STEM područje, unutar kojeg se razvijaju zanimanja budućnosti, mora gledati kroz prizmu ravnopravnosti

STEM područje, unutar kojeg se razvijaju zanimanja budućnosti, mora gledati kroz prizmu ravnopravnosti

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak poručila je da se STEM područje, unutar kojeg se razvijaju zanimanja budućnosti, mora gledati kroz prizmu ravnopravnosti.

Kako bi se prepoznala uloga žena i djevojaka u STEM područjima znanosti te postigla ravnopravnost, Opća skupština Ujedinjenih naroda 2015. godine proglasila je 11. veljače Međunarodnim danom žena i djevojaka u znanosti.

Eurozastupnica Sunčana Glavak, koja je u svom parlamentarnom radu posvećena pitanjima ravnopravnosti između muškaraca i žena, tom je prigodom izjavila:

“Žene ostvaruju sjajne karijere u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici. Isticanje postignuća i pozitivnih primjera uspješnih žena u znanosti ohrabrujuće je i nadahnjujuće za mlade djevojke, ali i cijelo društvo. STEM pokreće inovacije, društvenu dobrobit, uključiv rast i održivi razvoj, zato ova zanimanja budućnosti moramo gledati kroz prizmu ravnopravnosti.”

Korištenjem potencijala žena jača se gospodarstvo i potiče rast BDP-a. Od gotovo 15 milijuna znanstvenika i inženjera u EU-u, 41 posto čine žene. Hrvatska je na 11. mjestu u Uniji prema broju aktivnih znanstvenica.

Položaj žena u znanosti ne razlikuje se puno od položaja žena na tržištu rada općenito – i istraživačice obično imaju kraće karijere, manje su plaćene za svoja istraživanja i ne napreduju jednako kao i muški kolege. Posljedično, nejednakost u plaćama dovodi i do nejednakosti u mirovinama te većem riziku od siromaštva.

Kako bi se takva praksa privela kraju, Europska unija donijela je brojne mjere, poput Strategije za ravnopravnost spolova do 2050. i zakonodavnih akata o unaprjeđenju ravnoteže između poslovnog i privatnog života, uvođenje pravila o roditeljskom dopustu, fleksibilnom radnom vremenu i dopustu za njegovatelje.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti je Ravnopravnost, raznolikost i uključenost: voda nas ujedinjuje, što je u skladu s UN-ovim globalnim ciljem održivog razvoja koji se odnosi na čistu vodu i sanitarne uvjete.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.