Teške borbe vode se za gradove Sjeverodoneck i Lisičansk

Teške borbe vode se za gradove Sjeverodoneck i Lisičansk

Ruska invazija na Ukrajinu traje već 93 dana. U posljednja 24 sata ruska je vojska napala iz zraka i s kopna više od 40 gradova. Potpomognuta proruskim snagama, trenutačno nadzire više od 90% Luhanska i napreduje u Donecku. Uz strahovita razaranja, sve je više civilnih žrtava.

Rusija provela novi uspješan test hiperzvučne krstareće rakete Cirkon

11:43

Rusija je uspješno provela novo pokusno lansiranje hiperzvučne krstareće rakete Cirkon, priopćilo je ministarstvo obrane u vrijeme dok Moskva intenzivira ofenzivu u Ukrajini.

Projektil je ispaljen iz Barentsovog mora i pogodio je tisuću kilometara udaljenu metu u Bijelom moru, navodi se u priopćenju.

Predsjednik Vladimir Putin opisao je Cirkon kao dio nove generacije sustava naoružanja bez premca. Hiperzvučno oružje može se kretati devet puta većom brzinom od zvuka, a Rusija je prošle godine već provela probna lansiranja Cirkona s ratnih brodova i podmornica.

Ruska vojska pretrpjela je velike gubitke u ljudstvu i opremi tijekom svoje tromjesečne invazije na Ukrajinu, koju naziva "specijalnom operacijom", ali je nastavila provoditi testiranja oružja kako bi podsjetila svijet na svoju snagu u raketnoj tehnologiji.

Prošlog je mjeseca probno lansirala novu interkontinentalnu raketu Sarmat sposobnu za nuklearni napad, koja može nositi 10 ili više bojevih glava i pogoditi SAD.

 

Podoljak: Bilo kakav sporazum s Rusijom ne vrijedi ni prebijenog novčića

10:58

Savjetnik ukrajinskog predsjednika i pregovarač Mihailo Podoljak izjavio je da se bilo kakvom sporazumu s Rusijom ne može vjerovati i da se invazija Moskve može zaustaviti samo silom.

- Bilo kakav sporazum s Rusijom nije vrijedan ni prebijenog novčića. Je li moguće pregovarati sa zemljom koja uvijek cinično i propagandistički laže?, napisao je Podoljak u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za zastoj u pregovorima, a posljednji pregovori licem u lice održani su 29. ožujka. Kremlj je ranije ovog mjeseca rekao da Ukrajina ne pokazuje spremnost za nastavak mirovnih pregovora, dok su dužnosnici u Kijevu okrivili Rusiju za nedostatak napretka.

U ponedjeljak je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao da je predsjednik Vladimir Putin jedini ruski dužnosnik s kojim se želi sastati kako bi razgovarali o tome kako okončati rat.

 

Ruska vojska nadzire više od 90% Luhanska

09:47

 

Ruska vojska u velikoj je ofenzivi na istoku zemlje. U posljednja 24 sata napala je iz zraka i s kopna više od 40 gradova. Potpomognuta proruskim snagama, trenutačno nadzire više od 90 posto Luhanska i napreduje u Donecku. Uz strahovita razaranja sve je više civilnih žrtava.

Teške borbe i dalje se vode za dva ključna grada u Donbasu - Sjeverodoneck i susjedni Lisičansk. To su posljednji gradovi pod ukrajinskim nadzorom u Luhansku, istočnoj ukrajinskoj regiji, jednoj od dvije pokrajine koje čine Donbas. U Lisičansku policija ide od kuće do kuće i pokušava preostale civile izvući iz grada. Mnogi od njih nikada nisu napuštali mjesto gdje su rođeni.

 

U ukrajinskoj regiji Luhansku je oko 10.000 ruskih vojnika

09:37

U ukrajinskoj regiji Luhansku je oko 10.000 ruskih vojnika

Guverner ukrajinske regije Luhanska Serhij Hajdaj rekao je da se u toj istočnoj regiji koja je gotovo u potpunosti pala pod rusku kontrolu nalazi oko 10.000 ruskih vojnika.

- Te postrojbe trajno su u regiji Luhansku, pokušavaju napadati i napredovatiu bilo kojem smjeru, rekao je Hajdaj na ukrajinskoj televiziji.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješće.

Hajdaj je u petak rekao da je moguće da će snage Kijeva biti prisiljene povući se iz posljednjeg džepa otpora kako bi izbjegle zarobljavanje. Po njegovim riječima, ruske trupe su ušle u Sjeverodonjeck, najveći grad Donbasa koji još uvijek drži Ukrajina.

- Rusi neće moći zauzeti regiju Luhansk u narednim danima kao što su analitičari predviđali. Imat ćemo dovoljno snage i sredstava za obranu. Međutim, moguće je da ćemo se morati povući kako ne bismo bili okruženi, objavio je on na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Više od tri mjeseca nakon početka ruske invazije, veliki grad Sjeverodonjeck jedan je od posljednjih dijelova Luhanska koji je još uvijek pod kontrolom ukrajinske vojske. No, nedaleko od grada već su počele žestoke borbe. Promatrači se boje da bi ukrajinske snage u Sjeverodonjecku ubrzo mogle biti opkoljene ruskim i proruskim vojnim snagama.

 

Ukrajinska pravoslavna crkva zbog rata se odvojila od Moskovske patrijaršije

08:23

Ukrajinska pravoslavna crkva zbog rata se odvojila od Moskovske patrijaršije

Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije proglasila je "potpunu autonomiju i neovisnost" o Moskvi u petak obrazloživši da se ne slaže sa stajalištem moskovskoga patrijarha Kirila prema sukobu. Ukrajinska crkva rekla je da osuđuje rat i pozvala Ukrajinu i Rusiju da nastave pregovarački proces i zaustave krvoproliće.

Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije po broju svećenika najveća je od triju glavnih crkvi u Ukrajini. Unatoč prijašnjoj povezanosti s Moskvom, crkveni poglavar Onufrij jasno je osudio rat.

Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, čvrsto podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina u njegovoj invaziji na Ukrajinu, koja je počela 24. veljače. U zadnje vrijeme povećao se pritisak unutar Crkve da se odvoji od Moskve, dok sukob i dalje bijesni. Stotine svećenika čak su pozvale da se patrijarha pozove pred crkveni sud.

Moskovska Crkva tradicionalno Ukrajinu drži unutar svoje sfere utjecaja.

 

Zelenski: Situacija u Donbasu je vrlo teška

07:32

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da je situacija u Donbasu i dalje vrlo teška. 

Ruska vojska maksimalno je koncentrirala topništvo i pričuve u regiji kako bi barem do 100. dana rata proglasila ostvarenje svojih ciljeva, kazao je Zelenski.

Ukrajina optužila IAEA-u kako je podlegla ruskoj propagandi

01:45

Ukrajinski nuklearni inspektorat optužio je Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) za podlijeganje ruskoj propagandi te zatražio podršku zahtjevu Kijeva za izbacivanjem ruskih snaga iz najveće ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje.

Pvi čovjek inspektorata Oleg Korikov kritizirao je generalnog direktora IAEA-e Ragaela Grossija koji je ranije ovoga tjedna na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu izjavio kako su u Zaporižji pronađene velike zalihe plutonija i obogaćenog urana koji bi se mogli iskoristiti za izradu nuklearnog oružja.

- Vrlo je tužno kada najviši dužnosnik IAEA-e objavljuje debele laži ruske propagande, kazao je Korikov koji se potužio i kako IAEA nije reagirala na ukrajinske zahtjeve da se učini više kako bi se suzbio ruski nuklearni terorizam.

Neposredno uoči invazije na Ukrajinu, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako se Ukrajina koristi znanjem iz sovjetskog doba kako bi izradila vlastito nuklearno oružje.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/teske-bitka-vode-se-za-gradove-sjeverodoneck-i-lisicansk-7615920

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.