Beč uputio Ukrajini 60 tona humanitarne pomoći

Beč uputio Ukrajini 60 tona humanitarne pomoći

U četvrtak, 10. ožujka iz glavnog grada Austrije krenulo je prema Ukrajini šest kamiona s humanitarnom pomoći. Ovoj istočnoeuropskoj zemlji poslano je 60 tona opreme koja, između ostaloga, uključuje 150 bolničkih kreveta, 50 nosila za pacijente, pribor za jelo, pokrivače i ultrazvučne uređaje. Pomoć je namijenjena bolnici u gradu Lavovu na zapadu zemlje, a predviđa se da će ondje stići u ponedjeljak, 14. ožujka.

 Sljedeći tjedan Beč namjerava uputiti kamione koji će prevesti odjeću, pokrivače, jastuke, posteljinu i madrace u Poljsku u koju je od početka ruske invazije izbjeglo najviše ukrajinskih državljana.

 Grad Beč žurno je reagirao na sukob u Ukrajini te je već 24. veljače otpremio prve pošiljke medicinske opreme u Kijev i Odesu, a donirao je i financijska sredstva humanitarnim organizacijama koje pomažu građanima na licu mjesta u Ukrajini.

 Austrijska metropola pomaže i ljudima koji su pobjegli od rata i pristigli u Beč. Grad je pokrenuo novu internetsku stranicu koja sadrži važne informacije za izbjeglice na njemačkom i ukrajinskom jeziku. U 2. gradskom okrugu otvoren je prihvatni centar u multifunkcionalnoj sportskoj dvorani. Ondje se mogu dobiti potrebne informacije, psihosocijalna podrška i medicinska pomoć, a osigurani su i kapaciteti za privremeni smještaj. U velikom kongresnom centru Austria Center Vienna također se nudi pomoć i savjetovanje o daljnjim mogućnostima i pravima u Beču i Austriji. Oko 20 djece iz Ukrajine već je sjelo u školske klupe u Beču.   

Povodom slanja nove pošiljke humanitarne pomoći gradonačelnik Beča Michael Ludwig i ukrajinski veleposlanik u Austriji Vasyl Khymynets naglasili su važnost pružanja pomoći i zaštite izbjeglicama, što predstavlja i moralnu obvezu za austrijsku prijestolnicu koja posebnu važnost pridaje ljudskim pravima.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.