Crikvenica od 14. do 17.lipnja slavi 130. godišnjicu organiziranog turizma

crikvenica 2

 Crikvenica ove godine obilježava 130. godišnjicu organiziranog turizma te poziva na višednevno slavlje, od  14. do 17. lipnja, kojim će nizom programa gostima dočarati kako se ponuda prilagođavala željama turista kroz godine.

Gradnjom prvog drvenog kupališta iz 1888. godine, „Banje poli vrutka“, započinje organizirani turistički razvitak Crikvenice, grada koji je započeo svoj razvojni put od skromnog ribarskog, zidarsko-klesarskog i težačkog naselja do jednog od vodećih turističkih mjesta u Hrvatskoj. U kontekstu intenzivnog razvoja turizma, prije svega zdravstvenog, važno je spomenuti i otvaranje hotela „Therapia“ (1895.) i „Miramare“ (1906.). Tako je 25. ožujka 1906. godine je, na osnovu zakona o zdravstvu, Crikvenica proglašena klimatskim lječilištem i morskim kupalištem. S vremenom je izgradila turističku tradiciju, stekla status jednoga od vodećih turističkih mjesta na Jadranu te postala omiljeno ljetovalište mnogih generacija.

 Crikvenička rivijera u današnje vrijeme turistima nudi vrijedno povijesno i kulturno naslijeđe ovoga kraja utkano i u turističku ponudu, počevši od 'Ribarskoga tjedna', jedne od najstarijih crikveničkih manifestacija, živopisne šetnice 'Ljubavne cestice' i ostalih šetnica, predivnih nagrađivanih plaža, mnogobrojnih biciklističkih staza, do Gradskoga muzeja i galerija. Niz prošlogodišnjih nagrada i priznanja među kojima i nagrada za „Najuspješniju destinaciju turizma zdravlja“ bio je izvanredan uvod u ovu jubilarnu godišnjicu.

 Od prvog pansiona „Bedenk“ koji je brojio svega nekoliko postelja do današnjih 20 hotela i svih ostalih vrsta smještaja s kapacitetom od gotovo 25 000 postelja prošlo je 130 godina, a Rivijera niže rekorde u posjećenosti.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.