Obje vojske pripremaju se za neizbježan obračun u Donbasu

Obje vojske pripremaju se za neizbježan obračun u Donbasu

Odmah nakon što je Rusija sinoć potvrdila da je krstarica "Moskva" potonula, počeli su razorni napadi na Kijev i druge ukrajinske gradove. Iz Lavova se u Dnevnik HTV-a javio Miro Aščić.

- Gubitak krstarice "Moskva" velik je udarac ruskom ponosu jer Rusi su ponosni na svoju vojsku i na razornu moć ruskog oružja. Nedugo nakon što je sinoć rusko ministarstvo obrane objavilo da je krstarica "Moskva" potonula, mogli smo čuti od brojnih ruskih komentatora da su se založili za puno snažnije napade na Ukrajinu, a mnogi su zatražili i rušenje mostova na rijeci Dnjepar kako bi Rusija spriječila transport zapadnog naoružanja Ukrajini u Donbas, rekao je.

Iako rusko ministarstvo obrane nije potvrdilo da je krstarica "Moskva" potopljena ukrajinskim protubrodskim raketama "Neptun", sve upućuje na to. 

Ruski brodovi crnomorske flote povukli su se na 80 nautičkih milja od ukrajinske obale i nakon toga su dalekometnim krstarećim raketama pogodili ukrajinsku tvornicu oružja nedaleko od Kijeva u kojoj se proizvode upravo protubrodske rakete "Neptun".

Ruske snage su također tijekom noći izvršile snažan raketni napad, vjerojatno najsnažniji raketni napad od početka rata u Ukrajini na brojne vojne ciljeve diljem zemlje, a u Ivano-Frankivskoj oblasti uništena je posljednja rafinerija nafte koja je do sad bila pošteđena ruskih raketnih napada.

Dok Rusija iz dana u dan uništava ukrajinsku vojnu i civilnu infrastrukturu, obje vojske se pregrupiraju i pripremaju za neizbježni obračun u Donbasu.

Prema američkim obavještajnim podacima, ukrajinska vojska planira povući nekoliko svojih brigada iz černjehivske i kijevske oblasti, odakle se ruska vojska povukla, i preusmjeriti te brigade u Donbas kako bi rusku vojsku napala s boka, a i ruska vojska neprestano u Donbas dovlači nova pojačanja. Mogli smo vidjeti goleme željezničke kompozicije natovarene brojnim teškim višecijevnim bacačima raketa kojima ruska vojska namjerava napasti dobro ukopane ukrajinske položaje u Donbasu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je kako je sada prioritet ruske vojske u potpunosti uništiti bataljun Azov, koji Rusija smatra neonacističkim i terorističkom organizacijom, koji se utvrdio u industrijskom postrojenju u Mariupolju i protiv kojeg su ruske snage spremne upotrijebiti najrazornije oružje, izvijestio je.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/obje-vojske-pripremaju-se-za-neizbjezan-obracun-u-donbasu-6786071

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.