Pridružite se najvećem filmskom žiriju u Europi: Nagrada publike LUX 2022.

Pridružite se najvećem filmskom žiriju u Europi: Nagrada publike LUX 2022.

Europski parlament i Europska filmska akademija, u partnerstvu s Europskom komisijom i europskom udrugom kina Europa Cinemas, pozivaju europsku publiku da se pridruži ocjenjivačkom sudu i glasa za svoj omiljeni film. Za 2022. nominirani su: Bijeg Jonasa Pohera Rasmussena, Velika sloboda Sebastiana Meisea te Quo Vadis, Aida? autorice Jasmile Žbanić.

U Tjednu LUX publike, od 28. ožujka do 3. travnja 2022., u mnogim EU državama članicama filmovi će se prikazivati istovremeno, tijekom tri večeri. Nakon projekcija, predviđena je online rasprava s predstavnicima filma (redateljima i glumcima). Najnovije informacije o projekcijama možete pronaći na službenoj internetskoj stranici Nagrade publike LUX: https://luxaward.eu/en/screenings-list

Nagrada publike LUX nadovezuje na prijašnju filmsku nagradu Europskog parlamenta i Europske filmske akademije, u čijoj je srži promicanje europske kreativnosti i raznolikosti. Nominirani filmovi podižu svijest o aktualnim društvenim i političkim pitanjima, na pristupačan način uključuju publiku u rasprave o Europi, a istovremeno su odraz ljepote i raznolikosti europskih kinematografija. O LUX pobjedniku zajednički odlučuju europarlamentarci i publika, budući da se konačni poredak određuje zbrojem njihovih glasova, pri čemu svaka od te dvije skupine nosi 50 % ocjene. Ocjene se mogu dati na internetskoj platformi do 25. svibnja 2022 . Pobjednik će biti objavljen na svečanosti dodjele nagrada koja će se održati 8. lipnja u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Ponedjeljak - petak, 28. ožujka do 1. travnja

EU kroz medije i javnu komunikaciju

Kuća Europe, A. Cesarca 4 -6, Zagreb

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj nastavlja s održavanjem radionica za studente novinarstva, politologije i komunikologije na kojima se govori o zakonodavnom procesu u EU-u, prilagodbi EU sadržaja nacionalnom kontekstu, europskim programima namijenjenim mladima te prepoznavanju dezinformacija.  Riječ je o ciklusu predavanja i praktičnih vježbi koje je Ured pokrenuo početkom ožujka kako bi studentima približio praćenje europskih tema i politika. Radionice mogu pohađati samo unaprijed prijavljeni polaznici.

 BRUXELLES –IZDVOJENO

 Ruska agresija. Visoki predstavnik Unije za vanjsku poslove Josep Borrell izvijestit će Odbor za vanjske poslove te pododbore za ljudska prava i za sigurnost i obranu o programu rada Komisije za 2022. godinu. Borrell će također odgovarati na zastupnička pitanja o odgovoru EU-a na rusku invaziju Ukrajine te o posljedicama rata za europsku sigurnost. (ponedjeljak)

 Strateški kompas. Pododbor za sigurnost i obranu raspravljat će o provedbi Strateškog kompasa  - ambicioznog akcijskog plana jačanja sigurnosne i obrambene politike EU-a do 2030. godine. Na sjednici će sudjelovati zamjenik glavnog tajnika za zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku i odgovor na krizu Europske službe za vanjsko djelovanje. (ponedjeljak)

 Rat u Ukrajini / posjet Moldovi. Izaslanstvo Odbora za vanjske poslove i Pododbora za sigurnost i obranu otputovat će u Moldovu kako bi procijenili sigurnosnu situaciju nakon ruske invazije na Ukrajinu i priljeva izbjeglica. Zastupnici se planiraju sastati s lokalnim vlastima te predstavnicima međunarodnih organizacija. (četvrtak - subota)

 Ukrajinske žene u izbjeglištvu. Odbor za prava žena i rodnu ravnopravnost s povjerenicom za unutarnje poslove Ylvom Johansson raspravljat će položaju žena koje bježe iz ratom zahvaćene Ukrajine. Govorit će se i o podršci koju EU može pružiti kako bi zaštitio izbjeglice od nasilja i seksualnog iskorištavanja. (utorak)

 Webinar o ratu u Ukrajini i dezinformacijama. Služba za medije EP-a organizira webinar “Rat u Ukrajini: dezinformacije protiv stvarnosti”, na kojem će sudjelovati zastupnici i stručnjaci. (četvrtak)

 Pravila europskih izbora. Odbor za ustavna pitanja usvojit će prijedloge za jačanje europske dimenzije na izborima za Europski parlament. Razmatra se uvođenje paneuropske izborne jedinice, osnivanje europskog izbornog tijela, jamstvo za ravnotežu spolova na izbornim listama, osiguravanje pristupa biračkim mjestima za osobe s invaliditetom te održavanje izbora na fiskni datum (9. svibnja). (ponedjeljak)

Zajednička parlamentarna skupština ACP-EU. Zastupnici će se sastati s kolegama iz afričkih, karipskih i pacifičkih zemalja na 41. sjednici zajedničke parlamentarne skupštine. Neke od tema o kojima će se raspravljati su: situacija u zapadnoj Africi i Sahelu, ruska invazija na Ukrajinu, gospodarski oporavak i jačanje zdravstvenih sustava. (od petka do nedjelje)

 Tjedan Nagrade publike LUX.  U nekoliko EU država članica održat će se istovremene projekcije triju filmova nominiranih za ovogodišnju nagradu publike LUX za koju pobjednika biraju građani zajedno sa zastupnicima. U užem izboru su filmovi: Bijeg, Velika sloboda i Quo Vadis, Aida? Svečana dodjela nagrada održat će se 8. lipnja.

Pripreme za plenarnu sjednicu. Klubovi zastupnika pripremat će se za plenarnu sjednicu koja će se održati od 4. do 7. travnja. Zastupnici će raspravljati o odgovoru EU-a na rusku invaziju na Ukrajinu, procijeniti plan za jačanje sigurnosne i obrambene politike do 2030., rezultate Europskog vijeća održanog 24.-25. ožujka, te ishod sastanka između EU-a i Kine. Također će razmotriti i glasati o nadopunjenim pravilima za financiranje energetskih projekata, o “pravu na popravak", aktualnim saslušanjima na temu kršenja EU vrijednosti od strane Poljske i Mađarske te o položaju žena u Afganistanu.

 Kalendar predsjednice. Predsjednica EP-a Roberta Metsola otputovat će u Sloveniju u ponedjeljak i utorak, gdje će se sastati s premijerom Janezom Janšom. Sudjelovat će i na Konferenciji predsjednika parlamenata i održati uvodno obraćanje, te konferenciju za novinare s predsjednikom Državnog zbora Igorom Zorčičem i čelnikom Nacionalnog vijeća Alojzom Kovšcom. Za srijedu su planirani sastanci s europskim nadzornikom za zaštitu podataka Wojciechom Wiewiórowskim i predsjednikom gruzijskog parlamenta Shalvom Papuashvilijem. U četvrtak će održati online sastanak s predsjednikom estonskog parlamenta, Jürijem Ratasom.

 Brifing za novinare prije sjednice. Služba za medije EP-a održat će brifing za novinare s glasnogovornicima klubova zastupnika u petak u 11sati.

Detaljniji  raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

  

Rad Europskog parlamenta možete pratiti na internetskim stranicama u multimedijskoj rubrici iz koje izdvajamo:

Ruska agresija na Ukrajinu: https://multimedia.europarl.europa.eu/package/russian-aggression-against-ukraine_22401

EU - Ukrajina : https://multimedia.europarl.europa.eu/package/eu-ukraine_17801

 AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

 TONINO PICULA (SDP – S&D)

Radni tjedan zastupnik započinje sudjelovanjem u dvije rasprave s visokim predstavnikom Josepom Borrellom, o EU strateškom kompasu i o godišnjem planu rada Europske komisije. Zastupnik će u utorak ujutro sudjelovati na S&D radnoj skupini za vanjske poslove, a popodne na S&D radnoj skupini za poljoprivredu. U srijedu popodne će sudjelovati na S&D radnoj skupini za dezinformiranje i vanjsko upletanje u EU demokratske procese, povodom nastavka rada Posebnog odbora INGE. U četvrtak zastupnik će sudjelovati na sastanku Odbora za poljoprivredu, gdje će Komisija predstaviti reviziju sustava oznaka zemljopisnog podrijetla u poljoprivrednim proizvodima i hrani, vinima i alkoholnim pićima.

 

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)

U ponedjeljak doc. dr. sc. Tomislav Sokol sudjelovat će na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO). Kao izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a predstavit će amandmane koje je uložio na Prijedlog Direktive o potrošačkim kreditima. Podsjetimo, Sokol je među političke prioritete uvrstio i rješavanje problema s prekoračenjima na računima. Pripremajući se za plenarno zasjedanje Europskog parlamenta u Strasbourgu od 4. do 7. travnja, zastupnik Sokol će u utorak aktivno sudjelovati na sastancima radnih grupa, kao i na sastanku kluba zastupnika EPP-a u srijedu. U četvrtak, zastupnik Sokol sudjeluje na okruglom stolu webinara Europske investicijske banke o ciljevima i strategiji Kohezijske politike. Isti dan, zastupnik također prisustvuje na sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta (ENVI).

 

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

Željana Zovko održat će u ponedjeljak konferenciju u Splitu na temu „Obrazovanje kao ključ društvenog i gospodarskog napretka“, a potom sudjelovati na Pododboru za sigurnost i obranu na kojem će biti riječi o potpori Ukrajini te o nedavno usvojenom Strateškom kompasu. Od srijede do četvrtka, kao potpredsjednica sudjelovat će na sastanku Predsjedništva Kluba zastupnika EPP-a u La Hulpeu gdje će s kolegama pučanima raspravljati o ciljevima grupe u drugoj polovici mandata. U petak će posjetiti SŠ Ivana Meštrovića u Drnišu u sklopu programa Škola ambasador Europskog parlamenta. Zovko će tijekom tjedna sudjelovati na pripremnim sastancima EPP-a ususret nadolazećoj plenarnoj sjednici, dok će kao zamjenica koordinatora EPP-a za Odbor za vanjske poslove koordinirati rad na rezolucijama o slučajevima kršenja ljudskih prava i demokratskih načela.

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.