Ruske snage potiskuju ukrajinsku vojsku iz Donbasa

Ruske snage potiskuju ukrajinsku vojsku iz Donbasa

- Situacija je iznimno komplicirana. Pogotovo u Donbasu i određenim područjima Harkivske oblasti. Ključne borbe vode se i dalje za Sjeverodoneck, Lisičansk, Bahmut, Popasnu i druge gradove gdje je neprijatelj usredotočen na ofenzivu. Ali naša se obrana drži, koliko god ondje neopisivo teško bilo, naglasio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Prizori iz Bahmuta - uništena tvornica gipsa, razorena željeznička pruga. Rusko gađanje ciljeva u Donbasu odavno je neselektivno.

Nesretnici su se uspjeli evakuirati vlakom iz Lisičanska. Napustili su svoj grad nevoljko, natjerala ih je tamošnja policija.

- Do prije desetak dana mogli smo s djecom izaći iz podruma na zrak. Posljednji tjedan zbog neprestanog bombardiranja proveli smo u podrumu. Među nas 18-ero, koji smo posljednja dva i pol mjeseca živjeli u podrumu, bilo je devetero djece. Kada nije bilo napada, izašli bismo i kuhali na cesti, na otvorenoj vatri, rekla je Jana Skakova, izbjeglica iz Lisičanska.

Evakuacija i u Slovjansku, jednome od dva ključna grada za osvajanje ili obranu Donbasa, koji je od palog Limana udaljen 20-ak kilometara. Ni ondje već tjednima nema pitke vode, plina, struje.

- Idemo rođacima. Vratit ćemo se kad se sve malo smiri, kad se stanje normalizira. Odlučili smo napustiti Slovjansk jer kažu da ovdje slijedi velika ruska ofenziva, rekao je Ljubov Jakovlina, stanovnica Slovjanska.

Nadzorne kamere zabilježile su noćni napad na solarnu elektranu u gradu Merefi, u Harkivskoj oblasti. Ukrajinci tvrde da je riječ o dvjema balističkim raketama kratkog dometa Iskander, ispaljenima iz ruskog Belgoroda, s druge strane granice... 

- Nije vojni objekt, ovdje nema vojne infrastrukture. Riječ je o namjernom uništavanju ukrajinske civilne infrastrukture, kako bi se naštetilo ukrajinskom narodu, naglasio je Volodimir Rančovski, direktor solarne elektrane u Merefi.

Istodobno, i dalje traju borbe sjeverno od Harkiva. Na velikom broju polja, koja su od linije borbi udaljena samo nekoliko kilometara, ali su ponovno pod ukrajinskom kontrolom, kasne sa sijanjem usjeva. Ondje gdje polja nisu minirana, nema mehanizacije, koja je uništena. Vozači traktora siju što više, najbrže što mogu.

- Polja su prepuna rupa koje su posljedica granatiranja. Trenutačno na našim poljima nema napada. Na tlu, međutim, ima neeksplodiranih projektila. Prolazimo traktorima pokraj njih i nastavljamo sijati, što da radimo drugo, upitao je Oleksandr Bezuhlij, vozač traktora.

Ako se ne otvore ukrajinske luke, više od 20 milijuna tona žitarica istrunut će u silosima i pod otvorenim nebom, a svijetu prijeti nezapamćena nestašica hrane. Kijev optužuje Rusiju da njezini ratni brodovi i dalje blokiraju komercijalnu plovidbu duž južne ukrajinske obale, osobito na Azovskom moru. Rusi odgovaraju - deblokirali smo luku u Mariupolju. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.