Hrvatski klavirist Augustin Šimat izveo vrhunski pijanistički recital u New Yorku

Hrvatski klavirist Augustin Šimat izveo vrhunski pijanistički recital u New Yorku

Talentirani hrvatski klavirist Augustin Šimat izveo je vrhunski klaviristički recital u Liederkranz klubu u New Yorku prošli četvrtak. Pred oduševljenom njujorškom publikom virtuozno je izveo djela Scarlattija, Beethovena, Chopina i Liszta. Medu publikom bilo je mnogo hrvatskih iseljenika koji s velikim zanimanjem prate naprednu karijeru ovog nadarenog klavirista.

"Koncert je bio fenomenalan! Vrlo sam oduševljena i ponosna na naše glazbene talente kao što je Augustin." - kazala je hrvatska lobistica Dinka Kalinić. 

 

Augustin Šimat rođen je 1982. godine u Splitu. Akademski je glazbenik, klavirist i profesor klavira. Mnogi ga smatraju jednim od najtalentiranijih hrvatskih klavirista današnjice. U šestoj godini počinje svirati klavir u Glazbenoj školi "Josip Hatze" u Splitu, gdje završava nižu i srednju muzičku školu i to klavirski i teoretski odjel. Školovanje nastavlja na Umjetničkoj Akademiji Sveučilišta u Splitu u klasi Olge Cinkoburove, gdje je diplomirao 2006. godine s izvrsnim uspjehom. Nakon studija u Splitu Augustin je nastavio studije na prestižnom moskovskom Konzervatoriju Čajkovski u Rusiji, gdje je završio i prvi magisterij. U 2012. godini Augustin je došao u New York i upisao The Aaron Copland School of Music, Queens College, City Universty of New York, i tu završio svoj drugi magisterij.

Tijekom studija na Queens College-u surađivao je s mnogim kolegama pijanistima, nizom komornih ansambala i s Dr. Ninom Lelchuk, poznatom rusko-američkom pijanisticom (https://qcpages.qc.cuny.edu/music/faculty/nina-lelchuk).  Budući da je bio pobjednik na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima kao što su Zlatko Grgosević u Hrvatskoj i Moskovski Međunarodni festival slavenske muzike u Rusji, Augustin je bio pozvan na glazbene festivale poput Splitskog ljetnog festivala, Dubrovačkog ljetnog festivala, Koncerta u Eufrazijevoj Bazilici te Concerti Del Tempietto a Roma. Iza sebe ima niz koncerata, no prema mišljenju glazbenih kritičara njegova umjetnost tek će u sljedećim godinama doživjeti puni cvat. Želimo mu puno energije i uspjeha u daljem radu i karijeri!

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.