Ivo Kličinović, slikar s posebnim dijalogom s morem

Ivo Kličinović, slikar s posebnim dijalogom s morem

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik Ivo Kličinović s otoka Brača, uspješno se predstavlja dugi već niz godina predstavlja sa samostalnim izložbama, najčešće slikajući more pa bismo ga mogli nazvati slikarem koji ima poseban dijalog s morem, kontinuirano istražujući slojevitost motiva. 

Svakodnevno stvarajući u atelijeru slikar Ivo Kličinović njeguje taj svoj strastveni doživljaj prirode u kojoj prebiva. Rođen je na otoku gdje i danas živi sa svojom obitelji, povremeno dolazeći na kopno, premda mu vjerujemo mu svaki odlazak pada teško, a i svaki dolazak budi teško mjerljivu radost. 

Umjetnikje duboko povezan sa svojim motivom, s morem, razgovarajući s njim, osluškujujući i naslućujući stare i pomalo zaboravljene priče predaka koje tek treba otkriti u jedva opazivim sjećanjima. Kličinovićevi dijalozi s morem traju niz godina i lijepo su vidljivi u nizu ciklusa koje je slikar posvetio buri, maslinicima, nebu, arkadijskom miru otoka, uznemirenom i prijetećem moru, realizirajući ih u akrilu i ulju na platnu, u različitim formatima, iskričavog i snažnog kolora, uz dominantnu plavu boja mora.

U najnovijem ciklusu slika, slikar se koncentrira, uz stanoviti, blagi odmak od uobičajenog plavila, prema zlatnoj i smeđoj boji, stavljajući u prvi plan tišinu, posvemašnji muk koji je prekrio vodu, natkrilio otok, sve se utišalo, i na površini i u dubini,ni galebovi se ne čuju i oni su se primirili i sve je u očekivanju, iščekivanju nagle i teško naslutive vremenske promjene.Zanimljivo je primijetiti kako jedna slika, s motivom jedva vidljivih valova, koji se prelijevaju iz jedne boje u drugu, zapravo, rafinirano autorsko rješenje koje iznimno naginje prema nefigurativnom, prema nelimitiranim slobodama apstrakcije.

Dijalozi s morem, Ive Kličinovića vrijedni su doprinos hrvatskog  umjetnika aktualnoj likovnoj produkciji, u kategoriji klasičnog štafelajnog slikarstva,koji i dalje nastavlja svoj često trpki put u približavanju i razumijevanju vječnog motiva,mora.Opus Ive Kličinovića bilježi ono što mnogi od nas rijetko vide i osjete, starodrevni mir prirode i očuvane otočke arhitekture, gdje se i danas odvija život, blizak prirodi, sretno uklopljen u nju.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.