Komentar odvjetnika: Pravne posljedice presude hrvatskoj šestorki

HIA HIA

Pravomoćnu presudu hrvatskoj šestorki u Hagu komntirali su hrvatski odvjetnici.Iznijeli su svoja viđenja kakve bi pravne posljedice mogla imati pravomoćna haška presuda.

Dok traje istraga nizozemskih vlasti kako se u rukama Slobodana Praljka našla bočica s otrovom, hrvatska vlada priprema političke i pravne mehanizme kojima će se pokušati oboriti bitni dijelovi  pravomoćne presude u procesu protiv haške šestorice.

Odvjetnik Mikuličić

Hrvatska neće snositi pravne posljedice presude šestorci, a glavni razlog je taj što država nije bila stranka u procesu. Niti je na bilo koji način odlukom o kazni i o kaznenoj odgovornosti povezana, objašnjava odvjetnik Goran Mikuličić zaključujući kako se kaznena presuda ne može reflektirati na državu.

Odvjetnik Nobilo

Na temelju ove presude mogu se pokrenuti pravni postupci za naknadu štete koja može iznositi 220 tisuća kuna za članove uže obitelji žrtava, tvrdi pak odvjetnik Anto Nobilo. Pojašnjava da obitelji žrtava mogu pred hrvatskim sudovima u individualnim parnicama tužiti Republiku Hrvatsku.

Odvjetnik Olujić

Prijetnje postupcima za naknadu štete koje se iznose u hrvatskoj javnosti odvjetnik Željko Olujić naziva unošenjem panike. Nikakva naknada štete od strane hrvatske države neće biti isplaćena, kazao je u Temi dana. Naravno, svatko može tužiti hrvatsku državu, ali tu štetu neće dobiti iz jednostavnog razloga - nije Hrvatska, kaže on, bila na optuženičkoj klupi.

Što se same presude tiče, naši osuđenici mogu pokrenuti postupak preispitivanja presude ako se pojave novi dokazi. No, i država ima pravne mogućnosti za djelovanje.

Među njima je i obraćanje tijelima Ujedinjenih naroda i Vijeću sigurnosti. Isto tako postoji mogućnost da se pred rezidualnim mehanizmom u ovim predmetima koji se itekako tiču Hrvatske, Hrvatska javi u svojstvu prijatelja suda, ali ne s razjašnjavanja činjeničnih već pravnih pitanja - kaže Davor Derenčinović s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Premijer Andrej Plenković pak obećava da će Vlada nastojati postojećim pravnim i političkim mehanizmima vidjeti što može napraviti u osporavanju određenih dijelova ove drugostupanjske presude. Ostaje pitanje može li to država pravno osporiti. Zajednički nazivnik obraćanja koja stižu s državnog vrha, dakle, jest - kreće se u osporavanje bitnih dijelova presude.

Odvjetnik Farčić


Ivo Farčić
, odvjetnik iz tima generala Ante Gotovine, za Temu dana to je komentirao, kazavši da Hrvatska ima prostor ljudima koji su vodili obranu pružiti jaku logističku podršku - nešto što je po njegovu mišljenju propustila učiniti posljednjih 15 godina. Dapače, kaže on, država je to bila u obvezi napraviti, jer je u obvezi surađivati s haškim sudom. Ta logistika može uključivati i nekakvu proširenu pomoć od strane pravnih timova. Sve to, da se načini dokument s kojim se eventualno može tražiti revizija postupka.
Prije revizije mora se tražiti odobrenje za njezino podnošenje. Farčić ipak upozorava da je riječ o vrlo složenom postupku.

Olujić se slaže da postoji pravna mogućnost revizije postupka, ali naglašava da nju ne može pokrenuti hrvatska država, nego svatko od osuđenika pojedinačno. Hrvatska država im može samo pomoći u tome.

No, kako je revizija zapravo kombinacija obnove postupka i pojavljivanja novih dokaza, teško je nakon toliko godina doći do takve pozicije, kaže Olujić.

Zaključuje i kako je, uslijed silne hajke i nervoze koja se stvara u hrvatskoj javnosti, hrvatski politički državni vrh reagirao vrlo dobro. Pogotovo premijer i predsjednica, koja je uputila zapravo u čemu je problem. Problem je u nama samima. Pojedini hrvatski dužnosnici su služili zapravo haškom tužiteljstvu kao dokazi protiv same hrvatske države, zaključio je Olujić, dodavši da pod tim prije svega podrazumijeva bivšu ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić i bivšeg predsjednika Stipu Mesića.

hrt/HIA.com.hr
foto:

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.