EU mora biti spremniji za borbu protiv vanjskog upletanja i dezinformiranja

EU mora biti spremniji za borbu protiv vanjskog upletanja i dezinformiranja

EU parlament - Zlonamjerni i autoritarni državni akteri, poput Rusije i Kine, manipuliraju informacijama radi narušavanja demokracije u EU-u, - Europski građani i vlade u velikoj mjeri nisu svjesni prijetnji stranih aktera, - Poziv na sankcije zbog stranog upletanja i kampanja dezinformiranja, - Vlasti bi trebale razmotriti oduzimanje akreditacije organizacijama koje šire inozemnu državnu propagandu.

Zastupnici kažu da zbog nedovoljne osviještenosti i nedostatnih protumjera EU-a, zlonamjerni državni akteri koriste upletanje kao prikladnu taktiku kojom ugrožavaju demokraciju.

Budući da EU i njegove države članice trenutačno ne posjeduju poseban režim sankcija povezanih s procesima upletanja i dezinformiranja koje organiziraju strani državni akteri, oni mogu sa sigurnošću pretpostaviti da će bez posljedica moći provoditi kampanje utjecaja na izbore, kibernapada, pridobivanja na stranu bivših istaknutih političara i jačanja polarizacije u javnoj raspravi. Zaključeno je u parlamentarnoj istrazi koja je imala za cilj utvrditi na koji način zlonamjerne strane sile manipuliraju informacijama s ciljem narušavanja demokratskih procesa.

 Izvještaj Posebnog odbora za vanjsko upletanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje (INGE) upozorava kako je opći manjak osviještenosti o razmjerima stranog upletanja i manipulaciji informacijama, prije svega od strane Rusije i Kine, još ozbiljniji zbog nedostataka u postojećem zakonodavstvu i nedovoljne koordinacije među državama EU-a.

U ratnoj agresiji na Ukrajini, ruska vlada je pokazala da „čak i informacije mogu biti oružje“. Rusija širi „dezinformacije nezapamćene zlonamjernosti i razmjera“ kako bi obmanula svoje građane i međunarodnu zajednicu. Parlament stoga pozdravlja nedavno uvedenu zabranu emitiranja u EU-u ruskih propagandnih medija poput Sputnika i RT-a.

 Protumjere

Parlament poziva EU na izradu zajedničke strategije za suočavanje izazovom dezinformiranja, između ostaloga uvođenjem posebnih sankcija za sve aktere koji su povezani sa stranim upletanjem i s kampanjama dezinformiranja. Zastupnici u Europskom parlamentu također inzistiraju na uključivanju organizacija civilnog društva u podizanje javne svijesti, kao što je viđeno na pozitivnom primjeru Tajvana, te naglašavaju potrebu za globalnom suradnjom s partnerima sličnih stavova.

 Dodatno, Parlament predlaže sljedeće mjere:

javno financiranje široko dostupnih neovisnih i pluralističkih medija, novinara i istraživača koji provjeravaju činjenice;

razmotriti ukidanje dozvola organizacijama koje šire inozemnu državnu propagandu;

prisiliti platforme društvenih medija, koje služe kao poligon za strano upletanje, da prestanu podržavati neprovjerene račune koji potiču širenje štetnog stranog upletanja, među ostalim i na jezicima koji nisu engleski;

europska sveučilišta trebala bi preispitati svoju suradnju s Konfucijevim institutima, koji su kineska lobistička platforma;

razjasniti „izrazito neprimjerene” odnose između određenih europskih političkih stranaka i Rusije;

zabraniti strano financiranje europskih i nacionalnih političkih stranaka;

hitno poboljšati kibersigurnost, proglasiti softvere za nadzor kao što je Pegasus nezakonitima;

otežati stranim akterima da vrbuju istaknute političare nakon što odstupe s funkcije.

 Izvješće je usvojeno s 552 glasova za, 81 protiv i 60 suzdržanih. Za iscrpnije preporuke kliknite ovdje.

 Dok u Ukrajini traje rat, internetske platforme i tehnološke kompanije moraju zauzeti stav suspendirajući račune koji negiraju, veličaju ili opravdavaju agresiju, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Dugoročno, potrebna nam je jasna strategija Europske komisije i istinski obvezujuća pravila EU-a o odgovornosti i transparentnosti za internetske platforme. Otpornost mora biti naš zaštitni štit – trebali bismo masovno ulagati u potporu neovisnim kvalitetnim medijima, uključujući i onima u EU susjedstvu”, rekla je izvjestiteljica Sandra Kalniete (EPP, Latvija). 

„Dvadeset godina, hranjene mitom o kraju povijesti i uvjerene da više nemaju neprijatelje, europske elite pokazale su začuđujuću naivnost i lakomislenost koja je za osudu. Ovaj odbor, osnovan da okonča tu indolentnost, radio je na tome da probudi Europu kako bi se naše demokracije naučile braniti”, izjavio je predsjednik Posebnog odbora Raphaël Glucksmann (S&D, Francuska).

Poseban odbor za vanjsko upletanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje (INGE) osnovan je u lipnju 2020. Nakon otprilike 50 saslušanja s oko 130 stručnjaka, mandat odbora od jedne i pol godine istječe 23. ožujka.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.