ŠKMER i ove godine organizira Dioklecijanovu amforu - natjecanje profesionalnih kuhara i predstavnika medija

škmer natjecanje

Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regije (ŠKMER) i ove godine 10. prosinca s početkom u 9 sati, Jobova 2, Split organiziraju Dioklecijanovu amforu - natjecanje profesionalnih kuhara kao i timova predstavnika medija u kuhanju. Prilika je, posebice, mladim profesionalnim kuharima da pokažu kako se snalaze u lokalnoj gastronomiji i namirnicama koje se vežu uz Split i okolicu, a pozivamo i medije da iskušaju svoje kulinarske umijeće u spremanju morskog rižota te se prijave za sudjelovanje na naš mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Prva Dioklecijanova amfora održana je 2005. godine na inicijativu Mira Bogdanovića i njegove ekipe kulinarskih entuzijasta koje je okupio u našu udrugu, a druga dvije godine kasnije. Sama je manifestacija pokrenuta povodom 1700. godišnjice grada Splita, a s namjerom da se očuvaju posebnosti dalmatinske kuhinje te da se promovira Split kao cjelogodišnja gastro destinacija. Natjecanje je obnovljeno nakon višegodišnje stanke 2013. godine u Vili Dalmaciji, a tada su se prvi put za odličja i pehare borili i predstavnici lokalnih redakcija u spremanju brudeta.Zbog nepredvidljivih vremenskih prilika Amfora se od lani održava u ŠKMER-oj Kuharskoj akademiji na splitskom Spinutu.Ove godine profesionalni kuhari se natječu u spremanju buzare i lešade, a uvjete za prijavu možete naći na linku na kraju teksta.

Za pehar borit će se i tročlani timovi medijskih kuća u jednosatnom spremanju morskog rižota. Na raspolaganju imat će i dodatno vrijeme za pripremu, a organizator će osigurati ove namirnice:

- kozice

- 1 kg rižota (kojeg treba u potpunosti utrošiti)

- povrće za temeljac

- kapula, luk, petrusimul

- ulje, začini

- vino

Natjecatelji mogu ponijeti i svoje tajne sastojke, a uvjet je da je rižot bude morski, po želji i uz dodatak povrća. Mediji će kuhati u novoj Plavoj kužini, dok se istovremeno budu odvijala natjecanja profesionalaca. Sva natjecateljska jela će ocjenjivati renominirani dalmatinski chefovi i međunarodni suci iz ŠKMER-a. Uz poslovično dobro druženje ide, dakako, i zakuska. http://www.skmer.hr/novosti/natjecanje-kuhara-dioklecijanova-amfora-2018

Za sve dodatne informacije javite se na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili mob. 099 319 89 61, 091 581 83 85

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.