Vinski podrum "Grofovska klet" za ljubitelje dobre kapljice i domaćih zagorskih delicija

grofovska klet

Nanese li vas put u varaždinski kraj neka vam jedno od odredišta svakako bude i vinski podrum i restoran "Grofovska klet" u Kelemenu , mjestu desetak kilometara udaljenom od središta baroknoga grada na blagom brežuljkastom terenu koji se nastavlja na plodnu ravnicu Drave i Plitvice. Tu, na u ovo vrijeme jesenjim bojama prošarnim, padinama varaždinsko-topličkog vinogorja obitelj Crnko već gotovo jedno stoljeće ima svoje vinograde, a osim što je poznata po izvrsnim vinima bavi se i ruralnim turizmom pa za vinski podrum i restoran „Grofovska klet“ znaju gosti iz bliže i dalje okolice Varaždina, Čakovca, Koprivnice, Zagreba, a sve češći su i turisti iz Dalmacije,i Slavonije i Istre.
„Grofovska klet“ oduševljava ih svojim uređenjem i pozicijom, ali i svojom pričom i poviješću. Naime podrumski je dio djelić do danas izvrsno očuvanih podruma nekadašnjih viničkih grofova Bombelles, a koji su u jednoj partiji karata i noćnoj zabavi prešli u vlasništvo grofa Feštetića, s vincilirom, pradjedom današnjeg vlasnika Ivice Crnka. 
Feštetić je bio feudalni gospodara većeg dijela Međimurja, no i on je prošao sličnu priču, jer nastavljajući kartati i on je povremeno gubio, a najviše je izgubio ukidanjem feudalizma pa su vinogradi od 1924. godine u vlasništvu obitelji Crnko, jer Ivičin pradjed Marko Crnko, koji bi se uvijek našao u blizini kartaškog stola kojiput bi grofu i posudio novac, a ovaj bi mu plaćao zemljom. 
I dok je sam početni posjed zasluga pradjeda današnjega vlasnika Ivice Crnka, našeg domaćina i djeda jednog od najpoznatijih vinara varaždinskoga kraja Stanka Crnka, u nova vremena njihovim je trudom i marom posjed očuvan i unaprijeđen. Iz generacije u generaciju, prikupljanim znanjima vrijednih težaka i posjednika to seosko gospodarstvo danas se tako može pohvaliti ne samo vinima koja osvajaju najviša odličja kvalitete na vinarskim izložbama diljem Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Češke i Velike Britanije već i izvrsnom gastronomskom ponudom. 
Od purana i patke do štrukla i mesa z banjice
A gdje je dobro vino i dobra hrana tu je i gostiju, pa se iz „Grofovske kleti“ po obroncima prekrasnih vinorodnih brežuljaka gotovo svakodnevno, a osobito u dane vikenda do dugo u noć razlijevaju pjesma, šala i smijeh. „Grofovska klet“ nalazi se u Kelemenu, a sa svojih 100-ak mjesta, lijepo uređenog seoskog ambijenta mjesto je okupljanja ljubitelja dobrih vina i domaćih zagorskih specijaliteta, a ovih u studenome tradicionalne proslave Martinja i krštenje mošta u mlado vino, uz delicije s domaćega stola patku ili gusku s mlincima, meso iz banjice, štrukle i gibanice i drugu ponudu jela od autohtonih namirnica ovoga kraja.

Vina OPG-a Crnko osvojila gotovo 200 zlatnih odličja
U vinogradima obitelji Crnko, površine oko tri hektara zasađeno je 15.500 čokota s devet vinskih sorti koje se znalačkim uzgojem i prešanjem i modernim vinarskim tehnikama pretvaraju u vrhunska vina poznata na tržištu pod brendom Crnko. Traminac Crnko, vino je arome divlje ruže, Pinot crni odiše mirisom kupine, šumske jagode i crnog ribizla, chardonnay je blago slamnate boje i opojnog voćnog okusa orašastih plodova…Grofovsko vino je i novi brend, a predstavlja cuvee od rajnskog rizlinga, silvanca zelenog, graševine, sauvignona i muškat ottonela. Muškat ottonel mirisom podsjeća na divlju ružu, Crnkov silvanac zeleni miriše na jabuku ili grejp, a Sauvignon na bazgu, ogrozd ili netom pokošenu livadu. Puninom i skladnim okusom s mirisom jabuke, breskve, marelice i meda ističe se rajnski rizling, a pinot sivi miriše na breskvu, netom pokošeno sijeno, lipu, graševina lagano kiselkastog okusa odiše mirisima jabuke, breskve, meda. Predikatna vina Crnko su cuvee od crnog pinota i graševine, traminac izborna berba i graševina ledeno vino.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.