Premijer Plenković predstavio program svoje nove Vlade kao sadržajan, kvalitetan, realan

Premijer Plenković predstavio program svoje nove Vlade kao sadržajan, kvalitetan, realan

Podrška hrvatskog naroda i građana velika je čast i predstavlja odgovornost koja nas obvezuje, kazao je premijer Plenković danas u Hrvatskom saboru predstavljajući program svoje treće Vlade. "Želimo uspješnu, vitalnu, pravednu, održivu i suverenu Hrvatsku", naveo je pet temeljnih poruka i okosnica politika koje će provoditi. "Program Vlade je sadržajan, kvalitetan, realan. Ministri koji su ovdje su ljudi koji su izašli na izbore, dobili povjerenje i pobijedili. Tim koji pobjeđuje se donekle modificirao. Očekujem doprinos svakog člana i članice Vlade, osobito novih članova Vlade, i očekujem da naš dijalog u ovom novom sazivu Hrvatskog sabora bude na razini najvišeg predstavničkog doma te da pokažemo poštovanje jednih prema drugima, prema hrvatskim građanima, našoj povijesti, našim institucijama i našoj tradiciji parlamentarizma", poručio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je danas zastupnicama i zastupnicima u Hrvatskom saboru program Vlade u novom, trećem mandatu.
 
Na početku svog govora čestitao je svim zastupnicama i zastupnicima 11. saziva Hrvatskog sabora koji su dobili ili obnovili povjerenje hrvatskim građana i zahvalio svim dosadašnjima koji su obnašali ovu časnu dužnost. 
 
"Građani su 17. travnja ove godine, na krajnje neuobičajeni dan - po prvi puta radni dan, srijeda, glasali na izborima za Hrvatski sabor i u relativnoj većini Hrvatska demokratska zajednica je po treći put zaredom pobijedila na ovim izborima, i to uvjerljivo", istaknuo je.
 
"Takva podrška hrvatskoga naroda i naših građana je velika čast i predstavlja za nas još veću odgovornost koja nas obvezuje", poručio je.
 
Usprkos kampanji u kojoj je predsjednik Republike uz podršku SDP-a kršio Ustav, HDZ je ponovno uvjerljivo pobijedio
 
Usprkos kampanji u kojoj je predsjednik Republike, uz snažnu podršku SDP-a, kršio Ustav, uz angažman brojnih aktera koji su bili preko onoga što je u političkoj utakmici pristojno, civilizirano i korektno, a to znači ogromnu agresivnost, diskvalifikacije, najgrublje uvrede, difamiranje i stvaranje izrazite polarizacije u društvu, te nakon osam godina u kojima smo bili suočeni s brojnim krizama, Hrvatska demokratska zajednica je ponovno uvjerljivo pobijedila.
 
"Važno je da smo u toj kampanji uspjeli hrvatskom narodu, najvećem njegovom dijelu, prenijeti ključne poruke i postignuća u razdoblju koje je iza nas. Iza svake vlade ostaje određena politička ostavština i političko naslijeđe, a mi možemo s ponosom reći da je iza naše druge vlade ostao rekordan rast plaća, mirovina, zaposlenosti i ulaganja. A to su najvažniji kriteriji po kojima se mjeri uspješnost svake vlade", rekao je premijer Plenković.
 
"Građani su prepoznali naš trud, zalaganje u kriznom upravljanju i nastojanju da svakom problemu pronađemo rješenje, a nisu povjerovali onima koji u svakom rješenju traže samo probleme. Dali su povjerenje onima koji se brinu o socijalnoj koheziji, o društvenom optimizmu i onima koji nastoje biti uključivi, unatoč tome što nas je oporba, kada je riječ o dijalogu, odbila još u srpnju 2020.", podsjetio je.
 
U duhu poruka koje je poslao predsjednik Hrvatskoga sabora u svom jučerašnjem, trećem inauguracijskom govoru, a svode se na načelo međusobnoga poštovanja i uvažavanja, predsjednik Vlade pozvao je oporbu da pokušaju obnoviti politički dijalog u Hrvatskoj kojeg u protekle četiri godine nije bilo.
 
Vjeruje, dodao je, da će ovaj put na strani oporbe biti nešto više političke zrelosti.
 
Građani poklonili povjerenje onima koji imaju upravljačko iskustvo, sposobnost za partnerstvo i znaju osigurati političku stabilnost
 
"Tri puta izgubiti i stalno vrtjeti isto nije osobito mudro jer će možda biti i četvrti puta za četiri godine", kazao je.
 
Građani na izborima, kazao je premijer Plenković, nisu povjerovali onima koji su politički isključivi i ideološki nespojivi.
 
"Slušali smo i gledali jednu bizarnu trotjednu sagu nakon što ste izgubili - tražili ste iskre u očima kod nekih partnera. Da nije bilo smiješno, onda bi stvarno trebalo otvoreno reći da je bilo tragično. Kada se ide na izbore, ostvari se rezultat, razmisli se, malo konzultacija, introspekcije i zrelosti, i moglo se sve to drukčije sagledati. Ali, to je tako premda 2024. hrvatsko društvo treba i može u političkom smislu biti bolje", poručio je zaključivši da su stoga hrvatski građani poklonili povjerenje onima koji imaju upravljačko iskustvo, sposobnost da izgrade partnerstvo i koji su u stanju osigurati političku stabilnost.
 
U tom je kontekstu premijer Plenković spomenuo poruke gospodarskih aktera s kojima je komunicirao u posljednje vrijeme, koje se svode na zahvalu za političku stabilnost i jasnoću smjera kojim Hrvatska ide.
 
Uspješna, vitalna, pravedna, održiva i suverena Hrvatska
 
Što se tiče programa nove Vlade, premijer je kazao kako je on sastavljen na temelju programa koji je Hrvatska demokratska zajednica uoči izbora za Hrvatski sabor predstavila hrvatskoj javnosti.
 
Nakon vrlo detaljnog procesa konzultacija s partnerima iz Domovinskog pokreta i političkih stranaka koji su na listama HDZ-a išle na izbore, a to su HSLS, HNS, HSU, HDS te gospođa Petir, kao nezavisna zastupnica, i s gospođom Vučemilović koja ih je podržala nakon izbora, premijer je predstavio političke prioritete u iduće četiri godine.
 
"Želimo uspješnu, vitalnu, pravednu, održivu i suverenu Hrvatsku", poručio je premijer saževši program u pet temeljnih poruka i okosnica politika koje će provoditi.
 
Uspješna Hrvatska, naglasio je, počiva na daljnjoj odgovornoj fiskalnoj politici, na zdravim makroekonomskim osnovama, na snažnom i zdravom gospodarskom rastu, povoljnom poslovnom okružju, kvalitetnijem obrazovanju, značajnim ulaganjima u znanost i inovacije te promicanju digitalizacije i izvoza. 
 
Uspješna Hrvatska - jačati konkurentnost, poticati inovacije i promicati izvoz
 
U eri digitalne transformacije i zelene tranzicije, kazao je premijer, u fokus je stavljeno visoko kvalitetno obrazovanje i znanost te konkurentnost gospodarstva koji su bitni za prosperitet zemlje.
 
S obzirom na trenutne geopolitičke izazove, dodao je, ti elementi postaju važniji nego ikada prije, a u skladu s vrijednostima individualne slobode poduzetništvo i socijalno orijentirano tržišno gospodarstvo utemeljeni su na ojačanoj poziciji Hrvatske članstvom u europodručju i Schengenskom prostoru, što su također dvije velike ostavštine prethodne Vlade.
 
"Jačat ćemo konkurentnost, poticati inovacije i promicati izvoz", kazao je premijer Plenković.
 
Dodao je da će se u novom mandatu nastaviti održavati redoviti dijalog sa socijalnim partnerima, podsjetivši na iskorake u tom dijalogu u prethodnom mandatu koji su bili posebno vidljivi tijekom rada na reformi sustava plaća u državnoj i javnim službama ili tijekom pregovora o osnovici plaća.
 
Kao ilustraciju naveo je rast plaća u mandatima njegovih vlada od 40 posto usporedivši ga s rastom osnovice u mandatu SDP-ove vlade kada je bio - nula.
 
Nastavak stabilnog rasta BDP-a, Hrvatska raste puno brže nego prosjek EU-a
 
Vlada ostaje fokusirana, naglasio je, na nastavak stabilnoga rasta BDP-a, a premijer je podsjetio na revidirane ocjene Europske komisije koja je projekcije hrvatskog rasta podigla na 3,3 posto za 2024. Slično, dodao je, predviđaju i druge međunarodne financijske institucije - Svjetska banka, MMF i OECD.
 
"To znači da je Hrvatska na putu da raste puno brže nego prosjek Europske unije", naglasio je dodajući da će prosječni rast na razini EU-a biti 1 posto ove godine, a na razini europodručja 0,8 posto.
 
Podsjetio je da je na početku prvog mandata njegove Vlade, 2016. godine, Hrvatska bila na 62 posto prosjeka razvoja Europske unije, a danas je na 76 posto, jednako kao Mađarska, koja je ušla u EU 9 godina prije nego Hrvatska.
 
S ovakvim rastom, dodao je, sigurno ćemo ispuniti ambiciju da do 2028. taj prosjek bude između 80 i 82 posto.
 
To je temeljni cilj, naglasio je, jer komparativne analize pokazuju da kad se dođe do tog prosjeka automatski jenjava motiv hrvatskih građana da odlaze tražiti svoju ekonomsku poziciju u druge članice Europske unije.
 
Najviši investicijski kreditni rejting, najviše zaposlenih i najmanje nezaposlenih ikada  
 
I dalje će se činiti sve, kazao je, da Hrvatska zadrži visoki kreditni rejting, što je također ostavština njegovih prethodnih vlada.
 
Podsjetivši da je kreditni rejting bio u "smeću" 2016., sustavnim i strpljivim radom izašli smo iz procedura prekomjernog proračunskog manjka i prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, porezno rasterećivali i građane i gospodarstvo, ukidali parafiskalne namete i neporezna davanja i došli prema sve tri svjetske agencije na najvišu razinu investicijskog kreditnog rejtinga ikad.
 
Sada predstoji, naglasio je, stvoriti pretpostavke da to prvo slovo na našem investicijskom kreditnom rejtingu konačno postane slovo A.
 
Govoreći o broju zaposlenih, premijer Plenković naveo je da je trenutni broj osiguranika u Hrvatskoj milijun i 709 tisuća, što je najviše ikada, dok je nezaposlenih ispod 92 tisuće, što je najmanje ikada. 
 
Uz to, i plaće su najveće ikada, s ambicijom da prosječna neto plaća 2028. bude 1.600 eura.
 
"Uvijek smo imali tu politiku obećajmo manje, a ispunimo više. Uvjeren sam da će to biti i za četiri godine i da ćemo sve ove pragove koje smo sami postavili u programu dosizati i prije nego što dođemo u 2028., kao što je bilo u mandatu 2020. - 2024.", ustvrdio je premijer Plenković.
 
Najavio je osnivanje Vladina ureda za socijalno partnerstvo, kako bi dijalog sa sindikatima i poslodavcima bio još više olakšan.
 
Do 2030. svako dijete u Hrvatskoj imat će svoje mjesto u vrtiću, a do 2027. sva djeca ići će u jednosmjensku nastavu
 
Vlada će nastaviti voditi računa i o osobama s invaliditetom, kazao je premijer podsjetivši na Zakon o inkluzivnom dodatku koji je rađen u suradnji s udrugama osoba s invaliditetom i rezultirao točno onime što je pozdravljeno kod onih na koje se takve politike odnose i zbog kojih se donose.
 
Do 2030. godine, najavio je premijer Plenković, više neće biti djeteta u Hrvatskoj, bez obzira gdje živjelo, a da neće imati svoje mjesto u vrtiću.
 
Do 2027. će sva djeca u Hrvatskoj ići u jednosmjensku ili cjelodnevnu nastavu, a turnusa više neće biti, kazao je premijer istaknuvši kako komparativna praksa pokazuje da su rezultati djece čija se nastava odvija jednosmjenski na međunarodnim komparativnim testovima puno bolji.
 
To su, uz već osigurane besplatne udžbenike, besplatan prijevoz i besplatan obrok, preduvjeti za budućnost cijelog društva i naših mladih ljudi na tržištu rada.
 
Najavio je i velika ulaganja u infrastrukturu studentskih domova.
 
Velika ulaganja u željeznice
 
Posebna ulaganja bit će usmjerena i u željezničku infrastrukturu, onaj modalitet prometa koji je bio zapušten pola stoljeća i koji nakon, iskoraka u cestovnoj, prometnoj i energetskoj infrastrukturi, predstavlja politički prioritet.
 
Njegovat će se i sve što se odnosi na kulturnu baštinu, hrvatski jezik, identitet te položaj umjetnika.
 
Vitalna Hrvatska - demografska revitalizacija kao glavni prioritet  
 
Predstavljajući dio programa o vitalnoj Hrvatskoj, premijer Plenković naglasio je demografsku revitalizaciju kao njegov glavni prioritet.
 
Uz resor na ministarskoj razini, to će pitanje biti međuresorni napor cijele Vlade i aktera u društvu, najavio je.
 
Kombinacijom svih mogućih mjera politike poticat ćemo i snažiti naše obitelji i stvarati preduvjete da u našim obiteljima ima više djece, naglasio je.
 
Nastavit će se i s još jednim naslijeđem njegovih prethodnih vlada, a to je partnerstvo s općinama, gradovima i županijama, koje je, uz funkcionalnu decentralizaciju, fiskalnu decentralizaciju, projekte i sustavan dijalog, promijenilo model višerazinskog upravljanja Hrvatskom.
 
Vodit će se računa i o osamostaljivanju mladih, udvostručit će se jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete, za svako rođeno dijete majke će dobiti godinu dana mirovinskoga staža te snižavanje dobne granice za izračun mirovine.
 
Povećat će se i novčane naknade za korištenje prava na roditeljski dopust zaposlenih i samozaposlenih roditelja, udvostručit će se trajanje plaćenog očinskog dopusta s 10 na 20 dana, a za blizance s 15 na 30 dana.
 
Povećat će se iznosi doplatka za djecu za sve skupine korisnika. Podići će se i minimalna studentska satnica na 7,81 euro, redefinirati uvjeti obavljanja studentskih poslova te omogućiti studentima priznavanje njihovoga rada u staž mirovinskoga osiguranja. 
 
Cilj je povećanje mirovina za 30 posto
 
Nastavit ćemo, naglasio je premijer, brigu o onima koji su najranjiviji, a to su između ostalog, i umirovljenici.
 
"Pokazali smo u krizi koliko smo o njima vodili računa - subvencionirani plin, struja, sedam paketa jednokratne pomoći, rast mirovina za 60 posto, rast najnižih mirovina, dio o obiteljskim mirovinama i vraćanje duga braniteljima dva puta od po pet posto pa smo se vratili na redovite mirovine", kazao je Plenković.
 
I zato je, poručio je, cilj i ambicija da se mirovine povećaju za 30 posto i da prosječna bude 750 eura najmanje.
Premijer je kazao da će Vlada nastaviti poticati dobrovoljni dulji ostanak u svijetu rada nakon 65 godine te da će se naknade u domeni socijale povećavati za 30 posto.
 
Vodit ćemo računa o svim područjima Hrvatske
 
Mi ćemo, rekao je Plenković, jednako tako ulagati i u područja Hrvatske sa svojim posebnostima - brdsko-planinska, potpomognuta, otočna - nastavno na dosadašnje uspješne projekte Slavonije, Baranje, Srijema, Sjevera, Dalmatinske zagore, Gorskog kotara, Like, Banovine, Karlovačke županije.
 
"Ići ćemo posebnim projektima i za područje Neretve, Bukovice, ali i Ravnih kotara i drugih dijelova, a posebnu skrb vodit ćemo o otocima", najavio je.
  
Premijer je kazao da će Vlada voditi računa i o hrvatskom sportu.
 
"U našoj Vladi od 2016. do 2024., proračun za sport je s 26 milijuna eura narastao na 111 milijuna eura. Nikad većih izdvajanja za hrvatski sport, a to govorim u godini kad nas čeka novo nogometno prvenstvo Europe i Olimpijada u Parizu", naglasio je.
 
Pravedna Hrvatska za kvalitetniji život svih naših građana
 
Pravedna Hrvatska, istaknuo je premijer Plenković, itekako je važna za djelotvornije pravosuđe, transparentnost, za snažne institucije koje se bore protiv korupcije, za zaštitu od nasilja, osobito zaštitu žena i djece od nasilja, za bolju zdravstvenu zaštitu, za pristupačno stanovanje, a posebno za mlade i obitelji.
 
"Taj element programa bit će u izuzetnom fokusu cijele Vlade i svih ministara, što znači da će kvaliteta života u Hrvatskoj u svim aspektima biti što više bliža onome društvu kome pripadamo, a to društvo je Europska unija, najrazvijeniji i najuređeniji dio svijeta", poručio je premijer.
 
S te strane, podsjetio je, povećali smo plaće pravosudnih dužnosnika, sudaca i državnih odvjetnika. Kazao je da se radi i najveći projekt u pravosuđu Trg pravde na Črnomercu, gdje će se prvo okupiti pet pravosudnih tijela.
 
"Riječ je  o ogromnoj investiciji od 129 milijuna eura za sada, a nakon toga kreće i druga faza investicije", dodao je.
 
Predložit ćemo, najavio je premijer Plenković, novi Zakon o medijima koji će ojačati neovisnost medija, osigurati stabilno financiranje, poticati profesionalno novinarstvo, uključujući i zaštitu autorskih prava novinara.
 
"Usvojit ćemo u roku od 60 dana Operativni program za nacionalne manjine, nastaviti s aktivnostima koje se odnose na reformu zdravstva, na dostupnost zdravstvenih usluga, smanjivanje lista čekanja, te će potpredsjednik Bačić sa svojim timom raditi na Nacionalnom planu stambene politike", kazao je Plenković. 
 
Održiva Hrvatska - bit ćemo predvodnik u zelenoj tranziciji
 
Govoreći o održivoj Hrvatskoj, premijer je naveo kontekst sve bržih klimatskih promjena. Hrvatska je, istaknuo je, trenutno dvanaesta u svijetu od 193 države koje se mjere prema ispunjavanju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda.
 
"Hrvatska je danas, kao zemlja koja još uvijek lovi korake dvanaesta, ne unutar EU, nego unutar UN-a. Ako smo dvanaesti unutar UN-a kada je riječ o svim ciljevima održivoga razvoja, to znači da vodimo računa o globalnim i europskim trendovima pa ćemo zelenu tranziciju provoditi i kroz čišću i povoljniju energiju, prirodne i poljoprivredne resurse, poljoprivrednu energetsku proizvodnju, ulagati u vodno gospodarstvo, biti predvodnik u zelenoj tranziciji, ulagati u obnovljive izvore energije, jačati proizvodnju iz obnovljivih izvora energije i putem Modernizacijskog i Inovacijskog fonda nastojati pomoći poduzetnicima koji se bave tim područjem", poručio je Plenković.    
 
Vodit ćemo računa o daljnjim ulaganjima u centre za gospodarenje otpadom.
 
Najavio je da će dogodine biti gotovo povećanje kapaciteta LNG-a na otoku Krku s 3,1 milijardu kubika plina na 6,1 milijardu, a izgradnju LNG terminala je ocijenio najmudrijim i najdalekovidnijim potezom u prvom mandatu njegove Vlade.
 
Time će se, naglasio je, osnažiti uloga Hrvatske kao regionalnog energetskog čvorišta, a već se grade i plinovodi koji će, između ostaloga, pomoći plinifikaciji  osobito na području Federacije BiH gdje dominantno žive Hrvati.
 
Povećat će se i vrijednost poljoprivredne proizvodnje za dodatnih 20 posto u sljedeće četiri godine te će dosegnuti vrijednost od 3,8 milijardi eura.
 
Suverena Hrvatska - najveći međunarodni utjecaj ikada
 
Premijer Plenković kazao je kako živimo u itekako nesigurnom vremenu u kojem traje ruska agresija na Ukrajinu, a sukob na Bliskom Istoku je izuzetno intenzivan s prijetnjom daljnje eskalacije.
 
"To zahtijeva da budemo snažni i kada je riječ o obrambenim sposobnostima", kazao je predsjednik Vlade i naveo u tom kontekstu nedavni dolazak prvih šest Rafalea, dok se drugih šest očekuje do veljače iduće godine.
 
Nastavit će se i ulaganje u kopnenu vojsku, ratnu mornaricu, kao i jačanje hrvatske policije i zaštita vanjske granice.
 
Vodit ćemo računa o hrvatskim braniteljima, s velikim poštovanjem, kao i o svim temama koje su vezane za Domovinski rat.
 
Nastavit ćemo s izgradnjom veteranskih centara, kazao je premijer, najavivši pet novih uz četiri već izgrađena. 
 
Jednako tako, vodit će se računa o nastavku procesuiranja ratnih zločina počinjenih u Domovinskom ratu.
 
Oni ne zastarijevaju, dodao je, i veliki su prioritet, kao i pronalazak svih nestalih.
 
Hrvatska je danas i snažna i važna
 
"Naš međunarodni utjecaj je veći nego ikada. Hrvatska je danas i snažna i važna", poručio je predsjednik Vlade.
 
Kao primjer hrvatskog međunarodnog položaja, istaknuo je utjecaj koji je imala na otvaranje pristupnih pregovora BiH s Europskom unijom.
 
"Ne vrijeđamo, ne rušimo mostove, ne zatvaramo vrata, nego argumentacijom, dijalogom i razgovorom kreiramo saveznike", poručio je predsjednik Vlade govoreći o snazi Hrvatske na europskoj i međunarodnoj sceni.
 
Jednako tako, naglasio je, Vlada će voditi računa o nacionalnim manjinama, respektirati ih, štititi stečena prava kako bi se u Hrvatskoj baš svi građani dobro osjećali.
 
"Program Vlade je sadržajan, kvalitetan, realan. Ministri koji su ovdje su ljudi koji su izašli na izbore, dobili povjerenje i pobijedili. Tim koji pobjeđuje se donekle modificirao. Očekujem doprinos svakog člana i članice Vlade, osobito novih članova Vlade, i očekujem da naš dijalog u ovom novom sazivu Hrvatskog sabora bude na razini najvišeg predstavničkog doma te da pokažemo poštovanje jednih prema drugima, prema hrvatskim građanima, našoj povijesti, našim institucijama i našoj tradiciji parlamentarizma", poručio je na kraju predsjednik Vlade poželjevši zastupnicama i zastupnicima uspješan rad u sljedeće četiri godine.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.