„Ermitaž u gostima. Remek-djela od Botticellija do Van Dycka

ERMITAŽ, BEČ

U bečkom je Muzeju povijesti umjetnosti početkom lipnja otvorena izložba „Ermitaž u gostima. Remek-djela od Botticellija do Van Dycka“.U glavni je austrijski grad  Rusije dopremljeno je četrnaest umjetničkih dijela nastalih u razdoblju od renesanse do ranog klasicizma koja su stavljena u dijalog s vrhunskim umjetničkim djelima  bečkog muzeja. Izložbom  su obuhvaćena djela umjetnika poput Botticellija, Tintoretta, Rembrandta i van Dycka.

Ermitaž i bečki Muzej povijesti umjetnosti ubrajaju se u najznačajnije kulturne institucije u svijetu. Povijesne paralele kao i slični institucionalni okviri spajaju ova dva muzeja.Osnovani  su kao carske zbirke da bi krajem prvog svjetskog rata prešle u državno vlasništvo.

 Oba muzeja smještena su u jedinstvenim povijesnim građevinama koje su neraskidivo povezane s gradskim jezgrama Petrograda odnosno Beča, a znanstvena i kulturna razmjena povezuje dvije institucije već desetljećima. Uvod u izložbu pružaju dva religiozna djela Sandra Botticellija i Albrechta Altdorfera – dijalog koji otkriva različite odlike renesanse sjeverno i južno od Alpa - a slijede primjeri talijanske, nizozemske, flamanske, britanske i njemačke umjetnosti.Suočavanjem, djela iz dvaju muzeja postaje jasno s kojom lakoćom djela koja povezuje zajedničko europsko kulturno područje korespondiraju. 

Izložba u Beču ostaje otvorena do 2. rujna, nakon čega seli u Petrograd, gdje će se moći pogledati do 13. siječnja 2019. godine.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.