Oleg Butković u Dnevniku HTV-a opovrgnuo nagađanja o mogućoj nestašici dizela te najavio nastavak velikih infrastrukturnih ulaganja

Oleg Butković u Dnevniku HTV-a opovrgnuo  nagađanja o mogućoj nestašici dizela te najavio nastavak velikih infrastrukturnih ulaganja

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković gostovao je u petak u Dnevniku HTV-a. Opovrgnuo je nagađanja o mogućoj nestašici dizela te najavio nastavak velikih infrastrukturnih ulaganja, osobito u željeznicu.Butković je naglasio da je Hrvatska među tri zemlje s najjačim padom inflacije u europodručju. Kazao je i da po Eurostatu i po prvim procjenama DZS-a inflacija pada.
 
Podsjetio je da je inflacija deset mjeseci padala te se povećanje bilježi u kolovozu. „Odmah smo išli u pripremu petog paketa mjera za kućanstva i gospodarstvo, a obavili smo i razgovore s trgovcima jer smo zaključili da je bilo neopravdanog dizanja cijena. Rezultat je značajni pad inflacije. Dobro smo reagirali i donijeli dobre odluke“, kazao je.
 
Na pitanje hoće li inflacija nastaviti padati, ministar je odgovorio da su takve procjene i Ministarstva financija i HNB-a. 
„Trebala bi biti oko 3%, oko 2,8% i u 2024. Pratit ćemo situaciju. Peti paket mjera vrijedi do kraja ožujka 2024. i ako bude potrebno, nastavit ćemo s mjerama. To je najmanje što možemo učiniti za građane i njihov standard“, poručio je Butković.
 
Vlada će reagirati ako dođe do nekontroliranog porasta cijena goriva
 
Komentirajući vijesti s međunarodnih tržišta o cijenama nafte te moguću nestašicu dizela, Butković je naglasio da nestašice dizela nema.
 
„Razgovarali smo s upravom INA-e i s drugim distributerima, neće biti nestašica goriva. S druge strane, da danas određujemo cijene goriva, došlo bi do smanjivanja cijene benzina za nekoliko centi, a cijene eurodizela bi ostale iste. Pratimo situaciju na tržištu i ako dođe do nekontroliranog porasta cijena goriva, Vlada će reagirati, ima mehanizme. Ne očekujte bilo kakve udare“, kazao je.
 
Najviše će se ulagati u željeznicu
 
Butković je govorio i o infrastrukturnim projektima, istaknuvši da se u Hrvatskoj trenutno realiziraju veliki projekti. Uz probijanje druge cijevi tunela Učka, spomenuo je i ugovor za tunel Kozjak, novi ulaz u Split. Ulaganja su u prometnu infrastrukturu oko 3,5 milijardi eura.  Najavljuje nastavak velikih ulaganja u sljedećih 10-ak godina, za što su osigurana sredstva i kroz NPPO i kroz novu omotnicu i kroz nacionalna sredstva.
 
Najviše ulaganja najavio je u željeznicu. „Sljedećih osam do deset godina obnovit ćemo kompletnu željezničku infrastrukturu na razinu na kojoj je danas u Hrvatskoj autocestovna infrastruktura. To je dobro i za rast gospodarstva i BDP-a, velike investicije se nastavljaju“, zaključio je Butković.
 
Izvor: HTV/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.