Završen 64.Pulski filmski festival, najbilji film "Kratki izlet"

Svečanom dodjelom nagrada završen je 64. pulski filmski festival. U sklopu ovogodišnjeg najbogatijeg Hrvatskog programa gledatelji su mogli uživati u čak 15 domaćih filmova.
Nagradu za najbolji dobio je film  "Kratki izlet" redatelja Igora Bezinovića.

Najbolji film

Velika Zlatna arena za najbolji film dodijeljena je filmu Kratki izlet redatelja Igora Bezinovića, dok je nagradu Zlatna vrata Pule publika odlučila dodijeliti filmu ZG80 redatelja Igora Šeregija.

Na ovogodišnjem, do sada najbogatijem izdanju Festivala, prikazano je ukupno 170 filmova kroz 15 različitih filmskih programa. Filmove su ove godine evaluirala četiri različita ocjenjivačka suda: Mladi filmofili, Fedeora, ocjenjivački sud Hrvatskog programa i ocjenjivački sud Međunarodnog programa.

Nagradu Breza za najboljeg debitanta festivala kući je odnijela redateljica Čejen Černić za film Uzbuna na Zelenom Vrhu.

Nakon što je osvojio svjetske festivale i na Puslkom filmskom festivalu hrvatski dugometražni dokumentarni film  "Sve je bilo dobar san" u režiji Branka Ištvančića osvojio je nagradu.  Nagradu Fedeora  dodijelio mu je peteročlani žiri, sastavljen od članova Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana (FEDEORA).

Najbolja ženska uloga

Zlatnu arenu za najbolju žensku glavnu, odnosno sporednu ulogu dobile su Mia Petričević i Arijana Čulina za uloge u filmu Ne gledaj mi u pijat. Među muškarcima istaknuli su se glumci Nebojša Glogovac i Dejan Aćimović koji su za uloge u filmu Ustav Republike Hrvatske nagrađeni sa Zlatnom arenom za najbolju glavnu i sporednu mušku ulogu.

Najbolja režija i scenarij

Zlatna arena za režiju dodijeljena je Hani Jušić za film Ne gledaj mi u pijat, a Zlatnu arenu za scenarij podijelili su Rajko Grlić i Ante Tomić za film Ustav Republike Hrvatske.

Film Ne gledaj mi u pijat također je osvojio je nagradu Hrvatskog društva filmskih kritičara Oktavijan te priznanje za najbolji hrvatski dugometražni film, prema ocjenjivačkom sudu Mladi filmofili, dok je ocjenjivački sud filmskih kritičara Fedeora odlučio da je najbolji hrvatski dugometražni film Ustav Republike Hrvatske, redatelja Rajka Grlića.

gloria.hr /HIA.com.hr
foto:Srecko Niketic / CROPIX

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.