Švedski film The Square osvojio Zlatnu palmu

Satirični film The Square Šveđanina Rubena Ostlunda osvojio je Zlatnu palmu na 70. filmskom festivalu u Cannesu, objavio je žiri kojim je predsjedao španjolski redatelj Pedro Almodovar.

Taj se film ismijava svijetu umjetnika i malim i velikim podlostima bogataša prema migrantima, izbjeglicama i beskućnicima. U filmu danski glumac Claes Bang utjelovljuje konzervatora u muzeju suvremene umjetnosti koji priprema izložbu o toleranciji i solidarnosti, čiji se svijet ruši kada mu ukradu mobitel i novčanik. To je jedan od rijetkih filmova na ovogodišnjem Cannesu koji na mahove do suza nasmijava gledatelje, a u službenu konkurenciju je dodan u posljednjem trenutku.

Sofia Coppola je dobila nagradu na najbolju režiju za "The Beguiled", remake istoimenog filma Dona Siegela iz 1971. o upadu ranjenog vojnika, Colina Farrella u djevojački internat koji vodi Nicole Kidman.

Ovogodišnja kraljica Cannesa s dva filma u konkurenciji, Nicole Kidman, dobila je Posebnu nagradu 70. filmskog festivala.

Slavni ruski redatelj Zvjagincev je tri godine poslije genijalnog "Levijatana", za bračnu dramu "Loveless" o nestanku djetata koje više ne podnosi svađe roditelja dobio Nagradu žirija.

Za ulogu u filmu redateljice Lynne Ramsay, šokantnoj drami o trgovini seksualnim robljem "You Were Never Really Here", Joaquin Phoenix je proglašen najboljim glumcem.

Titulu najbolje glumice je dobila Njemica Diane Kruger za ulogu u filmu "In The Fade" njemačko-turskog redatelja Fatiha Akina. Ona glumi Njemicu Katju koja se osvećuje neonacistima koji su ubili njezinog muža i sina.

Lynne Ramsay, redateljica "You Were Never Really Here" dijeli nagradu za najbolji scenarij s Grkom Yorgosom Lanthimosom za film "The Killing of a Sacred Deer", triler o kirurugu koji posvaja problematičnog mladića čiji mu je otac umro tijekom operacije.

18 filmova u konkurenciji za Zlatnu palmu

hina/HIA.com.hr
foto: theupcoming.co.uk

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.