Uživo pod sirenama iz Lavova: Tuga ne prepoznaje zračnu uzbunu

Uživo pod sirenama iz Lavova: Tuga ne prepoznaje zračnu uzbunu

Kakvo je stanje u Ukrajini, javlja iz Lavova Dragan Nikolić. U tom je gradu jutros oglašena zračna uzbuna koja je trajala pola sata, a sirene su se oglasile upravo tijekom javljanja za Dnevnik u podne.

- Navikli smo na višestruke sirene za uzbunjivanje u Lavovu u proteklih mjesec i više dana, ali život pod ovakvim uvjetima ne prestaje. Tuga ne prepoznaje zračnu uzbunu. Tako je, unatoč opasnosti u ovdašnjoj crkvi održana misa za poginulog ukrajinskog vojnika, kazao je Dragan Nikolić. Iznio je podatak ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova prema kojemu je na ruskoj strani poginulo oko 18.900 vojnika.

'Dronovi kamikaze' za Ukrajinu

Ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba je jutros u Bruxellesu razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom te od njega zatražio "čim više oružja kako bi spasili, čim više ukrajinskih života", izvijestio je Nikolić. Dodao je kako je Pentagon potvrdio da je prema Ukrajini poslao stotinu tzv. manjih 'dronova kamikaza' koji na sebi imaju eksploziv i koji mogu pogoditi metu na udaljenosti manjoj od dsetak kilometara. Također Britanija priprema program slanja oklopnih vozila koja bi trebala poslužiti kao izviđačka pratrolna vozila šireg dubljeg dometa. Pregrupiranje ruske vojske moglo bi trajati i više tjedana

- Jutro je dobro počelo, nije bilo zračnih uzbuna. Sasvim je razvidno, a to je i Pentagon potvrdio, da su se ruske trupe povukle s područja Kijeva i Černjihiva. To pregrupiranje, uoči očekivane velike ofenzive na istoku, moglo bi potrajati, ruskoj vojsci to ide dosta sporo. To bi moglo potrajati tjedan, a možda i nekoliko tjedana, istaknuo je Nikolić u jutrošnjem javljanju za specijalnu emisiju HTV-a 'Rat u Ukrajini'. 

- Ruskoj vojsci sada je cilj osvojiti luhansku i dontesku oblast u administrativnim granicama i onda pokušati zapravo preko teritorija tzv. narodnih republika, spojiti Rusiju i Krim. Narativ koji slušamo iz Kremlja se mijenja, redefinira se stalno. Iz ruske perspektive bilo bi dobro da se sve to završi do 9. svibnja i do velike, tradicionalne parade u Moskvi kojom se obilježava pobjeda nad nacistima u Drugom svjetskom ratu. 

- Situacija u luhanskoj oblasti je teška, guverner je pozvao sve koji mogu da se evakuiraju, radi se o više od 1.200 ljudi koji su jučer to učinili, a to je samo dio od ukupno pet tisuća Ukrajinaca koji su jučer evakuirani kroz nekoliko humanitarnih kordona. Ako dođe do zauzimanje donetske i luhanske oblasti, to će biti veliki podstreh za moral ruske vojske, dodaje Nikolić u javljanju, ističući da se očekuju velike bitke za Slavjansk i Krematorsk. 

Dodaje da će se danas u Ženevi raspravljati o masakru u Buči, a da će oči svijeta biti uprte i u Haag gdje je Ukrajina podnijela tužbu protiv Rusije da namjerno iskrivljuje definiciju u koncept genocida kako bi opravdala agresiju. 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/uzivo-iz-lavova-pregrupiranje-ruske-vojske-moglo-bi-trajati-i-vise-tjedana-6610859

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.