Ruski napad na Ukrajinu sve je izvjesniji, poručuju iz NATO-a

STOLTENBERG

Broj ruskih vojnika na ukrajinskoj granici se povećava i mogući napad je sve izvjesniji, rekao je glavni tajnik NATO-a nakon sastanka s britanskim premijerom Borisom Johnsonom u Bruxellesu. 

- Ovo su opasna vremena za europsku sigurnost. Broj ruskih vojnika se povećava. Mogući napad sve je izvjesniji. NATO nije prijetnja Rusiji, ali moramo biti spremni za najgore, istovremeno vjerujući u političko rješenje, rekao je Jens Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Stoltenberg je rekao i da Rusija mora izabrati između diplomatskog rješenja krize s jedne strane ili sankcija i pojačane prisutnosti snaga NATO-a na istočnom krilu.


"Mi smo spremni sjesti, ali ako izaberu konfrontaciju, platit će visoku cijenu. Doći će do ekonomskih sankcija i pojačane NATO-ove vojne nazočnosti u istočnom dijelu Saveza, a Velika Britanija važan je dio toga", upozorio je Stoltenberg.

Boris Johnson je kazao da je ukrajinska kriza najopasniji trenutak i da je važno sljedećih dana stvari učiniti ispravno.

"Iskreno ne vjerujem da je odluka već donesena. Ali to ne znači da je nemoguće da se dogodi nešto doista katastrofalno vrlo brzo. Ovo je vjerojatno najopasniji trenutak i najveća sigurnosna kriza u Europi u kojoj je važno da se djeluje ispravno, u kombinaciji sankcija, vojnog rješenja i diplomacije", istaknuo je.

Jens Stoltenberg rekao je također da je poslao pismo ruskom ministru vanjskih poslova te mu ponudio razgovore o većoj transparentnosti vezano uz vojne vježbe koje je Rusija počela s Bjelorusijom u četvrtak, kao i razgovore o kontroli nuklearnog naoružanja.

 

U Moskvi neuspjeli sastanak Lavrova s britanskom kolegicom Truss 


O rusko-ukrajinskoj krizi razgovarala je i britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss s ruskim šefom diplomacije Sergejem Lavrovom koji je razgovore okarakterizirao kao "dijalog gluhog i nijemog".

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss pozvala je Rusiju da povuče svoje postrojbe nagomilane u blizini ukrajinske granice kako bi se omogućilo smanjenje napetosti između Moskve i zapadnih zemalja koje strahuju od ruske vojne operacije protiv Kijeva. "Ministar Lavrov mi je danas rekao da Rusija ne planira napasti Ukrajinu. No te riječi moraju pratiti djela i želimo da se postrojbe i oprema stacionirani na ukrajinskoj granici premjeste drugamo", rekla je Truss nakon sastanka u Moskvi.

Lavrov je pak ocijenio razgovor s Truss "dijalogom gluhog i nijemog", rekavši da njegova britanska kolegica kao da nije čula iscrpno izlaganje Rusije o njezinoj zabrinutosti zbog proširenja NATO-a. "Imao sam dojam da naši britanski kolege ili nemaju pojma o objašnjenjima o nepostojanju ruskih planova za napad koje je nedavno iznio ruski predsjednik Vladimir Putin ili ih potpuno zanemaruju", nastavio je Lavrov.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ruski-napad-na-ukrajinu-sve-je-izvjesniji-porucuju-iz-nato-a-5355716

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.