Japanske lutke za sreću djevojčica izložene u palači Sermage uz 48. VBV

LUTKE

Još jednom podsjećamo da u Galeriji starih i novih majstora, GMV-a ne propustite sjajnu izložbu Hina lutaka u okviru popratnog programa 48. Varaždinskih baroknih večeri. Lutke su donacija Miki Takamatsu iz Tokija, koja ih je Gradskom muzeju Varaždin donirala nakon prošlogodišnje izložebe Lutke Japana.Hina lutke Miki je dobila na dar od svog djeda i bake za rođenje, a nakon nekoliko posjeta Hrvatskoj, te dva Varaždinu odlučila ih je darovati upravo varaždinskom muzeju u želji da mi zavolimo japansku kulturu toliko koliko ona voli hrvatsku. Cjelina s lutkama prikazuje život cara i carice na dvoru, a njihova se odjeća temelji na onoj koju su nosili plemići u Japanu od 800-1200 godine.

 “Donacija je to iznimne vrijednosti i ne samo u materijalnom smislu već je njezina ogromna vrijednost u tome jer podučava djecu o životu u dobru i obilju. Svaka stepenica, svaka lutka ima svoje značenje, ponašanja i društvenih radnji koje djevojčice uče. Lutke cara i carice pokazuju idealan brak, jer želja je roditelja da se njihova kćer uda i da bude sretna. Dvorske dame poslužuju cara i caricu i prikazuju želju roditelja da im kćeri odrastu u moralnu osobu koja će se brinuti o obitelji i biti značajan član društva“, otkrila je Melita Krnoul, viša restauratorica za tekstil u Gradskom muzeju Varaždin dodajući da su među lutkama i one koje ukazuju kako stare ljude treba poštovati, ali i pjevača koje poručuju kako se tijekom života treba zabavljati i opustiti s glazbom, dok služitelji s različitim espresijama lica  pokazuju da život prate i tuga i sreća.  

Lutke poput izloženih u palači Sermage u Japanu se u obiteljskim kućama izlažu svake godine 3. ožujka na Dan djevojčica kao  molitve za sreću kćeri.  U četvrtak, na dan otvorenja izložbe koncertni dio programa u Uršulinskoj crkvi  obogatili su svojim nastupom Mayumi Hirasaki na baroknoj violini i Vittorio Ghielmi na viola da gambi, a treću godinu zaredom priliku da nastupi u programu 48. Varaždinskih baroknih večeri dobio je i Nonet Donum, pod dirigentskim vodstvom Višeslava Jaklina.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.