Dah pod vodom, Hrvat postigao svjetski rekord

Dah pod vodom, Hrvat postigao svjetski rekord

Dah pod vodom, svjetski rekord u subotu je postigao 52.godišnji Hrvat Budimir Šobat Buda. Pod vodom je bio   24 minute i 11 sekundi. Obaranje rekorda organizirano je u sklopu akcije 'Ne dišem' s ciljem podizanja svijesti o autizmu, od kojega boluje i njegova kći.

Rekord je oborio na Zagrebačkom velesajmu. "U jednom trenutku sam se malo bojao, ali nekako sam osjetio da ga ipak imam, na pola sam osjetio da ga imam, išlo je tu još, ali u dogovoru s trenerom nismo htjeli raditi više", rekao je Šobat.

"Otac sam autistične djevojčice imenom Saša te dobro znam što je autizam. Unazad šest mjeseci nakon jednog medicinskog istraživanja, došao sam na ideju pokušaja ne disanja preko 24:03 minute. Za mene ovo nije samo sportski motiv, već i želja da privučemo što veći broj ljudi. Ovo radim za svu djecu s autizmom. Dat ću sve od sebe kako bih postigao što bolji rezultat, za mene je to veliki izazov i ne sumnjam u dobar rezultat“, rekao je Budimir Šobat Buda u najavi akcije.

Buda je sadašnji rekord postavio prošle godine u Splitu, gdje je sudjelovao u medicinskom istraživanju tjelesnih sposobnosti. Tada je pod vodom zadržao dah 21:03 minute.

 

Iako je sport kojim se bavi zapravo opasan po život, Buda ga ne gleda tako. No, to ne znači da nije svjestan opasnosti kojoj se izlaže. "Pred kraj počinjem štipati sam sebe. Kad osjetim da me više ne boli, znači da sam jako blizu blackouta i onda je krajnji tren da izađem van'', rekao je Buda prije nekoliko dana za In magazin.

dnevnik.hr/HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.