Rumunjska ne razmišlja o ograničenju izvoza pšenice – ministar

Rumunjska ne razmišlja o ograničenju izvoza pšenice – ministar

 Rumunjska ima dovoljne rezerve žitarica i hrane da prebrodi rusku invaziju na Ukrajinu i trenutno ne razmišlja o ograničenju izvoza pšenice, izjavio je u ponedjeljak ministar poljoprivrede Adrian Chesnoiu.

Uvoznici žitarica traže alternativne izvore nabave pšenice i kukuruza budući da je ruska invazija na Ukrajinu prekinula opskrbu iz ključne crnomorske regije.

Rusija i Ukrajina zajedno čine oko 29 posto svjetskog izvoza pšenice i 19 posto izvoza kukuruza, podsjeća Reuters.

Ukrajinske su luke sada zatvorene, a trgovci zbog sankcija nerado trguju ruskom pšenicom pa je potražnja za tom žitaricom iz Europske unije snažno je porasla.

"Neočekivana navala na druge izvore nabave potaknula je bojazni da bi neke zemlje mogle ograničiti izvoz kako im inozemni kupci ne bi isprazili skladišta", rekao je neimenovani trgovac.

Trgovci očito kao rezervnu opciju vide Rumunjsku, članicu EU-a, također velikog dobavljača, koji poput Ukrajine izvozi preko Crnog mora, ali izvan zone sukoba.

„Tradicionalno smo zemlja-izvoznica jer proizvodimo više no što trošimo", kazao je Chesnoiu novinarima.

"U dobrim godinama Rumunjska proizvede preko 11 milijuna tona pšenice, a domaća potrošnja iznosi oko 4,3 milijuna. Zato sam rekao da Rumunjska nije u situaciji kao druge države koje pokušavaju osigurati dovoljno (pšenice) za domaće potrebe", pojasnio je.

Ne prijeti nam opasnost da nećemo imati dovoljno da pokrijemo potrebe svojih građana, naglasio je Chesnoiu, pozivajući se na procjene ministarstva poljoprivrede.

Bugarska vlada priopćila je da će povećati rezerve pšenice, a Mađarska je zbog poskupljenja već zabranila izvoz svih žitarica, napominje Reuters.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.