U Zagrebu premijerno prikazan dokumentarni film "Bijeli put"

Večeras je u zagrebačkom kinu Europa premijerno prikazan dokumentarac "Bijeli put" redatelja Zdenka Jurilja posvećen humanitarnom konvoju "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu".

Konvoj je organiziran u Hrvatskoj 1993. godine kako bi se u improviziranu ratnu bolnicu u mjestu Nova Bila dopremili hrana i lijekovi. Kraj je bio u okruženju postrojbi Armije BiH, a bolnica, koja se nalazila u crkvi, bila je prepuna ranjenika koji su počeli umirati zbog nedostatka osnovnih lijekova i medicinske opreme.

U prvim trenucima kada smo čuli da se priprema konvoj nitko od nas čak ni iz vodstva nije vjerovao i mislili smo da je to samo skup entuzijasta koji bi zapravo željeli pokušati, imaju želju da pomognu, ali da od toga neće biti ništa, ali sam dolazak konvoja je bio oživotvorenje nadanja i vjere i spas te jedna snaga razuma jer nakon konvoja je ubrzo sljedio Washintonski sporazum i prekid tog nespretnog hrvatsko-muslimanskog rata, prisjetio se Tihomir Blaškić, ratni zapovjednik HVO-a.

Imali smo osjećaj da smo zaboravljeni, Bijeli put nam je značio da nismo sami, da Hrvati središnje Bosne nisu sami da nisu ostavljeni i da stoji hrvatski narod i republika Hrvatska, to je oblik zajedništva bio na svakom koraku i na dolasku je bilo i suza i emocija, kazao je Tihomir Perić, ratni ravnatelj bolnice.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.