U Zadru svečano obilježavanje 25.obljetnice akcije Maslenica

Na današnji dan prije 25 godina počela je vojno-redarstvena operacija Maslenica, velika oslobodilačka akcija hrvatskih oružanih snaga protiv srpskih pobunjenika zahvaljujući kojoj je omogućeno prometno povezivanje juga Hrvatske s ostatkom domovine preko Novskog ždrila.

Program centralne proslave počeo jutros u 8 sati, kada je zadarskim ulicama prošla gradska glazba. Potom su položeni vijenci kod središnjeg križa na gradskome groblju te na spomen-obilježju 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi u Ulici Ante Starčevića i zapaljene svijeće kod Spomenika svim poginulim braniteljima zadarskog područja u parku uz Trg kneza Višeslava.

Mimohod sudionika vojno-redsarstve akcije Maslenica počeo je u 10.40. Prvi put u njemu sudjeluju visoki predstavnici državne vlasti - izaslanstvo hrvatske Vlade predvodi potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, a saborsko izaslanstvo potpredsjednik Sabora Milijan Brkić. U Zadru je i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja će u HNK sudjelovati na središnjoj svečanosti. Iza državnih predstavnika u mimohodu su branitelji, a ispred svih je orkestar Hrvatske vojske.

Načelnik Glavnog stožera OS-a RH Mirko Šundov u vrijeme akcije Maslenica bio je na čelu 4. gardijske brigade. Prisjetio se tih dana i zahvalio još jednom hrvatskim braniteljima na toj akciji, ali i za sudjelovanje u cijelome ratu. Kazao je kako želi naglasiti hrabrost, odvažnost i incijativu ljudi, zapovjednika svih razina, časnika, dočasnika. U vojničkom smislu ovo je bilo iznenađenje za protivnika. Operacija se pripremala u kratkom vremenu, ali su mjere tajnosti bile poštivane, rekao je.

Ministar obrane Damir Krstičević zahvalio braniteljima

Damir Krstičević, ministar obrane, a u vrijeme akcije Maslenica jedan od zapovjednika koji je vodio 113. šibensku brigadu, ovom je prigodom još jednom zahvalio svim braniteljima. Najveća je zahvalnost obiteljima poginulih i zato je naša zadaća čuvati uspomenu na te ljude i događaje iz hrvatske povijesti. Oluja je kruna rata, a Maslenica je u strateškom smislu prekretnica. Ta je operacija spojila sjever i jug. Osim toga, tada smo pokazali da Hrvatska vojska po opremljenosti i uvježbanosti može izvesti tako složenu vojnu operaciju, rekao je među ostalim ministar Krstičević.

U zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu u 11.30 počela je središnja svečanost obilježavanja obljetnice vojno-redarstvene akcije Maslenica. Nakon himne Republike Hrvatske i minute šutnje okupljenima se obratio Branko Dukić, gradonačelnik Zadra.

Župan Zadarske županije Božidar Longin kazao je među ostalim da je Hrvatska akcijom "Maslenica" neprijateljima i svijetu pokazala snagu i odlučnost za oslobađanje svakog pedlja Domovine.

U ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića nazočnima se obratio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. Ova Vlada s posebnom pažnjom radi na očuvanju vrijednosti Domovinskog rata. Domovinski rat je temelj moderne hrvatske države, a hrvatski branitelji su kamen temeljac moderne hrvatske države. Preuzeli smo pokroviteljstvo, zajedno s predsjednicom, nad ovom obljetnicom jer smatramo da nam je dužnost i obaveza čuvati uspomenu na važne događaje iz naše povijesti. "Maslenica" je bila velika vidljiva potvrda kako je HV od skupine hrvatskih branitelja stasala u stvarnu vojnu silu koja je sposobna vlastitim snagama izvršiti sve zadaće koje su postavljene pred nju. Tu snagu i strast vidim i danas i u pobjedničkoj hrvatskoj policiji i Hrvatskoj vojsci, dodao je.

 

Ante Gotovina

"Ne zaboravimo da je Domovinski rat odgovor na agresiju na Hrvatsku. Rat nije bio naš izbor, nego potreba. Pobjedom smo ostvarili samostalnost, sigurnost i slobodu za sve ljude koji žive ovdje, neovisno o narodnosti i vjeri. Domovinski rat je temelj hrvatske državnosti", poručio je general Ante Gotovina na središnjoj svečanosti obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru.
"Uspjeh operacije Maslenica donio je sigurnost okolici Zadra, Biograda, Šibenika i Sinja. Potaknuti iskustvom u toj akciji, pokazale su se potrebe za dodatnom obukom i podizanjem borbene spremnosti za finalno oslobađanje naše domovine. Uspjeh hrvatskih oružanih snaga bila je pretpostavka potpisivanju Daytonskog sporazuma i miru na ovim prostorima", rekao je.

"Ostaje nam brinuti se za sigurnost i čuvanje sloboda, što je obveza sustava nacionalne sigurnosti u kojemu su oružane snage jedan od najvažnijih stupova. Sigurnost i sloboda su pretpostavka da se usredotočimo na gospodarski i socijalni razvoj naše države i na tom putu želim nam uspjeh", zaključio je general Ante Gotovina.

 

Milijan Brkić

Kada govorim o slobodi, onda ne govorim samo o slobodi hrvatskog naroda nego o slobodi kao ljudskoj potrebi svakog čovjeka, svakog državljana RH. Vojno-redarstvena akcija "Maslenica" nam pokazuje kolika je snaga onih koji se bore za našu slobodu. S velikim ponosom prisjećamo se teške, ali i brze vojno-redarstvene akcije koja je bila prekretnica u obrani RH, kazao je među ostalim potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić.

Operacija Maslenica 1993. bila je prva oslobodilačka akcija hrvatskih vojnih i policijskih snaga nakon koje su ponovno povezani sjever i jug Hrvatske. Hrvatske vojno-redarstvene snage u samo 72 sata oslobodile su važne strateške točke. U prva tri dana akcije poginulo je 19 branitelja, a ranjeno ih je 70. No u snažnim protunapadima srpskog agresora, koji su slijedili odmah nakon akcije, do 31. ožujka 1993. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

Program obilježavanja 25.obljetnice Maslenica počeo je već u subotu a u nedjelju je održano molitveno hodnje  pod nazivom "Koracima nade u istinu".

hrt/HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.