Predsjednik Milanović u Viškovu: Kuća halubajskega zvončara je impresivna

Predsjednik Milanović u Viškovu: Kuća halubajskega zvončara je impresivna

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas na svečanom otvorenju Kuće halubajskega zvončara u Viškovu.

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović istaknuo je važnost ulaganja u kulturne inicijative koje promiču identitet i tradiciju zajednice. „Ovo je impresivno i ovo pokazuje jedan nadstandard kada su društvo i zajednica u stanju izdvojiti onaj ekstra dolar ili euro za nešto što je lijepo i srcu drago. Jer, ovo nije poslovna zona i ovo će trebati održavati, kao i Alkarske dvore u Sinju. Ljudi koji ovdje rade će obrazovati i educirati kako djecu tako i posjetitelje, to je vrijedno novaca i ja vam na tome čestitam. Hvala vam na tom potezu jer to rade samo oni koji razmišljaju unaprijed“, poručio je Predsjednik Republike.

Halubajski zvončari ključni su čuvari tradicije u Halubju i Kastavštini, poznati po svojem godišnjem ophodu koji je postao svjetska kulturna vrijednost. Njihov ophod je na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine, te ih je Ministarstvo kulture RH proglasilo kulturnim dobrom zbog čega su upisani u Registar kulturnih dobara Hrvatske.

Zbog velike kulturne i turističke važnosti zvončara, Općina Viškovo je pokrenula izgradnju Kuće halubajskega zvončara koja je dio integriranog projekta „Povežimo se baštinom“. Riječ je o projektu u kojem se gradovima i općinama, koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka, putem ITU mehanizma (Integrirana teritorijalna ulaganja) dodjeljuju bespovratna sredstva. Kuća halubajskega zvončara jedini je novi objekt izgrađen u sklopu integriranog projekta. Osim stalnog muzejskog postava koji će prezentirati povijest, običaje i tradiciju zvončara, u sklopu kuće su planirani i prostori u kojima će se moći održavati galerijske, kulturne, edukativne, gastronomske i ugositeljske priredbe, ali i stručni i znanstveni skupovi.

Osim predsjednika Milanovića na svečanom otvorenju su govorili načelnica Općine Viškovo Sanja Udović, ravnatelj Javne ustanove u kulturi Kuća halubajskega zvončara Dominik Damiš, predsjednik Udruge halubajskega zvončara Damir Host, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina te gradonačelnik Grada Bakra i izaslanik predsjednika Sabora Tomislav Klarić.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika Republike za kulturu Zdravko Zima.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.