Počeli 52. po redu Đakovački vezovi

đakovački vezovi

U Đakovu su otpočeli  52. po redu Đakovački vezovi, smotra je to izvornog folklora koja okuplja na desetke tisuća sudionika dio je bogatog programa koji je počeo 21. lipnja i traje do 8. srpnja.HRT je prenosila otvorenje,a voditelji priredbe bili su Ivona Kundert i Luka Bjelica, scenarist je Mirko Ćurić, redatelj Darko Milas, glazbeni urednik Tomislav Radičević.

Dobro poznata i afirmirana manifestacija izvornog narodnog folklora - Đakovački vezovi održava se svake godine u srpnju. Izvodi se izvorni folklor prije svega Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te drugih krajeva Hrvatske uz prateće priredbe - otvorenje raznih izložbi, konjičke priredbe te druge kulturne i turističke priredbe. Manifestacija ima i međunarodni karakter, okuplja izvorne folklorne skupine iz svih dijelova svijeta. Ove godine zemlja partner je Ukrajina.
Na Đakovačkim vezovima, najvažnijoj smotri hrvatskoga folklornog stvaralaštva koja okuplja na desetke tisuća sudionika svake se godine održavaju folklorne priredbe kao što su Mali vezovi, pučko crkveno pjevanje, svečano otvorenje, Đakovština u pjesmi i plesu, gosti u pjesmi i plesu, svečana povorka ulicama Đakova, Međunarodna smotra folklora, Smotra folklora Hrvatske, Smotra folklora Slavonije i Baranje te program zatvaranja "Slavonijo zemljo plemenita" uz izbor najbolje nošenog narodnog ruha. Izbor djevojke i snaše (izbor momka uvodi se kasnijih godina) u najljepšoj nošnji sastavni je dio Vezova od početka, 1967. godine.
U sklopu Đakovačkih vezova održava se i Bonavita u Trnavi - natjecanje nategača i dodjeljivanje nagrada najboljim vinima, te gastrofest: kulinijada, degustacija i konzumacija fiša i čobanca.
Ljubitelji konjičkog sporta zadovoljstvo nalaze na hipodromu gdje se svake godine održava međunarodno konjičko natjecanje.

 

    

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.