Varaždin: "Županija u malom" uz Špancirfest, od 19. do 24. kolovoza u atriju Županijske palače

županija u malom

- U Bučogradu, koji će niknuti u atriju Županijske palače, tijekom Špancirfesta, od nedjelje 19. do petka 24. kolovoza, svakoga dana, vodimo vas u špancir po jednom od dragocjenih kutaka Varaždinske županije.Varaždinska županija u suradnji s gradovima i općinama po prvi put organizira program „Županija u malom“ tijekom kojeg će biti predstavljena gastronomska ponuda, tradicijska i kulturna baština, poljoprivredni i drugi proizvodi našega kraja- rekli su organizatori na današnjoj pressici sazvanoj u Varaždinskoj županiji. 

Jedinstveni program te uzbudljive manifestacije predstavili su predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, zamjenik gradonačelnika Novog Marofa Ivan Tuk, načelnik Općine Bednja Damir Poljak, načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec, načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini na konferenciji za novinare održanoj u Županijskoj palači danas, 13. kolovoza.

Završnu riječ i pohvale za ovaj projekt iznio je župan Varaždinske županije Radimir Čačić koji je istaknuo važnost prepoznavanja da se naše kulturne, gastronomske i tradicionalne vrijednosti istaknu na jednom mjestu i to upravo u trenutku kada Varaždinom prođe više od 300.000 posjetitelja.

Svakoga dana za cjelodnevni program bit će zaduženi: Grad Ludbreg u nedjelju, 19. kolovoza, Općina Bednja u ponedjeljak, 20. kolovoza, Općina Cestica u utorak, 21. kolovoza, Općina Trnovec Bartolovečki u srijedu, 22. kolovoza, Grad Novi Marof u četvrtak, 23. kolovoza, te Grad Varaždinske Toplice u petak, 24. kolovoza. U Bučogradu posjetitelji će kušati autohtone okuse te na primjer spoznati zašto je Trnovečka makovnjača neodoljiva,zašto treba kušati fina vina ludbreškog i cestičkog kraja, kušati zlijevanku ili peru, doživjeti slikara svjetskog glasa Ivana Rabuzina, uživati u bednjanskoj svadbi, naučiti kako se u topličkom kraju rade štrukli te još mnogo drugih zanimljivosti iz turističke ponude općina i gradova Varaždinske županije.

Također, vrhunac svake večeri bit će i nastupi KUD-ova, orkestra i glazbenih sastava koji će svirati baš za dušu. Tradicijsku glazbu prezentirat će Puhački orkestar Grada Ludbrega, KUD Cvetlinski zvon i KUD Josip Jedvaj Vrbno, te KUD Josip Genc, a Danijel Češnjak i Josip Podsečki izvest će „Bednjanske špelancije“.Bit će prezentirana tradicionalna Bednjanska svadba, a očekuje se i nastup poznatih Kavalira, Krijesnica, KUD-a Cestica, KUD-a Mak iz Trnovca, kao i nastup Tije Pikije uz klavirsku pratnju Minike Zlatarek, KUD-a Toplice i tamburaškog sastava Ex-Fakini.Svi sudionici današnje konferencije pozdravili su ideju za predstavljanje bogatstava Varaždinske županije u srcu Varaždina, a dio te, ako je suditi prema najavama i sudionicima, veličanstvene atmosfere doživjet će i posjetitelji Špancirfesta dođu li u Bučograd. Bit će to sedam dana Varaždinske županije u malom, koja će se moći doživjeti okusom, mirisom i ponijeti kao uspomenu i lijepo sjećanje.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.