Aktivnosti EU parlamenta u Hrvatskoj i partnera od 7. do 13. veljače

Aktivnosti EU parlamenta u Hrvatskoj i partnera od 7. do 13. veljače

Tjedne aktivnosti EU parlamenta u Hrvatskoj i partnera

Četvrtak, 10. veljače, projekt “21 put prema uspjehu”, Hilton Garden Inn, Zagreb & Online, 19 sati

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj partner je projekta “21 put prema uspjehu” čiji je cilj promicati i stvarati poticajno okružje za profesionalni i osobni razvoj mladih. U novoj fazi projekta fokus je na uspješnim ženama u različitim sektorima koje kroz višemjesečni ciklus panela govore o svojim inspirativnim pričama, važnosti interdisciplinarnosti, uključivosti i različitosti. Tako će se stručnjakinja za odnose s javnošću Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Andrea Čović Vidović, pridružiti izvršnoj direktorici Akademije za politički razvoj Ivani Novoselec te članici Uprave PBZ-a Vedrani Jelušić Kašić na panelu “Ideje, inovacije i inicijative - jedina uloga ili jedinstvena pozicija mladih” koji će moderirati Vedrana Likan i Manuela Šola.  Online rasprava: Analiza aktualne situacije u Ukrajini.

Termin: TBA

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira online razgovor na temu aktualne krize u Ukrajini sa zastupnikom Toninom Piculom (SDP, S&D) koji je proteklog tjedna posjetio Kijev i Mariupolj kao član izaslanstva Odbora za vanjsku politiku i Pododbora za sigurnost i obranu. Cilj posjeta bio je prikupiti informacije na terenu o trenutnoj sigurnosnoj krizi i iskazati potporu Ukrajini.

BRUXELLES – IZDVOJENO

 ECB / Lagarde. Zastupnici u Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku u sklopu redovitih rasprava s predsjednicom Europske središnje banke (ECB-a) Christine Lagarde razmotrit će inflacijska predviđanja za europodručje, trendove nakon pandemije i njezin utjecaj na javne politike, kao i komunikacijsku strategiju monetarne politike ECB-a. (ponedjeljak). 

Fiskalni paket. Odbor za ekonomsku i monetarnu politiku raspravljat će s izvršnim potpredsjednikom Komisije Valdisom Dombrovskisom i povjerenikom za gospodarstvo Paolom Gentilonijem o fiskalnom dijelu Jesenskog paketa za 2022. Razgovarat će o načinima na koje bi države članice trebale smanjiti svoje dugove te o iskorištavanju iskustva u upravljanju Fondom za oporavak za poboljšanje koordinacije ekonomske politike EU-a. (ponedjeljak)

 Baterije i otpadne baterije. Odbor za okoliš i javno zdravlje usvojit će svoje stajalište o predloženim pravilima za upravljanje cjelokupnim životnim ciklusom baterija, od dizajna do kraja životnog vijeka. Zastupnici će glasati o amandmanima o kriterijima održivosti i sigurnosti (koji uključuju zahtjeve za sadržaj recikliranog materijala i za ugljični otisak), označavanju, dužnoj pažnji, kao i gospodarenju otpadom i drugim pitanjima. (četvrtak)  

Univerzalni punjači. Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača raspravljat će o svom nacrtu izvješća o prijedlogu uvođenja jedinstvenog punjača za mobilne uređaje. Nacrt teksta sadrži niz promjena koje se odnose na interoperabilnost i smanjenje elektroničkog otpada, proširenje područja primjene na druge elektroničke uređaje, uvođenje minimalnih zahtjeva za bežičnim punjenjem i učinkovito razdvajanje prodaje punjača i proizvoda. (ponedjeljak)  

Migracije / Bjelarus /poljska granica. Odbor za građanske slobode raspravljat će o situaciji s migrantima na granici Poljske i Bjelarusa sa zamjenicom poljskog povjerenika za ljudska prava Hannom Machińskom. (ponedjeljak)  

Konferencija o budućnosti Europe. Panel europskih građana na temu "EU u svijetu / migracije" održat će hibridnu sjednicu u Maastrichtu (od petka do nedjelje) kako bi usvojio završno izvješće. U ožujku će o preporukama i zaključcima panela na temu samodostatnosti EU-a, njegovoj stabilnosti i ulozi na globalnoj sceni te različitim aspektima pitanja migracija raspravljati plenarna skupština Konferencije o budućnosti Europe.  

Parlametar.

Europski parlament će u utorak objaviti rezultate jesenskog istraživanja Eurobarometra provedenog u svih 27 država članica EU-a od studenog do prosinca 2021. Predsjednica Metsola će u 15,30 održati razgovor na Facebooku o rezultatima istraživanja.  

Pripreme za plenarnu sjednicu. Klubovi zastupnika pripremat će se za plenarnu sjednicu koja će se održati od 14. do 17. veljače. Na dnevnom redu bit će rasprava i glasanje o novoj europskoj strategiji za borbu protiv raka, odnosima EU-a i Rusije i zajedničkoj vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a, jačanju pravila o sigurnosti igračaka i poticanju obnovljive energije na moru. Sjednica će započeti obilježavanjem 20. godišnjice uvođenja eura nakon čega slijedi rasprava o radu Europske središnje banke (ECB-a) s njezinom predsjednicom Lagarde.  

Kalendar predsjednice. Predsjednica Metsola u utorak će održati govor na online konferenciji "Prema konkurentnoj Europi" te će se sastati s belgijskim premijerom Alexanderom De Croom. U četvrtak će biti na Malti gdje će održati sastanak s predsjednikom Georgeom Vellom te položiti vijenac na mjestu gdje je ubijena istraživačka novinarka Daphne Caruana Galizia. Metsola će u petak razgovarati s američkim veleposlanikom u Uniji Markom Gitensteinom.  

Konferencija za novinare prije plenarne sjednice. Služba za medije Europskog parlamenta u petak u 11 sati održat će konferenciju za novinare s glasnogovornicima klubova zastupnika o glavnim temama plenarne sjednice. Detaljniji raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

 MULTIMEDIJSKA RUBRIKA

 Rad Europskog parlamenta možete pratiti na internetskim stranicama u multimedijskoj rubrici iz koje izdvajamo: Monetarni dijalog: https://multimedia.europarl.

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

 LADISLAV ILČIĆ (HRAST - EKR)

Zastupnik Ilčić ovog će se tjedna sastati s povjerenikom Europske komisije za okoliš, g. Sinkevičiusom, kako bi razgovarali o zaobilaženju Europskog parlamenta u donošenju višegodišnjeg plana za malu plavu ribu u Jadranu koji je donesen u GFCM-u. U četvrtak će se susresti s članovima ECPYouth koji će ovaj tjedan biti u posjetu Parlamentu. Na sastanku Odbora za ribarstvo (PECH) raspravljat će o financijskoj otpusnici za 2020. za europsku agenciju za kontrolu ribarstva te o održivom plavom gospodarstvu te ulozi sektora ribarstva i akvakulture. Krajem tjedna susrest će se s virovitičkim obiteljima s kojima će razmijeniti stajališta i mišljenja o ulozi obitelji i demografskim trendovima u hrvatskome društvu.

TONINO PICULA (SDP – S&D)

U ponedjeljak će zastupnik Picula kao predsjednik Searice sudjelovati na sastanku posvećenom zaštiti Mediterana u organizaciji zaklade Surfrider, uz potporu francuskog predsjedanja EU-om. Predstaviti će se prijedlog zaključaka 120 mladih iz svih mediteranskih zemalja, koji su ujedno ambasadori projekta. U utorak će na S&D radnoj skupini za vanjske poslove pripremati prioritete nadolazeće plenarne sjednice. Također, kao predstavnik S&D grupe informirati će kolege o svojoj nedavnoj misiji u Ukrajini. U utorak navečer sudjeluje na sastanku kluba zastupnika S&D i na sastanku koordinatora S&D-a. U srijedu će kao izvjestitelj S&D-a pregovarati o izvješću o klimatskim promjenama u obrambenoj politici, te će govoriti o prioritetima EU vanjske i sigurnosne politike na sastanku s nacionalnim parlamentarcima u okviru Konferencije o budućnosti Europe.

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)

U ponedjeljak zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol sudjelovat će na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO). Pripremajući plenarnu sjednicu Europskog parlamenta, Sokol će u utorak sudjelovati na sjednicama radnih grupa Kluba zastupnika EPP-a. U srijedu Sokol nastavlja parlamentarne aktivnosti na pripremnoj sjednici Odbora IMCO na kojoj će zastupnicima predstaviti političke prioritete za Prijedlog izmjene Direktive o potrošačkim kreditima za koju je imenovan izvjestiteljem Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu. U četvrtak Sokol sudjeluje na sjednici Odbora za regionalni razvoj (REGI) na kojoj je predviđena razmjena mišljenja s povjerenicom Ferreirom, zaduženom za koheziju i reforme. Također, raspravljat će se o osnivanju Socijalnog fonda za klimatsku politiku.

 ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

Željana Zovko predstavit će u ponedjeljak kao izvjestiteljica za mišljenje odbora CULT položaj EPP-a o nadolazećem Izvješću o provedbi Instrumenta za oporavak i otpornost (RRF). Isti dan će sudjelovati na pododboru SEDE te će kao stalna izvjestiteljica EP-a za odnose s Azerbajdžanom sudjelovati na sjednici odbora DROI i INGE. U utorak i srijedu, Zovko će kao potpredsjednica sudjelovati na sastancima Predsjedništva i sastancima delegacija Kluba zastupnika EPP-a, dok će kao zamjenica koordinatora za odbor AFET sudjelovati na radnoj skupini EPP-a za vanjske politike. Krajem tjedna, Zovko će kao potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu posjetiti Sarajevo s predsjednikom Manfredom Weberom i izaslanstvom EPP-a kako bi skrenula pozornost na potrebu dogovora oko Izbornog zakona i pružila podršku BiH na njezinom europskom putu.

 *Napomena: raspored parlamentarnih aktivnosti zastupnika objavljujemo prema informacijama i u formatu dostavljenom od strane njihovih ureda.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.