Osječki ZOO ima najstarijeg jaguara na svijetu

Osječki zološki vrt ima najstariju žensku jaguara na svijetu.  Micica, tako se zove ženka jaguar, dopremljena je iz južne Afrike 1994. u Zagreb a 2001.godine prebačena je u Zoološki vrt Osijek. U prirodi te moćne životinje žive tek 12 godina a Mica na svojim leđima ima 29 godina i 6 mjeseci.

Prije nje najstariju jaguar u zoološkim vrtovima, koliko je poznato, skupio je 28 godina.

Mica je u Zagreb stigla 1994. iz Ermela u Južnoj Africi. Točan datum rođenja nije poznat , procijenjeno je da je rođena između 1986. i 1990. Kako je zagrebački ZOO imao dva šarena jaguara a osječki dva crna, dogovorena je 2001. zamjena tako da oba vrta imaju jednog crnog i jednog šarenog , rekla je zoologinja Tatjana Šalika -Todorović.

Tako je Micica, kako su je kasnije sami nazvali, stigla u Osijek – i dočekala duboku starost. Inače, jaguari u zoološkim vrtovima u prosjeku žive 20 godina.

- Ona je bakica, pate je tipični gerijatrijski problemi, sporije se kreće, duže joj treba da ustane, ali još se uvijek igra kao maca. Ima dobar tek i tipično ponašanje jaguara – nastavlja ona. Istrošili su joj se, pak, sjekutići pa ne može jesti kosti. Veterinari se, dodaje, brinu da redovito uzima vitamine, minerale i lijekove koji poboljšavaju rad jetre. Baš zbog te skrbi, jaguari u zatočeništvu žive daleko duže od svojih rođaka u divljini.

- U prirodi oni žive dvije godine s majkom, pa ih ona otjera, moraju se boriti za sebe pa budu ozlijeđeni, a tamo nemaju veterinarsku njegu. U ZOO-u im se servira redovit obrok, a u prirodi nekad nema hrane, ili nisu svi izvrsni lovci – navodi naša sugobornica. Micica je, usto, zimi u grijanoj nastambi.

Jedini neprijatelj - čovjek

Ta ženka u Osijeku, pak, nije izrodila potomke jer je crni mužjak koji ju je tu dočekao bio kastriran.

U zoološkim se vrtovima, inače, znaju šaliti da, mora li im neki stanar pobjeći, neka to samo ne budu jaguar ili leopard.

- Jaguari su agresivni, nepovjerljivi, imaju jači ugriz od lava, dobri su plivači i u vodi love od ribe, kornjače do krokodila. Mesojedi su koji ne biraju, jedu i zmije, žabe, jelene, tapire, sve što stignu, u vodi ili na kopnu – priča.

Te moćne mačke izuzetno su cijenili Asteci i Maje – prvi su imali elitnu klasu ratnika nazvanu vitezovi jaguara, a drugima je jaguar bio bog podzemlja koji pomaže suncu da putuje zemljom i osigurava mu da svako jutro ponovno izađe.

Treća su po veličini velika mačka, iza lava i tigra, a jedini im je neprijatelj – čovjek.

- Ugroženi su jer ih se dosta lovilo zbog krzna, a krčenjem šuma smanjio se životni prostor i njima i životinjama kojima se hrane. Ne napadaju čovjeka, ali problem ješto su ljudi ušli u njihov teritorij pa se farma nađe uz komadić džungle te oni, u potrazi za hranom, napadnu domaće životinje – zaključuje zoologinja Todorović.

vecernji.hr / HIA.com.hr
foto:STV

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.