Oružje se gomila na sve strane, najavljeni i novi pregovori

Oružje se gomila na sve strane, najavljeni i novi pregovori

I dalje traju zveckanje oružjem, prijetnja agresijom i međusobno optuživanje u sukobu Rusije i zapada oko Ukrajine. Ipak, za to vrijeme radi i diplomacija pa se svi nadaju da će se postići mirno rješenje za jednu od najvećih napetosti na europskom tlu od Drugog svjetskog rata.

Sjedinjene Države na dnevnoj bazi šalju vojnu pomoć Ukrajini, zrakoplovi stalno stižu, a ukrajinska vojska dobiva najmodernije oružje za obranu od mogućeg napada ruskih tenkova. Ono što je najavio sredinom tjedna, Joe Biden opet potvrđuje.

- Uskoro šaljem 8 i pol tisuća američkih vojnika na istok Europe, poručio je Joe Biden, predsjednik SAD-a.

Ukrajinski državni vrh tu poruku prima s dozom nelagode. Čak su i pozvali zapadne zemlje da ne šire paniku i ne najavljuju rusku invaziju kao realnu opciju.

- Razgovarao sam s predsjednikom Bidenom i zamolio za balansirane izjave. Jer budimo realni, vidite li ruske tenkove po Kijevu na ulicama? Ne, ali strani mediji govore kao da se to događa, rekao je Volodomir Zelenskij, predsjednik Ukrajine.

No, unatoč svemu i željama ukrajinskog predsjednika da Moskva potvrdi kako neće napasti njegovu zemlju, strani analitičari prepuni mišljenja.

- Na temelju informacija s kojima mi raspolažemo, ruska invazija trebala bi se dogoditi sredinom veljače. Jedan od razloga su i zimske olimpijske igre. Rusi čekaju da prođe ta velika manifestacija, rekao je Alexander Vindman, američki umirovljeni pukovnik i savjetnik za europska pitanja.

Ukrajinski vojni stručnjaci ne vide sponu između sporta i rata, pa tvrde da su oni spremni na obranu već danas.

- Pratimo što se događa s druge strane granice, i čim primijetimo mogući napad, obavještavamo glavni stožer i odmah krećemo u protunapad, poručio je pukovnik Yurij Trubačov, zapovjednik ukrajinske specijalne granične postrojbe.

Stanje ni rata ni mira ostavlja velike posljedice na gospodarstvo zemlje, ali i na živote tisuće ljudi koji žive uz granicu.

- Težak je to život, strašan, a najveći je problem, što stalno osjećamo strah od rata, kazao je Vitor Pićugin, stanovnik Harkova.

Kojeg bi, iako se oružje gomila na sve strane, ipak svi htjeli izbjeći, pa su za početak tjedna najavljeni novi pregovori.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ukrajinsko-ruska-kriza-oruzje-se-gomila-na-sve-strane-najavljeni-i-novi-pregovori-5079072

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.