Gori skladište nafte u ruskom Belgorodu; Manji konvoj Crvenog križa krenuo u Mariupolj

Gori skladište nafte u ruskom Belgorodu; Manji konvoj Crvenog križa krenuo u Mariupolj

Rusi se sve više usredotočuju na istočno bojište. Unatoč najavama da će Rusi drastično smanjiti napade na Kijev i Černjihiv, eksplozije se i dalje čuju oko ukrajinske prijestolnice, a konstantno se granatira Černjihiv, grad koji je, poput Mariupolja, već gotovo razoren.

Ključni događaji:

⚈ Danas nova krug pregovora putem videoveze

⚈ Rusija: Ukrajina napala skladište nafte u Belgorodu

⚈ Zelenski: Situacija na jugu Ukrajine i u Donbasu izuzetno teška

⚈ Zelenski oduzeo činove dvojici generala

⚈ Ruske snage povlače se s kijevske bojišnice, život se normalizira

⚈ Otvaraju se humanitarni koridori iz Mariupolja

⚈ Dogradonačelnik Mariupolja: Doprema pomoći onemogućena

⚈ Kremlj prijeti novim sankcijama Zapadu

Kremlj se oglasio o napadu u Belgorodu

12:28

Dmitrij Peskov komentirao je navodni napad ukrajinske vojske na zalihe nafte u Belgorodu. Rekao je kako to što se dogodilo ne doprinosi stvaranju uvjeta za nastavak pregovora između Rusije i Ukrajine, nego da će ih omesti. 

Peskov je rekao da je ruski predsjednik izviješten o incidentu te da Rusija čini sve kako bi reorganizirala opskrbni lanac i izbjegla prekid opskrbe gorivom u gradu, prenio je Reuters.

 

HRW o mogućem ratnom zločinu prema ruskim zarobljenicima u Ukrajini

12:04

Nevladina udruga Human Rights Watch pozvala je ukrajinske vlasti da istraže moguće "ratne zločine" počinjene prema ruskim zarobljenicima nakon objave snimaka na kojima se čini da im ukrajinski vojnici pucaju u noge. 

 

Ukrajinci tvrde da su oni napali Belgorod

11:45

Na Twitteru ukrajinske vojske osvanula je objava s natpisom: "Rad ukrajinske avijacije u Belgodoru, slava Ukrajini!" Usto su objavili snimke napada na Belgorod i time, kako se čini, potvrdili da je Ukrajina odgovorna za napad u ruskom gradu.

Lavrov o pregovorima

11:42

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je da se pregovori između Ruske Federacije i Ukrajine trebaju nastaviti te da Rusija priprema odgovor na prijedloge Ukrajine, prenosi Tass.

- Rusija primjećuje da s ukrajinske strane dolazi puno više razumijevanja za situaciju s Krimom i Donbasom. Razrađuju se daljnji kontakti s ukrajinskom stranom, rekao je Lavrov.

Sergej Lavrov danas je u posjetu Indiji kojoj je zahvalio jer je sukob u Ukrajini sagledala s obzirom na sve činjenice. Kazao je da Rusija cijeni to što Indija nema stav samo s obzirom na jednu stranu u sukobu.

 

Ruske snage povlače se iz sjeverne ukrajinske regije

11:26

Ruske snage povlače se iz Černjihiva na sjeveru Ukrajine no nisu ga još posve napustile, rekao je guverner u video obraćanju u petak, a na istoku Ukrajinci su vratili 11 naselja u području Hersona.

Dio ruskih vojnika još uvijek oko nuklearke u Černobilu

10:51

Dio ruskih vojnika još uvijek se nalazi u zoni oko nuklearne elektrane Černobil u petak ujutro, izvijestio je šef ukrajinske agencije koja je sada

- Zračni napadi i gađanje projektilima u regiji je još uvijek moguće. Ništa nije isključeno, rekao je guverner Vjačeslav Čaus.

 

U napadu na Mikolajiv poginule 24 osobe

10:19

Ukrajinski parlament tvitao je kako su u napad na zgradu regionalne vlade u Mikolajivu poginule 24 osobe. U ruševinama su pronađena 23 tijela, a jedna osoba je preminula u bolnici.

 

Konvoj Crvenog križa krenuo prema Mariupolju

10:18

Mali konvoj Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) od samo tri vozila krenuo je iz Zaporižje prema Mariupolju s ciljem da pokuša olakšati evakuaciju civila iz opkoljenog grada.

Nove snimke napada na Belgorod

09:40

Na društvenim mrežama pojavile su se nove snimke napada na skladište nafte jutros u ruskom Belgorodu. Na snimkama se vide helikopteri, a navodno je riječ o dva ukrajinska Mi-24 helikoptera.

Osam rezervoara goriva gori u skladištu nafte u Belgorodu u Rusiji, a postoji opasnost da će se požar proširiti na još osam, javila je ruska državna novinska agencija RIA.

Ukrajina: U ratu poginulo 153 djece

09:38

Ured ukrajinskog tužitelja objavio je da je 153 djece dosad poginulo u ratu te kako ih je 245 ranjeno, prenosi televizija Nexta.

Najviše djece je poginulo u kijevskoj regiji, potom u donjeckoj, harkivskoj i černihivskoj.

 

SAD najavljuje nove sankcije Rusiji

09:37

Rat u Ukrajini je "strateška katastrofa za Rusiju" i "strateški neuspjeh za Putina", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Kate Bedingfield. 

Najavila je dodatne sankcije ruskim tehnološkim tvrtkama koje su omogućile Putinov rat.

- Spriječit ćemo ih u nabavi zapadne tehnologije i izbjegavanju strogih sankcija. Također, proširit ćemo sankcije na dodatne sektore ruskog gospodarstva važne Putinu, uključujući zrakoplovni, pomorski i elektronički sektor, dodala je.

 

Mariupolj i dalje zatvoren

09:33

Zamjenik gradonačelnika Mariupolja rekao je da je opkoljeni grad i dalje zatvoren za sve koji pokušaju ući u njega i jako je opasan za sve koji ga pokušavaju napustiti, prenosi Reuters.

Petro Andrjuščenko rekao je da su ruske snage sprečavale humanitarne zalihe da dođu do zarobljenih stanovnika, dajući do znanja da humanitarni koridor nije otvoren.

Uživo iz Lavova

09:28

Tijekom noći bilježimo pokušaj proboja bojišnice kod grada Izjuma, ali ukrajinski branitelji odbili su taj napad. Ukrajinski borbeni helikopteri gađali su Belgorod, na granici Rusije i Ukrajine. U Kijevu je relativno mirno, ruska vojska se povlači, a život se normalizira. Zelenski je noćas smijenio dva generala, a danas će fokus javnosti biti usmjeren na evakuaciju civila iz Mariuplja, javio je reporter Petar Vlahov iz Lavova.

Medvedev: Rusija bi mogla ograničiti izvoz poljoprivrednih proizvoda

09:06

Dmitrij Medvedev, jedan od najbližih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je da bi Rusija mogla ograničiti izvoz poljoprivrednih proizvoda samo na prijateljske zemlje.

- Isporučivat ćemo hranu i poljoprivredne proizvode sam našim prijateljima. Srećom, imamo ih dosta, a oni uopće nisu u Europi ili Sjevernoj Americi.

 

Britanski obavještajci: Ukrajina nastavlja s kontranapadima oko Kijeva

08:42

Britansko Ministarstvo obrane objavilo je redovno obavještajno izvješće o ratu u Ukrajini.

- Ukrajinske snage oslobodile su sela Sloboda i Lukašivka, smještena uz jednu od glavnih ruta za transport između Černihiva i Kijeva, navode.

Također, Ukrajina nastavlja s uspješnim, ali umjerenim kontranapadima istočno i sjeveroistočno od Kijeva, tvrde britanski obavještajci.

Dodaju da su i Černihiv i Kijev još uvijek izloženi zračnim i raketnim napadima unatoč ruskim tvrdnjama o smanjenju svoje vojne aktivnosti u regiji.

 

Opširnije..

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rusija-optuzila-ukrajinu-za-napad-u-belgorodu-zelenski-situacija-na-jugu-zemlje-i-u-donbasu-izuzetno-teska-6479023

IZVOR: HRT

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.