Obilježena obljetnica osnivanja Antiterorističke VP OSRH

Obilježena obljetnica osnivanja Antiterorističke VP OSRH

U vojarni Croatia u četvrtak je svečano obilježena 25. obljetnica osnivanja Antiterorističke vojne policije OSRH i 15. obljetnica upućivanja prvog voda Vojne policije u mirovnu operaciju ISAF u Afganistanu na kojoj je istaknuto kako je ta postrojba sudjelovala u gotovo svim operacijama u Domovinskom ratu, a i danas sudjeluje u mirovnim misijama diljem svijeta.

Na obilježavanju 25. obljetnice osnivanja Antiterorističke vojne policije RH i 15. godišnjice upućivanja prvog voda u mirovnu operaciju ISAF u Afganistan bila je i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović.

Obljetnica  svečano obilježena

Predsjednica Republike istaknula je kako je Antiteroristička postrojba Vojne policije od osnutka 1. ožujka 1993.  sudjelovala u borbama na svim bojišnicama, uključujuči oslobodilačke akcije Maslenica, Medački džep, Bljesak, Ljeto '95., Oluja, Maestral i Južni potez. "Veliki broj njezinih pripadnika položio je život za domovinu, a mnogi su bili ranjeni na čemu im je svima Hrvatska iznimno zahvalna", poručila je.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svima je čestitala na ovim važnim obljetnicama. "One dobro simboliziraju povijest i razvoj vojne policije", poručila je. Dodala je kako je kako je nakon Domovinskog rata postalo jasno da se interesi RH ne mogu braniti samo na granicama, što je dovelo do međunarodnog angažmana OS u čemu je vojna policija imala predvodničku ulogu.

"U rotacijama koje traju 15 godina dokazana je zrelost i izvrsnost naših OS. Svim pripadnicima koji su nosili hrvatsku zastavu u Afganistanu i u drugim križnim žarištima pripada zahvala i priznanje. Ali nije gotovo. Hrvatska je s partnerima preuzela odgovornost o budućnosti Afganistana. U toj obvezi ostajemo ustrajni i nastavit ćemo naš angažman koliko bude potrebno - rame u rame s našim partnerima", istaknula je.

U vojarni Croatia organizirana je i taktičko-tehnička izložba naoružanja i vojne opreme koju je razgledala i predsjednica Grabar-Kitarović. Istaknutim pojedincima postrojbe dodijeljena su promaknuća i poticajne mjere.

Mirko Šundov

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov naglasio je kako je Vojna policija bila nezaobilazna i u obrani Domovine i razvoju Oružanih snaga te dala velik doprinos ulasku RH u NATO savez.

Vojna policija spremna je ispuniti sve zadaće koje se pred nju postavljaju u očuvanju mira i sigurnosti. Sudjelovanje u Misiji ISAF-a u Afganistanu bila je važna za stjecanje ugleda i od prvog kontigenta Vojne policije koji je u njoj sudjelovao pokazao je stručnost i profesionalnost, a  njezini pripadnici i danas kao rod borbene potpore u mobilnosti vojske sudjeluju u zaštiti štićenih osoba i objekata, rekao je Šundov.

Damir Krstičević

Državni tajnik i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, Tomislav Ivić podsjetio je kako je Hrvatska od primateljice pomoći postala aktivan sudionik mirovnih misija i očuvanju mira u svijetu. U mirovnim misijama sudjelovalo je 5119 pripadnika Oružanih snaga u 30 kontigenata, a još 103 će u okviru 8. kontigenta HRVCON-a otići danas u mirovnu misiju Resolute Support u Afganistan.

Početaka stvaranja Vojne policije prisjetio se i njezin prvi načelnik general pukovnik u mirovini Mate Laušić, podsjetivši kako je nakon oslobađanja dubrovačkog zaleđa u kojem su sudjelovala i Vojna policija da se unutar nje u ožujku 1993. osnuje Antiterorističke postrojba specijalne namjene za visokorizične zadaće. Naglasio je kako u mnogočemu može biti ponosan na nju i da je bila okosnica 1. hrvatskog kontigenta u misiji ISAF u Afganistanu i to šest godina prije pristupanja Hrvatske u punopravno članstvo NATO-a. (direktno.hr)

 

HIA.com.hr
foto:FAH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.