Miran Bojanić Morandini, ravnatelj GMV-a o obilježavanju Međunarodnog dana muzeja i poslovanju u vrijeme velikih društvenih kriza

Miran Bojanić Morandini, ravnatelj GMV-a o obilježavanju Međunarodnog dana muzeja i poslovanju u vrijeme velikih društvenih kriza

Uoči Međunarodnog dana muzeja koji se obilježava sutra, 18. svibnja, s ravnateljem Gradskog muzeja Varaždin, Miranom Bojanićem Morandinijem, razgovaramo o tom obilježavanju, ali i o situaciji u kojoj se Muzej našao zbog društvene i političke krize izazvane neizglasavanjem proračuna Grada Varaždina, a što se odrazilo na cjelokupni život građama kao i na poslovanje institucija, osobito onih kulturnih, obrazovnih i inih koje velikim dijelom ovise o tom proračunu. 

Za početak osvrnimo se najprije na probleme s kojima ste se nosili u ovo proteklo vrijeme kada u Gradu Varaždinu nije bilo proračuna?

- Blokada normalnog poslovanja započela je početkom kalendarske godine. Privremeno financiranje uključivalo je aktivnosti i financije s početka pandemijske 2021. godine. Stoga je bilo vrlo teško s tim limitima i ograničenjima održavati sustav koji uključuje 30-tak zaposlenih i četiri povijesne zgrade. U tom razdoblju i inače je smanjen broj posjeta muzeju stoga nismo mogli nadoknaditi manjak proračunskih sredstava iz vlastitih prihoda.

- Čini nam ste se sjajno suočili i s tom situacijom jer poslovati bez proračuna može biti izazovno i ograničavajuće, nedostatak proračuna može utjecati na različite aspekte muzejskog poslovanja, uključujući izložbe, edukacijske programe i promociju, što je u tom razdoblju najviše stradalo?

- Na svu sreću razdoblje bez proračuna je iza nas i s ponosom možemo istaknuti da su ostvareni svi programski sadržaji; konkretno održano je 17 programa u sklopu Srijeda u Muzeju koje su uključivale otvorenja izložbi, predavanja, predstavljanja knjiga, pa čak i gostovanje u Sisku. Uspjeli smo čak i osigurati hitna interventna sredstva za krovište palače Sermage koje je najviše stradalo u vremenskim nepogodama koje su nas zadesile u proteklom razdoblju.

- Kada muzej nema proračun, to često znači da će morati tražiti alternativne izvore financiranja ili biti kreativan u pronalaženju načina za pokrivanje troškova jeste li se oslanjali na eventualna sponzorstva i donacije, eu fondove ili možda neka partnerstva?

 - Priprema EU projekata iznimno je zahtjevan i složen proces. Nažalost u proteklom razdoblju Gradski muzej Varaždin se nije prijavio ni na jedan novi projekt stoga smo krenuli praktički od nule. Raspisivanjem Interreg programa Hrvatska-Slovenija intenzivno radimo na nekoliko prijava te se nadamo da bi nam u drugoj polovici godine ti projekti mogli biti odobreni.
Najzahtjevniji posao proteklih mjeseci bio je prijava na natječaj za energetsku obnovu gdje smo prijavili obnovu Starog grada ukupne vrijednosti preko milijun eura. Nadamo se da će do kraja godine sredstva biti odobrena da bi nakon Gradske Vijećnice i Stari grad mogao zasjati u novom ruhu.

- Što očekujete od ove godine i kako ste zadovoljni čini se ponovnim velikim povratkom publike, osobite đačkih ekskurzija i tko je zapravo vaša publika?

- Nakon dvije pandemijske godine, interes publike za muzeje ponovo se vraća na razine nekih sretnijih vremena. Tako je i Gradski muzej Varaždin prošle godine zabilježio 83% više posjetitelja neko 2021. godine. Prema najavama, ali i brojnim grupama koje dnevno posjećuju naše odjele i izložbe vjerujemo da ćemo ove godine dostići pretpandemijske brojke i tako biti jedan posjećenijih muzeja u Hrvatskoj.
Tijekom travnja, svibnja i lipnja među posjetiteljima prevladavaju đačke ekskurzije koje u pravilu dolaze u Svijet kukaca i dijelom u Stari grad. No s početkom ljeta brojni strani individualni posjetitelji većinom dolaze u Stari grad.
U posljednje vrijeme primjećujemo brojne mađarske grupe. No one su u pravilu nenajavljene i u individualnoj organizaciji putovanja.

Koja je ovogodišnja poruka Međunarodnog dana muzeja i kako ćete ga obilježiti? 

Međunarodni dan muzeja obilježava se dugi niz godina 18 svibnja. Prema prijedlogu UNESCO ICOM-a (UNESCO-ovoga Međunarodnog vijeća muzeja), ovogodišnji Međunarodni dan muzeja održava se pod geslom Muzeji, održivost i dobrobit kojim se želi ukazati na prisutnost niza okolišnih i društvenih kriza, kao i na ulogu muzeja u poticanju pojedinaca i zajednice na pozitivne promjene za održivu budućnost. Uz uobičajeno besplatan razgled svih izložbenih postava, u Starom gradu GMV-a u 11 sati premijerno se predstavlja poštanska marka iz serije „Dvorci Hrvatske“ s motivom varaždinskoga Staroga grada, koju izdaje Hrvatska pošta. U Starom gradu bit će otvoren i privremeni „poštanski ured“ iz kojeg će posjetitelji imati priliku poslati razglednicu s prigodnim žigom koji vrijedi samo taj dan.

I naravno posjet muzeju na taj je dan besplatan.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.