OBLJETNICA: 20 godina od pokopa žrtava u Lovasu

OBLJETNICA: 20 godina od pokopa žrtava u Lovasu

Počinje obilježavanje 20. obljetnice pokopa žrtava masovne i pojedinačnih grobnica u Lovasu. U Lovasu je pronađena masovna grobnica iz koje je ekshumirano 68 žrtava, dok je još njih 10 ekshumirano iz pojedinačnih grobnica.

Masovna grobnica Lovas po broju žrtava, nažalost, najveća je nakon one na Ovčari. Pokop svih žrtava obavljen je 21. ožujka 1998. godine. Suđenje u Beogradu za te zložine je bilo, osuđujuća presuda poništena, naloženo novo suđenje koje se i dan danas čeka. Počinitelji su i dalje na slobodi.

Lovas 91', poput Auschwitza:
Hrvati mučeni i ubijani s bijelim trakama oko ruku

 

Mjesta Lovas i Opatovac su od listopada 1991. godine - srpske agresije i privremene okupacije - doživjela veliku tragediju. Posebno stravičnu selo Lovas.
Lovas je privremeno okupiran 10. listopada 1991. godine, a Opatovac 14. listopada iste godine.

21. i 24. ožujka ove godine obilježit ćemo tužnu 20. obljetnicu pokopa žrtava masovne grobnice u Lovasu. Naime, u Lovasu je pronađena masovna grobnica iz koje je ekshumirano 68 žrtava, dok je još 10 žrtava ekshumirano iz pojedinačnih grobnica. Masovna grobnica Lovas po broju žrtava, nažalost, najveća je nakon one na Ovčari. Pokop svih žrtava obavljen je 21. ožujka 1998. godine. Nažalost, to nije konačna bilanca stradanja mještana Općine Lovas u Domovinskom ratu, jer je ubijeno ili poginulo 89 mještana i jedna se osoba još uvijek vodi nestalom, što je činilo 5,5 % tadašnjeg hrvatskoga življa.

Ubojstva, torture, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, mučenja i silovanja žena, prisilni rad…, samo su dio svakodnevnih strahota. Devastirana i oskrnavljena crkva u Opatovcu. Poniženja i mučenja mještana Lovasa i Opatovca, logori… spaljena i devastirana crkva Sv. Mihaela u Lovasu, stara oko 250 godina, počupani križevi i raspela po selu i oko njega, ubojstva u kapelici sv. Florijana na groblju, užasna ubojstva mladih ljudi, ubojstvo 11 žena, djece, staraca, okrutna ubojstva po kućama, na ulicama, garažama i podrumima…

18. listopada 1991. godine skupina od 51 lovaskog Hrvata prisilno je, od strane jugovojske i četnika, odvedena na čišćenje minskog polja. U tom okrutnom zločinu ubijen je 21 Lovaščanin, a 14 ih je ranjeno.

Veliki broj mještana Lovasa je privođen od strane srpskih okupatora te na najzvjerskiji način mučen. Ljudi i žene su batinani pendrecima, šipkama, kabelima… Strahote mučenja i torture su bile užasni. Primjeri za to su: vađenje zuba i stavljanje soli na rane, mučenje elektro-šokovima, bušenje nogu bušilicom, ranjavanje noževima… sve to imalo je za cilj etničko čišćenje i uništavanje svega što je hrvatsko ili nije bilo srpsko.

Optužnica srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine teretila je 14 osoba osumnjičenih da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe „Dušan Silni“ u listopadu 1991. godine počinili ratni zločin – ubojstvo 70 civila u Lovasu.

Sudsko vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je nakon četiri godine suđenja dana 26. lipnja 2012. godine izreklo osuđujuću presudu koja je početkom 2014. godine poništena. Naloženo je novo suđenje koje se i danas čeka. Počinitelji se i dalje nalaze na slobodi .... (tekst: Antun Ivanković, organizacijski odbor Obljetnice stradanja Lovasa)

 

 

Dokumentarni film "Krvava berba grožđa"

Film je to koji svjedoći gorku istinu o Lovasu. Jako je stresan, u njemu 11 osoba koje su preživjele zločine, govori o onome što su preživjeli. U dokumentarcu se govori o ratnim zločinima počinjenim u Lovasu od dana sloma obrane sela, 10. listopada 1991. godine, silovanjima, mučenjima i ubojstvima koja su se događala kao i 18. listopadu kada su mještani natjerani do hodaju kroz vinograd u kojem su bile postavljene mine.
Tada je smrtno stradala 21 osoba dok ih je 13 ranjeno, rekao je jedan od producenata filma Antun Ivanković.
Dokumentarni film premijerno je prikazan u Vukovaru u studenom 2017.godine.

hrt/HIA.com.hr
foto: