Premijera filma Bijeli put u kinu Europa 29. travnja

Premijera dokumentarnog filma „Bijeli put“ će se održati u subotu, 29. travnja u kinu Europa u Zagrebu, s početkom u 19.00 sati u organizaciji Udruge Istina, Inicijativa za slobodu, toleranciju i nacionalnu afirmaciju u suorganizaciji s UBH Prsten i Studentskim centrom Zagreb, a pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Ulaz za sve posjetitlje je slobodan do popune kapaciteta dvorane.

Dokumentarni film „Bijeli put“ govori o humanitarnom konvoju „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“ koji je organiziran u prosincu 1993. u Hrvatskoj, s ciljem dopreme hrane i lijekova u improviziranu ratnu bolnicu u Novoj Biloj koja je bila na izdisaju, a cijeloj Lašvanskoj dolini je prijetila glad. Kraj je bio u potpunom okruženju bošnjačkih postrojbi Armije BiH, a bolnica, koja se nalazila u crkvi, je bila pretrpana ranjenicima koji su počeli umirati zbog nedostatka osnovnih lijekova i medicinske opreme.

U filmu govore: Slobodan Lang, Ante Damjanović, dr. Tihomir Perić, Tihomir Blaškić, Džemal Merdan, Branko Čulo, dr. Ivan Bagarić, dr. Mate Granić, dr. Miro Jakovljević, fra Zoran Livančić, fra Velimir Valjan, fra Iko Skoko,  fra Stipo Karajica, Meri Vlaić, Sally Backer…

Film u trajanju od 79 minuta produkcija Kadar iz Širokog Brijega realizirala je u koprodukciji s HRT-om, BHRT-om i ostalim koproducentima (Vertex, 24 Media, ERO).

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.