Obljetnica: 25.godina od vojno-redarstvene operacije Maslenica

Počelo je obilježavanje 25.obljetnice vojno-redarstvene akcije "Maslenica'93" , program će trajati tri dana.

 

Program obilježavanja u Zadru

U subotu u podne u Zadru će se održati ceremonija spuštanja 25 metara duge zastave sa zvonika crkve svete Stošije .
Nakon toga Krila Oluje, akrobatska grupa Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, izvest će prigodan letački program.

Na Obali kralja Petra Krešimira IV. građani će od danas do ponedjeljka, od 9 do 16 sati, moći razgledavati vojnu opremu i naoružanje Oružanih snaga RH. Svi posjetitelji uz ostalo imati će priliku vidjeti razna borbena vozila, višecjevni bacač raketa, simulator letenja, razno naoružanje, Kiowa vojni helikopter, brod HRM-a, naoružanje i opremu MUP-a (specijalne i interventne policije, prometne policije itd.) te ostalo.

U 9,30 u sportskoj dvorani na Višnjiku počet će Memorijalni turnir u sjedećoj odbojci u kojem sudjeluju ekipe sastavljene od branitelja, braniteljskih udruga, postrojbi HV, MUP-a i gostujuće ekipe iz Bosne i Hercegovine. Turnir će otvoriti župan Božidar Longin.

Središnji dan i svečanost obilježavanja 25. obljetnice akcije "Maslenica '93." bit će 22. siječnja.

U akciji su sudjelovali branitelji iz svih hrvatskih krajeva i brojne ratne postrojbe. Bit će tu sve ratne zastave, njih 188, Oružanih snaga RH i Ministarstva unutarnjih poslova. Također očekujemo da će se državni vrh priključiti tom mimohodu, a očekujemo velik dio branitelja. Svake godine ih je sve više pa vjerujem da će tako biti i ove godine, rekao je general-bojnik Mladen Fuzul.

Prije 25.godina

Hrvatska vojska i policija 22. siječnja 1993. započele su ograničenu ofenzivnu operaciju kodnog naziva “Gusar”;. U samo tri dana oslobođena je tzv. ružičasta zona okupiranoga zadarskog zaleđa. Oslobođen je cijeli prostor na potezu Maslenica – Zadar, od Rovanjske, Maslenice, Posedarja, Novigrada, Pridrage, Škabrnje, Islama Latinskog, Kašića pa do Zemunika i tamošnje zrakoplovne luke. Cilj akcije bilo je stvaranje uvjeta za nesmetanu gradnju novoga Masleničkog mosta, čime bi se prekinula dugotrajna prometna izolacija sjevera i juga Hrvatske, koji su dotada bili povezani preko Paškoga mosta i trajektnom linijom Prizna-Žigljen.

 

HIA.com.hr
foto:

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.