Uganda: Izvoz kave u veljači manji za 20%

Uganda: Izvoz kave u veljači manji za 20%

Izvoz kave iz Ugande u veljači je pao za 20% u usporedbi u s isporukama iz istog perioda prije godinu dana, priopćio je državni regulator, a pad je pripisan suši koja je smanjila prinose u nekim dijelovima zemlje.

Ova istočnoafrička zemlja izvezla je 448.957 vreća od 60 kilograma u veljači, 20% manje od obujma izvezenih u veljači prošle godine, navodi Uganda Coffee Development Authority (UCDA) u svom najnovijem izvještaju.

UCDA je priopćio da je pad izvoza uglavnom posljedica niskih prinosa robuste, sorte kave koju Uganda pretežno uzgaja.

Smanjenje izvoza robuste uglavnom se pripisuje nižim prinosima ove godine koju je karakterizirala suša u nekim regijama, rekao je UCDA.

Uganda je prošlog mjeseca objavila da se povlači iz sporazuma Međunarodne organizacije za kavu (ICO) zbog, kako je rekla, zbog nepravednih tarifa i drugih barijera koje ograničavaju izvoz prerađene kave u Europu i druge zemlje.

Brazilska vlada je u siječnju priopćila da će farmeri u najvećem svjetskom proizvođaču kave u 2022. pobrati 55 milijuna vreća, skoro 17% više nego u prethodnoj godini, ali ta količina će biti manja nego što tržište očekuje.

Na drugoj strani, trgovci kavom traže avans u svakom novom dogovoru o prodaji zrna Rusiji kako su zapadne sankcije pogodile financijski sistem šestog najvećeg svjetskog uvoznika.

Izvor: Reuters
Foto: Anastasiia Chepinska

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.