Kurti ekskluzivno za Dnevnik HTV-a: Problem je Aleksandar Vučić

Kurti ekskluzivno za Dnevnik HTV-a: Problem je Aleksandar Vučić

Najnovijim napetostima na sjeveru Kosova svjedočimo posljednjih desetak dana, pri čemu se specijalci kosovske policije ne povlače i Srbi ne odustaju od blokade prometa.

Na Kosovu je i ekipa HRT-a, a s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem razgovarala je Elizabeta Gojan. Jesu li prometne tablice dovele do ovakve situacije ili je stanje kompliciranije?

- Mi još imamo problema sa Srbijom, Kosovo nije problem. Problem je Srbija, pogotovo predsjednik te države koji misli i priča kao 90-ih prošlog stoljeća. Granični prijelazi Jarinje i Brnjak u krizi su ne zbog Srba, već zbog predsjednika Srbije.

Kaže da je više od 11 tisuća vozila iz Srbije bez problema uzimalo privremene tablice Republike Kosovo.

- Oni su surađivali s našom policijom i našim institucijama.

Kurti kaže da ljude na barikadama plaća Srbija.

- Neki od njih imaju i dosje kriminalnih aktivnosti u prošlosti, imaju ekstremne poglede na politiku i svijet. Neki od njih sudjelovali su i u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori prije pet godina.

Na pitanje smatra li da Aleksandar Vučić želi izazvati međunarodni sukob odgovara da ne može drugačije razmišljati.

- Na granicu s Kosovom dovedeš ministra obrane, zajedno s ruskim veleposlanikom u Srbiji i s obrambenim atašeom Ruske Federacije u Beogradu. Isti dan kada su zapalili zgradu u Zubinu Potoku. Također, MiG-29 kruži Kosovom, helikopteri ruske proizvodnje te oklopna vozila... Znači, oni su došli vojnim arsenalom na granice naše države. Naše specijalne snage su tamo, i na Brnjaku i u Jarinju. Nemojmo zaboraviti, oni su dan nakon proglašenja neovisnosti Kosova 18. veljače 2008. godine spalili granične prijelaze Jarinje i Brnjak, dodaje Kurti.

Dodaje da u Srbiji nema pluralizma.

- Imate jednu stranku. Ta stranka je i država. Ta država je i crkva. Ta crkva je i stranka. Nema ondje pluralizma, oni glume demokraciju s izborima.

Izrazio je, tvrdi Kurti, spremnost na razgovor i pregovore.

- Čekam da predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen da jasne poruke Srbiji, poslije Kosova je otišla u Beograd, nastavlja posjet našoj regiji.

Osim što ste premijer Kosova, vi imate dvojno državljanstvo. Vi imate i albansko državljanstvo, nedavno ste glasovali na izborima. Negdje ste izjavili da kad bi se održavao referendum na Kosovu, a po Ustavu se ne može održati, Vi biste glasali za spajanje, ujedinjenje Kosova i Albanije. Mislite li da je to moguće?

- Mi jesmo dvije države, Kosovo i Albanija, ali nismo dvije nacije. Mi smo jedna nacija. Granica između Kosova i Albanije, mi nikad ne možemo zaboraviti da to nije albanska granica niti kosovska granica. To je jugoslavenska, srpska granica i u tom smislu želimo da Priština i Tirana surađuju što bliže, da se integriramo i da pomažemo jedni drugima.

Mislite da će američki vojnici biti povučeni, najviše ih je u postrojbama KFOR-a?

- Mislim da se oni neće povući. Kosovo treba biti uključeno u Partnerstvo za mir. Zamislite, od 2006. godine je tu Srbija koja dobiva oružje iz Rusije, Bjelorusije i Kine, a nije Kosovo.

Zahvaljujem vam na ekskluzivnom intervjuu za HTV.

- Hvala i vama na mogućnosti i želim vam svako dobro.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ekskluzivno-kurti-za-hrt-o-stanju-na-kosovu-3058934

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.