Nakon trostrukog ubojstva prosvjedi diljem BiH, oglasio se i ministar FBiH

ILUSTRACIJA

Strašan zločin u susjednoj Bosni i Hercegovini. Muškarac je ubio suprugu i još dvoje ljudi i ubojstvo prenosio uživo na društvenim mrežama. Tamošnji mediji javljaju da je riječ o bodibilderu i instruktoru fitnesa koji je povezan s kriminalnom skupinom uključenom u krijumčarenje droge. Ubojica je pred policijom poslije počinio samoubojstvo. Sve se dogodilo u Gradačcu na sjeverozapadu BiH.

 

- Možemo potvrditi da su tri osobe ubijene, a tri osobe ranjene. Osoba (počinitelj) je nakon lociranja i prije lišavanja slobode počinila suicid, stoji u priopćenju Tužiteljstva Tuzlanske županije koje vodi istragu.

Nermin Sulejmanović, ubojica iz Gradačca koji je u svojem krvavom pohodu ubio suprugu i još dvije osobe, uživo se javio na Instagramu s porukom: Ubio sam oca i sina. Kako su mi naletjeli, Bog zna. Ubio sam ženu i dva dušmanina. Nadam se da sam ubio i policajca. Beba je živa". 

Na ranijoj snimci koja je i izravni dokaz počinjenog zločina, vidi se kako on puca u suprugu iz pištolja. Vidi se i beba kako leži na pločicama. "Evo da vidite kako izgleda ubojstvo uživo", kazao je ubojica tijekom emitiranja snimke. 

 

Opsežna potraga, policija u cijeloj BiH u stanju pripravnosti

Policija u cijeloj BiH stavljena je u stanje pripravnosti. Potvrdili su da je u tijeku opsežna potraga za muškarcem iz Gradačca na sjeverozapadu Bosne zbog sumnje da je počinio ubojstvo, ali nisu objavili njegov identitet.

- U Gradačcu je došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane muške osobe kojom prilikom je prema prvim informacijama više osoba ozlijeđeno. Za osobom se intenzivno traga. Policijski službenici su na licu mjesta i poduzimaju potrebne mjere i radnje. Na teren su upućeni i timovi postrojbe policije za specijalnu potporu, priopćili su iz MUP-a Tuzlanske županije. Iz policije su izvijestili kako je još nekoliko osoba ozlijeđeno, no bez detalja.

 

Bodibilder, trener fitnesa i kriminalac

Sulejmanović je ranije na društvenim mrežama uz svoj profil navodio kako je trener fitnesa, a "Dnevni avaz" tvrdi kako je on poznat policiji jer je bio uključen u kriminalne aktivnosti i to kao pripadnik skupine koja krijumčari drogu.

Za sada nema informacija o motivima zločina koje je počinio. U porukama je dao naznačiti kako bi jedan od razloga mogao biti obiteljske naravi jer su od njega, kako je napisao, "osam dana skrivali dijete".

 

Premijer FBiH: Reakcija nadležnih je bila trenutačna, ostaje gorak okus

O velikoj tragediji u Gradačcu priopćenjem se oglasio i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Nema riječi kojima se može opisati ono što se danas dogodilo u Gradačcu. Obiteljima stradalih žrtava upućujem izraze najiskrenijeg suosjećanja.

U stalnom sam kontaktu s gradonačelnikom Edisom Dervišagićem, ministrom Ramom Isakom i direktorom Federalne uprave policije Vahidinom Munjićem. Od samog početka svi kapaciteti FUP-a su bili na raspolaganju i pomagali u potrazi.

Zločinac je na kraju presudio sam sebi, ali nitko ne može vratiti živote koje je u svom zločinačkom pohodu oduzeo.

Kad se već dogodio ovakav monstruozni čin, važno je da je reakcija svih nadležnih bila trenutna i sinkronizirana. Sada je situacija pod kontrolom, ali ostaje gorak okus i uvijek pitanje kako se ovakve stvari mogu spriječiti.

Nažalost, ovakve situacije se ne mogu predvidjeti, ali možemo dati sve od sebe da se institucionalno obračunamo sa svakim oblikom nasilja i kriminala."

 

Fondacija CURE: Najoštrije osuđujemo bilo koji oblik nasilja nad ženama

Fondacija CURE, potaknuta tragedijom u Gradačcu, upozorila je na sve češći problem femicida. Najavile su prosvjednu šetnju kako bi "odale počast ubijenoj ženi i skrenule pažnju javnosti na ovaj problem".

- Potresene trenutnim događanjima gdje je N.S. prije nekoliko sati u Gradačcu ubio suprugu pucajući iz vatrenog oružja, a zatim na osnovi medijskih saznanja je ubio i još nekoliko osoba, a sve to je javno prenosio na svojim društvenim mrežama, organiziramo mirni prosvjed, priopćeno je.

- U znak otpora femicidu članice Fondacije CURE i druge podržavateljske organizacije, i pojedinci, danas 11. 8. 2023. godine u 15:00 sati izlaze na ulicu Maršala Tita, tramvajska stanica Marijin Dvor uz prometnu cestu kako bi na taj način odale počast ubijenoj ženi i skrenule pažnju javnosti da se femicid sistemski treba strogo kažnjavati, rekli su.

- Također, želimo skrenuti pažnju javnosti, građanima i građankama BiH da počinitelji nasilja, ubojice i nasilnici nisu heroji kojima se trebamo diviti i podržavati ih prateći njihova nedjela, dajući im pozornost na način da ih prate na društvenim mrežama, lajkaju njihove objave i slično, zaključili su u zakladi.

 

Prosvjedi diljem BiH

Organizacija "Ženska mreža" prenijela je da su održani prosvjedni skupovi diljem Bosne i Hercegovine. Izvijestili su kako su prosvjedni skupovi do sada održani u Sarajevu, Zenici i Bihaću.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/policija-bih-traga-za-muskarcem-koji-je-ubio-suprugu-10950969

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.