Slovenci svojataju film "Bitka na Neretvi"

Slovenci su ovih dana u Srbiju uputila zahtjev da joj se vrati 313 umjetničkih djela, povijesnih predmeta i dokumenata koji se nalaze u srpskim muzejima, službenim rezidencijama i državnim ustanovama, a koje smatra svojom kulturnom i diplomatskom baštinom. U zahtijev je uključen i film "Bitka na Neretvi" redatelja Veljka Bulajića.

 

Veljko Bulajić, film je financirao hrvatski "Jadran film "

Zanimljivo, na popisu se našao i film "Bitka na Neretvi" režisera Veljka Bulajića, kojeg je slovenski zahtijev iznenadio Bulajić tvrdi da je jedini ugovor o snimanju potpisao s hrvatskim Jadran filmom.

Jadran film uz hrvatske filmske radnike glavni je producent, a među koproducentima su i njemačka, talijanska te američka kuća. Jedan od 10 najboljih ratnih filmova, s nominacijom za Oscara - s ulogama od Orsona Wellesa do Yula Brynnera - dio je širega filmskog problema sukcesije bivše Jugoslavije, kaže Veljko Bulajić.

A film je sada i društveno vlasništvo, tada rađen društvenim novcem.

Što znači polagati pravo na taj film? Možeš polagati pravo na jedan dio tog filma - kojeg? Ovog gdje glumi slovenski glumac, a onda ćemo ovaj gdje glumi Boris Dvornik škarama izrezati? To ne postoji to je nacionalizam, to nijedna povijest filma ne trpi, tako ni Hrvatska, kaže Daniel Rafaelić, ravnatelj HAVC-a.

Film je na tadašnjoj premijeri vidjelo 2.500 ljudi. A i danas su njegove projekcije rasprodane. Original se čuva u Zagrebu, a dio negativa čak i u Moskvi. (HRT.hr)

"BITKA NA NERETVI"
[wpdevart_youtube]F155esLXPUY[/wpdevart_youtube]

HIa.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.