Za Božić pripremite Bumbarsku tortu od badema po receptu novootvorenog restorana Vodnjanka u Zagrebu

bumbarska torta

Kultni istarski restoran "Vodnjanka" koji je svoju prepoznatljivost i brend u Vodnjanu izgradio na sjajnim domaćim ručno rađenim tjesteninama, ali i pršutu, domaćem siru i ulju i vlastitoj recepturi za tradicionalna istarska jela od domaćih namirnica, još jedan, istoimeni restoran ovih je dana otvorio i u Zagrebu. U novu, zagrebačku "Vodnjanku", u Gundulićevoj ulici 16, obitelj Celija prenijela je svoje bogato kulinarsko iskustvo i znanje i recepture, kojima će tako tijekom čitave godine Zagrepčanima ali i turistima približiti jednaku gastronomsku raskoš i bogatstvo okusa kakvu restoran Vodnjanka nudi i u Vodnjanu.

Svetlana Celija, koja je zaslužna za brend kaže da to neće biti istarska kuhinja nego kuhinja Vodnjanke, jer ona se bazira na domaćim namirnicama i kućnim receptima. Ona je naime sama svoje kulinarsko umijeće gradila 40 godina, a ono se bazira na bogatoj gastronomiji Vodnjanštine, nekada najbogatijem kraju tog dijela Istre.

Trebalo je puno truda i umijeća, ali iz "Vodnjanke" se uvijek odlazi ne samo punog želuca već i pune duše. Dobrodošlica i srdačan pristup vlasnice, onaj su začin više, pa ne čudi da je svoje kuharsko umijeće imala prigode prezentirati i domaćoj i svjetskoj društvenoj i političkoj eliti kuhajući hrvatskim predsjednicima Josipoviću i Mesiću na Brijunima.


Za "Vodnjankinu" ponudu ručno rađenih tjestenina, fuža, raviola, tagliatela, pljukanaca, ali i istarskog pršuta, maslinova ulja i domaćeg ovčjeg sira znaju mnogobrojni turisti i domaći gosti, a posebno je ponosna na tradicionalne slastice tog dijela Istre, jer Vodnjan je zahvaljujući bogatim žiteljima znao i za tortu od badema, koju ćete uz niz drugih slastica, cukerančića, kantučina moći kušati i "Vodnjanki" u Zagrebu.
Riječ je o jednom od reprezentativnih istarskih restorana pa ne čudi da je "Vodnjanka" u izboru 100 najboljih hrvatskih restorana prema izboru gostiju kluba Gastronaut uvijek uvrštena među desetak najboljih.
Za otvorenje zagrebačke "Vodnjanke" koju će s njome zajedno voditi kćer Ivana. posebno ponosna na vodnjanske kolače majka i kćer pripremile su tri vrste bakalara, pohani, u bijelo i bakalar s tartufom, skutu i mladi istarski sir, tjestenine s mirisnim travama, u umaku od vrganja, umaku od crnog tartufa...

Gosti mogu doći i kušati ili neki raskošni Vodnjankin menu ili samo tjesteninu, a posebni zalogajčić koji će svakoga oduševiti je više vrsta mirisne palente s domaćim uljima, plata sa sirevima i pršutom uz fina istarska vina. A ako još razmišljate o blagdanskim kolačima evo ideje i recepta za Vodnjankinu Bumbarsku tortu od badema.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.