FOTO: Putopis: Na skijanju u Obertauernu, čarobnom mjestašcu u srcu „snježne posude“

FOTO: Putopis: Na skijanju u Obertauernu, čarobnom mjestašcu u srcu „snježne posude“

„Mi smo snijeg.“ To nije samo slogan turističke zajednice Obertauerna nego i živa istina. Mjestašce u srcu „snježne posude“ austrijske pokrajine Salzburga, svega sat vremena vožnje automobilom od grada Salzburga, Mozartova rodnog mjesta, diči se znanstveno opravdanom titulom najsnježnijeg dijela Austrije.

Snježni pokrivač tamo je prisutan od kraja studenoga do početka svibnja, najdeblji je u Austriji, a u zimskim radostima i svim popratnim sadržajima možete uživati doslovno na svakom koraku jer vam od središta mjesta do mreže skijaških staza koja se proteže na sto kilometara treba svega nekoliko minuta hoda na koju god stranu krenuli. O tome se možete osvjedočiti već laganom šetnjom kroz mjesto; dok ležerno obilazite mjesto pješice, pokraj vas, odmah uz cestu, po skijaškoj stazi prolaze snowboarderi i skijaši. Na visine se možete odvesti u vlaku s kabinama, na 18 sjedežnica, u vlaku sa sjedežnicama i kabinama ili pomoću šest vučnica.

Skijaško odredište Obertauern čini oko 150 objekata, hoteli, restorani, trgovine skijaškom opremom, mješovitom robom, suvenirnice i skijaške škole, a već naraštajima vode ih lokalni stanovnici, kojih trenutačno ima 280. Gotovo su svi sadržaji obiteljska poduzeća, što je vrlo vjerojatno jedan od razloga zbog kojih Obertauern odiše toliko opuštajućim i domaćim ozračjem. Tijekom zimske sezone bez problema se puni svih 9000 spavaćih mjesta, od kojih je 1500 namijenjeno djeci, a rezultat su milijun noćenja i zarađenih 200 milijuna eura po sezoni, koja je zbog količine snijega najdulja u Austriji, a traje koliko i snježni pokrivač: od studenoga do svibnja. Obertauern može državni rekord od 264 centimetra prosječne maksimalne visine snijega zahvaliti svojem jedinstvenom položaju najvišega sportskog zimskog odredišta u Austriji, na nadmorskoj visini od 1740 metara, i okruženošću planinama čiji vrhovi prelaze 2000 metara nadmorske visine. Također, snijeg u Obertauern zbog specifične konfiguracije terena dolazi i sa sjevera i s juga. Odatle mu i nadimak „snježna zdjela“.

Nijemci najbrojniji gosti

Popularnosti zimovališta, čijih 55 posto gostiju dolazi iz Njemačke, svakako pridonosi i golem trud turističke zajednice Obertauerna. Ekipa turističke zajednice Obertauerna na čelu s njezinim predsjednikom Marijom Siedlerom i njegovom zamjenicom Simone Rettensteiner ugostila je tako i novinarsku ekipu iz Hrvatske kako bismo pronijeli glas o bajkovitom i veličanstvenom kutku svijeta koji oni nazivaju svojim domom.

Odsjeli smo u hotelu Alpenland s četiri zvjezdice, koji se nalazi odmah pokraj skijaških staza. Hotel je, kao i sve zgrade u Obertauernu uključujući bolnicu i sve trgovine, uređen u stilu alpskih kuća. Cijelo naselje zbog specifične arhitekture i oslikanih fasada ostavlja dojam autentičnosti i topline karakterističnih za alpska sela iz bajke, a činjenica da se svagdje može pješice velika je prednost, pogotovo ako sa sobom nosite tešku skijašku opremu. Udobnost soba, pogled s balkona, ljubaznost i srdačnost osoblja koja je karakteristična za cijeli Obertauern i vrhunska gastronomska ponuda svakako opravdavaju četiri zvjezdice hotela, a nakon uživanja u skijanju, sanjkanju, snowboardanju, ski bikingu, skijaškom trčanju ili freestyle skijanju možete se opustiti u hotelskoj sauni i ostalim sadržajima wellnessa.

Takva ponuda u Obertauernu nije iznimka, nego pravilo. Domaćini iznimno drže do toga da se svaki gost osjeća dobrodošlo, da može birati između mnoštva zanimljivih i bogatih sadržaja te da može uživati u gastronomiji koja je rijetko gdje na takvoj razini kao kod njih.

Od steakova i štrudli do rakije Zirbenschnaps

Posebno treba istaknuti autohtonu kuhinju, koja nije samo izdašna i raznovrsna nego i iznimno ukusna i zanimljiva. Neka su od jela koja su nas oduševila juha s palačinkama umjesto rezanaca koja se naziva Frittatensupe, juha s knedlama od sira odnosno Kaspressknödelsuppe i tradicionalni austrijski njoki sa sirom koji se poslužuju u tavici, posuti prženim lukom i uz salatu od svježeg kupusa. Treba spomenuti i vrhunske deserte, od kojih su domaćini posebno ponosni na tradicionalne štrudle od sira ili jabuke, koje se poslužuju samostalno, sa šlagom ili s preljevom od vanilije. Također, Obertauern je raj za ljubitelje steakova, a naša novinarska ekipa složila se da se najbolji steakovi poslužuju u restoranu Sailer.

Posebnost je kraja i piće Zirbenschnaps, crvenkasta rakija karakterističnog „šmeka“ koja se proizvodi od češera švicarskog bora, rasprostranjenog u Alpama, pa tako i u Obertauernu. Ljubitelji vina, uključujući znanjem dobro potkovane poznavatelje, oduševit će se izborom najboljih austrijskih vina, a oni željni noćnih provoda u Obertauernu će sigurno doći na svoje. Nakon dnevne uživancije na snijegu, izdašne i ukusne večere od koje nitko neće ostati gladan i opuštanja u wellnessu slijedi luda zabava u nekom od mnogobrojnih ugostiteljskih objekata. Après ski moguć je na svakom koraku, a prema riječima barmena u našem hotelu, šank se zatvara kad svi gosti odu spavati; nekad to bude u jedan ujutro, a nekad u šest.

U restoranu i baru Treff 2000, čije ime već nagoviješta njegovu lokaciju na nadmorskoj visini od gotovo 2000 metara, čini se da zabava traje vječno. Posjetitelji na vrh dolaze u vlaku s kabinama ili na sjedežnicama, a tamo ih dočekuju predivna terasa, zabava uz DJ-a i ležaljke u koje se mogu zavaliti i uz čašu vrhunskog vina uživati u nevjerojatnom pogledu na dolinu s naseljem i na ostale, još više planinske vrhove. Sa svake te planine s gotovo svake točke i iz gotovo svih smjerova do podnožja se možete spustiti na skijama. Ipak, potreban je oprez jer mnogi su spustovi rezervirani za iskusne skijaše; Obertauern je zbog svojih strmina poznat po crnim, najtežim skijaškim stazama.

Škola skijanja za djecu, čija je maskota snježni zec Bobby

No ni početnici neće ostati razočarani. Vrhunski instruktori skijanja u kratkom će roku i u onima koji misle da su potpuno beznadni probuditi potencijalne skijaške asove te osigurati polaznicima dobre temelje i izvrsnu zabavu. Kao sve osoblje u Obertauernu, i instruktore krase ljubaznost, srdačnost, toplina, komunikativnost i, što je posebno bitno u njihovu poslu, strpljivost. Tome smo se osvjedočili i nas troje početnika iz novinarske ekipe koji do Obertauerna u životu nismo stali na skije. Samo nekoliko sati treninga s našom nasmijanom instruktoricom Betinom bilo je dovoljno da steknemo dovoljnu sigurnost da se samostalno spuštamo po plavoj skijaškoj stazi, namijenjenoj početnicima, i da se pritom ludo zabavimo. A na 26 kilometara uređenih staza možete se okušati i u skijaškom trčanju.

Treba istaknuti školu skijanja za djecu, čija je maskota snježni zec Bobby. Djeca prvi put staju na skije s oko tri godine i, kao u mnogočemu, bolji su učenici od odraslih. Svake godine u proljeće u Obertauernu se održava popularni program poduke skijanja za najmlađe, Bobby's snow adventure, to jest „Bobbyjeva snježna pustolovina“, koji uključuje skijaške poduke, propusnicu za skijališta, najam opreme i još mnogo toga za svega 199 EUR za djecu do pet godina i za 279 EUR za djecu od šest do 14 godina. Program će vašoj djeci pružiti obilje dobre zabave i omogućiti im sigurne prve korake na skijaškim spustovima.

Gamesleiten Criterion, najveći snježni lov na blago u Austriji

Prava je poslastica i za odrasle i za djecu Gamesleiten Criterion, najveći snježni lov na blago u Austriji. Više od tisuću posjetitelja traži po spustu Gamesleiten 2, koji je s nagibom od 45 stupnjeva jedan od najstrmijih u Europi, trideset škrinja s blagom koje čuvaju različite vrijedne nagrade, kao što su vaučeri za putovanja, a glavna su nagrada ove godine bili ključevi novog automobila BMW X1.

Jedan je od mnogobrojnih posebnih doživljaja koji očekuju posjetitelje u Obertauernu romantična vožnja konjskom zapregom, što su davne 1965. godine, kad je Obertauern već bio etablirano skijaško odredište, isprobali i slavni Beatlesi. Na tu su činjenicu posebno ponosni u restoranu Lazy Flamingo. Naime, kočijaš koji je provozao Beatlese u svojoj kočiji bio je djed sadašnjih vlasnika. Zato sad u restoranu Lazy Flamingo možete uživati u ozračju, hrani i zabavi u američkom stilu iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, što se može naslutiti i prema sloganu „Relax, it's the 60ies!“

Obertauern se tijekom kratkog ljeta malo smiri, no ni tada ne nedostaje zabavnih i zanimljivih sadržaja. Planinsko podneblje osigurava ugodne temperature koje rijetko prelaze 30 Celzijevih stupnjeva zbog čega je mjesto idealno za odmor i opuštanje daleko od vreve, gužve i vrućine koje vladaju u gradovima i na obali. Obertauern se ponosi uređenim stazama za biciklizam i planinarenje, a prekrasna priroda i ljeti ostavlja bez daha.

Mnogo je toga što bi se još moglo reći o čarobnoj snježnoj posudi skrivenoj u austrijskim Alpama. No možda je najbolje reći jednostavno: dođite i vidite.

Kraj skijaške sezone? Ne i u Obertauernu!

U Obertauernu, idiličnom skijaškom odredištu u austrijskim Alpama, skijaška sezona traje sve do početka svibnja. Snijeg ondje tek tada počinje kopniti, tako da posjetitelji mogu uživati u zimskim radostima na prirodnom snijegu i tijekom uskrsnih praznika. A upravo u to vrijeme u Obertauernu počinje prava zabava.

Naime, od 15. do 22. travnja u Obertauernu će se održavati popularni program poduke skijanja za najmlađe, Bobby's snow adventure, to jest „Bobbyjeva snježna pustolovina“, koji uključuje skijaške poduke, propusnicu za skijališta, najam opreme i još mnogo toga za svega 199 EUR za djecu do pet godina i za 279 EUR za djecu od 6 do 14 godina. Program će pružiti vašoj djeci obilje dobre zabave i omogućiti im sigurne prve korake na skijaškim spustovima.

Prava poslastica i za odrasle i za djecu održat će se 17. travnja, na Uskrsni ponedjeljak. Riječ je o jedanaestom po redu Gamsleiten Criterionu, najvećem snježnom lovu na blago u Austriji. Više od tisuću posjetitelja tražit će po spustu Gamsleiten 2, jednom od najstrmijih u Europi, s nagibom od 45 stupnjeva, trideset škrinja s blagom koje čuvaju različite vrijedne nagrade kao što su vaučeri za putovanja, a glavna su nagrada ključevi novog automobila BMW X1. Broj karata ograničen je, a svoju kartu možete osigurati za 50 EUR u turističkom uredu Obertauerna ili putem interneta na www.obertauern-tickets.com

Irina Joh

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.