Grand Gourmet 2018. u makarskom hotelu Meteor završio dodjelom nagrada

grand gurmet

Posljednji dan Grand Gourmeta u makarskom hotelu Meteor započeo je edukacijama o sprječavanju požara u kuhinji, kao i o zaštiti osobnih podataka, posebice, onih koji se tiču ugostiteljskog sektora i prijema gostiju. Uslijedila su završna natjecanja restorana, barista i konobara, kao i iznimna stručna radionica barmena Jure Vojkovića,koji je predstavio 70-ak vrsta džinova, vrhunske tonike, dehidrirane dodatke i začine za barske mješavine s tim pićem, a završio dodjelom nagrada na završnoj svečanosti. 

Jure Vojković iskoristio je priliku ujutro predstaviti i novi domaći vrhunski gin Dubrovnik Republic koji se pravi od domaćih sastojaka u pogonu u Zadru i prvi je dalmatinski dry gin."Dvojac poslovnih ljudi iz Austrije, Marcus Weischhoff i Mario Matošević,  koji su ranije krenuli s proizvodnjom vina u Zadru, odlučio se i praviti visokokvalitetni džin od dalmatinskih sastojaka. Posebice jer zaleđe tog grada je bogato bobicama smreke (borovicama); glavnog sastojka ovog pića. No, sastoci ovog džina su i dubrovačka ljuta naranča s Elafitskog otočja u tamošnjem arhipelagu, paška sol, motar, dalmatinsko smilje te kvalitetna voda rijeke Une. Proizvođači naručili su posebnu bakrenu bačvu za destilaciju, a nazvali su  džin po dugovječnoj Dubrovačkoj Republici i to je i jedan je najboljih džinova na svijetu, ponos Hrvatske uz nezostavni liker Maraschino  koji se kao jedino alkoholno piće prodaje u Vatikanu" - naveo je Jure Vojković koji se nedavno vratio s međunarodnog natjecanja barmena 40th Bled Cup s nagradom za dekoraciju barske mješavine.

Uslijedila je prezentacija splitskog tima i pržioničara kave D16 Coffee o  razlikama Specialty Coffee i Commodity Coffeee (komercijalne kave) koju je upriličila Ana Pipunić, stručnjakinja za specialty kave i sudac pri ASCA (Australian Specialty Coffee Association). Naime, ova tvrtka iz Splita specijalizirila se za distribuciju, prženje Specialty Coffee koja za raliku od komercijalnih mješavina ima dobro poznato porijeklo s biranih područja, vrijeme branja i točno propisanu obradu zrna, kvalitet i ostalo što ćete teško naći u običnim trgovinama.

 Završnica i dodjela nagrada (8.11.2018.)

U završnici Grand Gourmeta 2018 natjecanja konobara, barmena, barista i restorana uz brojne edukacije koje su se održavale do 6. do 8. studenog u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija u makarskom hotelu Meteor, dodijeljene su u četvrtak navečer nagrade i priznanja. Među ostalim natjecanjima, održano je službeno prvenstvo Hrvatske za barmene gdje je prvo mjesto odnio dubrovački koktel majstor Mario Margaretić i zastupati će nacionalni tim na predstojećem prvenstvu u Kini 2019. godine.

"Margaretić je pobijedio u kategorijama pravljenja klasičnih koktela, dok je Dušan Janjatović iz Požege po 7. put postao državni prvak u kategoriji Flaireu – akrobacijama s barskim priborom pri izradi barskih mješavina. Bila su tu 24 natjecatelja u pripremi klasičnih barskih mješavina koji su pokazali da se stvari kreću nabolje jer struka napreduje s novim kreacijama i pristupom. Vidio se u Makarskoj veliki broj novih mješavina koje će bez sumnje Hrvatsku barsku scenu unaprijediti kako bi što bolje predstavljali svoju zemlju koja postaje jedna od vodećih europskih turističkih destinacija" – kazao je Jure Vojković, tajnik Hrvatske udruge barmena.

U ukupnom poretku barista koji su se natjecali u tri kategorije (izrada napitka na bazi espressa, singature drink na bazi espressa i latte artu) prvo mjesto i zlatnu medalju osvojio je Radul Dubljević (Crna Gora), a drugoplasirani je bio Maj Novaković (Slovenija), dok je 3. mjesto pripalo jedinoj ženskoj natjecateljici – Tjaši Rogelj, također iz Slovenije.

Slavonka Katarina Kuba s iskustvom rada u boljim splitskim restoranima, a danas je zaposlena u zagrebačkom hotelu Westin, ukupna je pobjednica u kategoriji konobara.

Među restoranima proslavili su se natjecatelji iz Novog Sada; studenti Prirodoslovno - matematičkog fakulteta s Odjela za turizam i hotelijerstvo. Drugo je, pak, mjesto zauzela ekipa hotela Rivijera iz Makarske, dok je treći bio Catering SC, vodeće i velika splitska catering kuća koja djeluje pri Sveučilištu u Splitu i zapošljava oko 170 djelatnika.

 

ŠKMER

foto: Bruno Dubravec

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.