Erlić: Novi ciklus ulaganja iz europskih fondova je prilika generacije

Erlić: Novi ciklus ulaganja iz europskih fondova je prilika generacije

Na informativno-edukativnom događaju EU Fondovi - Nove prilike 2021.-2027., u biogradskom hotelu Ilirija, ministar Erlić je istaknuo kako nikada više nećemo imati toliki iznos sredstava na raspolaganju u odnosu na naš BDP.  Ovo je prilika da podignemo ljestvicu društva na višu razinu, za sve generacije koje će doći nakon nas, rekao je, naglasivši kako će se u otoke uložiti 150 milijuna eura, a 30 posto sredstava ići će samo za regionalne programe.  
Više od stotinu novih poziva omogućit će ulaganja u vatrogastvo, kulturne ustanove, turističku infrastrukturu, vodne aglomeracije, energetsku učinkovitost, poduzetništvo, inovacije, istraživanje i razvoj, luke i komunalne vezove i drugo.
 
Zadarska županija i Biograd do sada su se istaknuli po povlačenju sredstava iz europskih fondova, kazao je Erlić, pa je tako u Biogradu jedan od značajnijih projekata inkubator Biosfera, a treba istaknuti i projekt vodne aglomeracije, kao i gradnju škole i vrtića.  
Gradonačelnik Biograda Ivan Knez, od planiranih projekata je izdvojio vodnu aglomeraciju za područje Biograda i općina Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Pašman i Tkon, a riječ je o projektu koji se pripremao od 2017., i koji je Vlada proglasila strateškim.  
Na događaju su predstavnici jedinica lokalne samouprave, razvojnih agencija i poduzetnici mogli doznati važne informacije o ulaganjima u otoke kroz Višegodišnji financijski okvir 2021.-2027., projektima Europskog socijalnog fonda plus, te o pozivima koji slijede.  
Razgovaralo se o industrijskoj tranziciji Jadranske Hrvatske, kao i o mogućnostima sufinanciranja projekata i iskustvima dosadašnjeg korištenja sredstava iz EU fondova.  
Nakon Biograda na Moru ministar Erlić će posjetiti Općinu Pašman, gdje će obići projekte realizirane novcem iz EU fondova u Pašmanu, Neviđanima, Banju i Dobropoljani.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.