Strah od prelijevanja krize: EUFOR-u u BiH stiglo pojačanje od 500 vojnika

Strah od prelijevanja krize: EUFOR-u u BiH stiglo pojačanje od 500 vojnika

U Bosnu i Hercegovinu posljednjih je dana snagama EUFOR-a stiglo pojačanje od 500 vojnika, koji se raspoređuju diljem zemlje. EUFOR jača svoje snage nakon što se pojavila bojazan da bi se kriza izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu mogla preliti i na područje zapadnog Balkana, posebno na BiH...

Kamioni s vojnom opremom i borbeni oklopnjaci na cestama u Bosni i Hercegovini posljednjih dana slike su koje brojnim građanima vraćaju ratna sjećanja. Zbog ukrajinske krize snage EUFOR-a povećavaju broj svojih vojnika sa 600 na 1100.

- Ovim se šalje poruka da se kriza iz Ukrajine doista može tim spill over efektom preliti na područje zapadnog Balkana, a posebno u Bosnu i Hercegovinu, koja je dodatno slaba na takve vrste krize upravo zbog snažnih konekcija Dodika i još nekih lidera iz regije s Putinom, kaže dr. Alija Kožljak s Univerziteta Burch u Sarajevu.

Iz EUFOR-a nisu željeli komentirati dolazak novog kontingenta vojnika, poručuju samo da su u misiji potpore institucijama Bosne i Hercegovine u očuvanju mira i stabilnosti.

Bosna i Hercegovina već je dugo izložena takozvanim hibridnim operacijama, tvrdi profesor Kožljak.

- Odavno se vlada podacima da u Bosni i Hercegovini, kao i u nekim susjednim državama, postoje snažne poluge koje Putin je koristio i ranije, a pogotovo vjerojatno ima namjeru koristiti u ovim kriznim vremenima kako bi dodatno podrivao situaciju i slabio tu oštricu NATO-a na zapadnom Balkanu, kaže Kožljak.

Ovih dana bosanskohercegovačkim nebom lete francuski zrakoplovi koji polijeću s nosača u Sredozemnom moru.

- Očekujem, naravno, da se kriza iz Ukrajine prelije u Bosnu i Hercegovinu. Nas nijedna nije zaobišla, nažalost, neće ni ova. Ovdje govorimo  teškoj ekonomskoj situaciji koja nas može zadesiti, nedostataka plina, o poskupljenju namirnica, paranoji, strahu, kaže Senka Kurt, glavna urednica portala INTERVIEW.ba Sarajevo.

A da je kriza u BiH pred vratima, daje naslutiti i poskupljenje energenata. Tako je zbog rasta cijena plina državni parlament ostao bez grijanja. Što onda tek mi možemo očekivati, poručuju zabrinuti građani Bosne i Hercegovine.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/strah-od-prelijevanja-krize-eufor-u-u-bih-stiglo-pojacanje-od-500-vojnika-5957342

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.