

10:25

Izgleda da ne popuštaju borbe na istoku Ukrajine u Sjeverodonecku i Lisičansku - koji su, kako je rekao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, postali "mrtvi gradovi", javlja BBC.

Borbe za Sjeverodoneck "u punom su zamahu", napisao je regionalni guverner Serhij Hajdaj na aplikaciji za razmjenu poruka Telegramu. Dodao je da je još nekoliko ljudi ranjeno u Lisičansku nakon što su ruske snage pogodile tržnicu i školu.

U jutarnjem izvješću ukrajinskih oružanih snaga potvrđuje se da traju borbe u tom području. Tvrdi se da su ruski "glavni napori" usredotočeni na Sjeverodoneck - gdje Ukrajinci nanose gubitke neprijatelju - i na obližnji Bahmut, gdje je pokrenut još jedan protunapad. U izvješću se dodaje da je dan prije odbijeno deset napada širom istočne regije Donbasa. BBC nije mogao provjeriti ta izvješća.

 

Baltički čelnici pozvali na jaču vojnu prisutnost NATO-a u regiji

08:09

Predsjednici Latvije i Litve iskoristili su posjet njemačkog kancelara Olafa Scholza, koji dolazi u utorak u Vilnius, da pozovu na jaču vojnu prisutnost NATO-a u baltičkim zemljama s obzirom na rusku invaziju na Ukrajinu.

Budući da bi se na samitu NATO-a u Madridu potkraj lipnja trebalo odlučiti hoće li se broj vojnika na istočnom krilu trebati povećati s obzirom na promjenu sigurnosne situacije u Europi, litavski predsjednik Gitanas Nauseda i latvijski predsjednik Egils Levits pozvali su vojni savez da rasporedi više vojnika u regiji.

- NATO samit u Madridu mora biti samit odluka, rekao je Nauseda za DPA uoči Scholzova jednodnevna posjeta te dodao da se Litva nada na samitu postići dogovor sa saveznicima o prelasku "s odvraćanja na obranu, s bojne na brigadu, sa zračnog nadzora na protuzračnu obranu", istaknuo je.

Levits je također rekao kako se nada da će Scholzov posjet donijeti "konkretne prijedloge" za jačanje obrane istočnog krila NATO-a.

 

Američki sud dopustio zapljenu Abramovičevih zrakoplova

07:12

Američki sud je jučer dopustio zapljenu dva zrakoplova koja su u vlasništvu ruskog oligarha Romana Abramoviča, navodeći kao razlog kršenje zabrane izvoza te američke sankcije prema Rusiji, obznanilo je američko Ministarstvo pravosuđa.

Federalni sudac u New Yorku odobrio je zapljenu koju su zatražili federalni agenti, a radi se o zrakoplovima tipa Boenig 787-9 i Gulfstream G650ER, čija se vrijednost procjenjuje na više od 410 milijuna američkih dolara. Ti se zrakoplovi nalaze u vlasništvu i pod kontrolom ruskog milijardera i bivšeg vlasnika nogometnog kluba Chesea.

Američki sud optužuje da su oba zrakoplova u ožujku uvezeni u Rusiju iz trećih zemalja. Boeing se trenutačno nalazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a Gulfstream je u Rusiji. Nije jasno kako će američke vlasti doći u priliku zaplijeniti zrakoplove, ali je izgledno da će ova presuda otežati međunarodna putovanja tim letjelicama u budućnosti. Američke vlasti su zatražile i novčano kažnjavanje vlasnika u visini dvostrukog iznosa vrijednosti zrakoplova.

Abramovič je jedan od mnogih ruskih milijardera koji su pogođeni sankcijama zbog ruske invazije u Ukrajini.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rusija-u-donbas-salje-sve-vise-vojnika-7809703

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.