Restoran Konavoski dvori – spoj tradicijske gastronomije i bajkovite prirode

Restoran Konavoski dvori – spoj tradicijske gastronomije i bajkovite prirode

- Iza zračne luke magistralom  pa do naselja Gruda i pratiti oznake! – Jezgrovito su mi put do restorana Konavoski dvori opisali domaćini. A uvjerila sam se da je i priču o Konavlima najbolje čuti od njih, pa kada ona poteče i pomiješa se sa žuborom rijeke Ljute i žamorom lokalnog narječja za susjednim stolom, ne možete no uživati u toj bajkovitoj atmosferi.

 U ugodnu društvu gospara Pave i uz još vruću domaću janjetinu s ražnja i pitku dubrovačku malvasiju, za trenutak kao da uranjam u neki snoviti svijet, a huk rijeke Ljute nosi me na nekoj razini svijesti kao da i sama tečem zajedno s tom bučnom brzicom. I dok mi se taj prvi susret s Konavlima urezuje u pamćenje u meni oživljava nečija misao –„Što nosimo sa sobom do li uspomena?“ .

 Blagodat je bila doći u Konavle zimi. Neobično je ovdje dok još nema turista te vam se čini kao da možete zaustaviti vrijeme. O kako je lijepo zastati, oslušnuti buk rijeke, uživjeti se u ljepotu osunčanih krajolika, osjetiti blagi treptaj krošnje na buri, koja posustaje.

  I dok huk brzaca Ljute i svježina zraka blagotvorno utječu na moje unutarnje neravnine uživam u pogledu na koloture stare mlinice. Terasa u iščekivanju gostiju odiše neobičnim mirom. Nakratko se zadržavam u razgovoru s Perom Šilježarom, voditeljem restorana, koji priču od Konavoskim dvorima priča bez imalo zastajanja, ponosan.

 - Restoran Konavoski dvori otvaramo za goste danas, 11. ožujka. Restoran je s tradicijom duljom od 50 godina, no na jelovniku su mu od tih početnih pa do današnjih dana svježa pastrva iz rijeke Ljute,janjetina iz konavoskih brda, sir i pršut lokalnih proizvođača te povrće domaćih proizvođača.

 Restoran Konavoski dvori preuređeni je stari mlin, izgrađen prije 300 godina. Otvorio ga je davne 1968. godine i to, usprkos komunizmu, na Veliku Gospu, gospar Luka Prlenda, s ciljem da u njemu bude sve lokalno: da lokalni ljudi u njemu nađu posao, da se prodaju lokalni poljoprivredni proizvodi, da se njeguje lokalna kultura i baština.

 Tako se danas sir dobavlja iz OPG-a iz sela Mihanići, pršut je proizvod Drage Bebića iz Nova sela, a maslinovo ulje i povrće lokalnih proizvođača. Od vina bijelih sorti toče se dubrovačke malvasija i maraština, od crnih merlot i cabernet.

Lokalni specijalitet je i pastrva iz Ljute, jedne iz najčistijih voda u Hrvatskoj, ponosan je naš sugovornik. Ljuta je ponornica koja izvire ispod brda i prolazi kroz Konavosko polje sve do mora kod Cavtata. Samo selo Ljuta ima 200 stanovnika, od kojih je 90 posto na neki način povezano i nastavljeno na turizam.

Kuhar je Filip Dimnić s iskustvom od 40 godina u najboljim dubrovačkim hotelima, a vlasnik je Mato Đurović, također legendarni dubrovački ugostitelj.

Turiste ovdje osim želje za bijegom u netaknutu prirodu i degustacije lokalne hrane privlači i poseban ugođaj i atmosfera s nastupima folklora poput Linđa. Dolaze tako i domaći i turisti, stižu iz svih krajeva svijeta, a restoran je otvoren od ožujka do sredine studenoga.

Atrakcije Cavtata - antičkog Epidauruma

Tu u Konavlima, nedaleko antičkoga Epidauruma oduvijek se živjelo u skladu s prirodom ali i dobrobitima urbanog života pa se još i danas posjetitelji mogu diviti djelima nekadašnjih pregalaca i žitelja Konavala - drvenim mostovima i kamenim akvaduktima, stoljetnim suhozidima.

Znano je i da su nekadašnji stanovnici Cavtata, Epidauruma početkom 7. stoljeća bježeći od Slavena, prema tvrđi na mjestu današnjeg Dubrovnika tu osnovali grad Ragusu,odnosno Dubrovnik.

 Cavtat je danas turistički grad u koji uplovljavaju jahte, a elitni hotel Croatia, poznati je hotel s pet zvjezdica. Znamenitosti po kojima je Cavtat poznat su Knežev dvor s galerijom i zbirkom umjetnina zaklade Baltazara Bogišića, crkva svetog Nikole, Mauzolej obitelji Račić koji je u stilu art decoa izradio veliki hrvatski kipar Ivan Meštrović, akvadukt koji je građen u prvom stoljeću, a tu su i ostaci rimskog kazališta, gradskih zidina i jedne antičke vile. Cavtat je i rodno mjesto velikog hrvatskog slikara Vlaha Bukovca .

Od prirodnih znamenitosti u blizini je čuvena cavtatska špilja Šipun poznata po unutrašnjem jezeru i velikoj dvorani sa sigama. 

Iza Cavtata su Ćilipi u kojem je zračna luka, a  tu se od 1967. godine, svake nedjelje održavaju folklorne priredbe uključujući autentični dubrovački ples Linđo. Nedaleko od Ćilipa, nalazi se Đurovića špilja, jedinstveni prirodni fenomen koji se prostire na 9000 metara kvadratnih. Njene sige još se uvijek mijenjaju, a posebno spektakularna je velika dvorana nazvana Dvorana Dubrovačke Republike.

Molunat, Prevlaka, Snježnica

Zanimljivo je i ribarsko mjesto Molunat na samoj granici s Crnom Gorom idealno mjesto za uživanje u netaknutoj prirodi, oaza s brojnim vrstama mediteranskog ljekovitog bilja, uzbudljivo razvedenom obalom uvala, plićaka, poluotoka i dva škoja, te bistrim morem bogatim ribom.

Veliki škoj Molunat i Gora od Molunta gusto su pošumljeni makijom, česvinom, čempresom i pinjem. Nedaleko od Molunta je park Prevlaka idealan za šetanje, kupanje i uživanje u prirodi.

Na samom kraju poluotoka nalazi se utvrda iz doba Austro-ugarske koja je kontrolirala ulaz u Bokokotorski zaljev.

U Konavlima se sve više razvija i cikloturizam, a pješacima i planinarima je uzbudljivo penjanje na atraktivni vrh Sniježnica, visok 1234 metra ili do nedavno obnovljene Sokol kule u Dugavama, građene 1391.godine.

 

Marija Barić

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.